Sosyal Medya

Müslümanlar Ramazan'da sosyal medyayı daha çok kullanıyor

Ramazan ayı yeme ve içmeden uzak durmanın yanı sıra maneviyata yoğunlaşma olarak değerlendirilirken, Müslümanlar bu ayda sosyal medya ve internette daha fazla vakit geçiriyor.



Facebook'un OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika sorumlusu Ramez Shehadi, Ramazan ayında Müslüman nüfusunun yoÄŸunlukla yaÅŸadığı bölgelerde Facebook, Instagram ve YouTube gibi platformlarda diÄŸer zamanlara göre 58 milyon saat daha fazla vakit geçirildiÄŸini açıkladı.
 
Ä°nsanların bu dönemde daha az çalıştığının altını çizen Shehadi, daha fazla boÅŸ vakti olan Müslümanların senenin diÄŸer aylarına göre internette yüzde 5 daha fazla vakit geçirdiÄŸini belirtti. Google’ın verileri, Ramazan döneminde OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika'da, YouTube gibi platformlarda dizi izleme oranının yüzde 151 arttığını gösteriyor.
 
Birçok ÅŸirketin bu dönemde daha fazla reklam verdiÄŸini vurgulayan Shehadi, "Gelirimiz insanların platformlarımızda geçirdiÄŸi zamana baÄŸlı. Reklam verenlerin tek amacı daha fazla kiÅŸilere ulaÅŸmak... Ramazan ayı daha enteresan olabiliyor." diye konuÅŸtu.
 
Türkiye’de Ramazan'da internet kullanımında yüzde 7 artış
Türkiye'de de Ramazan ayında internet kullanımının ciddi anlamda arttığı gözlemleniyor. GeçtiÄŸimiz yıllarda TTNet tarafından sunulan verilere göre Türkiye’de internet kullanımında yüzde 7 oranında bir artış oluyor. Aynı verilere göre Ramazan ayı, Türk kullanıcıların gündüz internette daha çok bulunmalarını da beraberinde getirdi.
 
Türkiye'deki internet kullanıcılarının önemli bir bölümü iftarı beklerken vaktini sanal ortamda deÄŸerlendirmeyi tercih ediyor. Ramazan içinde internet kanalıyla sunulan eÄŸlence içeriklerine de ilgi artıyor. Müslümanlar için en kutsal sayılan ayda halkın yüzde 6,5'i daha fazla video izliyor.
 
Sahurda internet üzerinden yapılan alışveriÅŸ 3 kat arttı
Ramazan ayı dolayısıyla sahur vaktinde yapılan online alışveriÅŸ bir önceki aya göre 3'e katlanırken, tüketicilerin en çok satın aldığı ürünler cep telefonu, elektrikli süpürge, televizyon, dizüstü bilgisayar, ütü, lastik, bebek bezi, kedi maması, vantilatör ve kahve makinesi oldu.
 
GittiGidiyor Pazarlama Direktörü Feyza Dereli Fedar, tüketicilerin Ramazan ayında sahur nedeniyle daha uzun süre uyanık kaldığını ve bu zamanı internetten alışveriÅŸ yaparak deÄŸerlendirdiÄŸini söyledi. Fedar, yaptıkları araÅŸtırmaya göre kullanıcıların yüzde 60'ının "Ramazan'da alışveriÅŸ miktarının aynı kaldığını", yüzde 25'inin "daha fazla alışveriÅŸ yaptığını", yüzde 15'inin ise "daha az alışveriÅŸ yaptığını" ifade ettiÄŸini aktardı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.