Sosyal Medya

İran Dışişleri Sözcüsü: ABD ile müzakeremiz yok

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, ABD ile herhangi bir görüşmelerinin olmadığını ve müzakere için hâlihazırda uygun bir ortam görmediklerini söyledi.



Musevi, bakanlık binasında düzenlediÄŸi basın toplantısında bölgedeki geliÅŸmeler ve Ä°ran ile ABD arasındaki gerginlikle ilgili deÄŸerlendirmelerde bulundu.
 
ABD'nin nükleer anlaÅŸmadan çekilmesinin ardından Ä°ran diplomasisinin yeni bir merhaleye geçtiÄŸini belirten Musevi, DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in Türkmenistan, Suriye, Japonya, Pakistan, Çin, Hindistan ve Irak ziyaretlerinin Ä°ran'ın tutumunu izah etmek için gerçekleÅŸtirildiÄŸini ve CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani'nin de kısa süre içinde 2-3 bölge ülkesini ziyaret edeceÄŸini aktardı.
 
- "HÂLÄ°HAZIRDA ABD Ä°LE MÜZAKERE Ä°ÇÄ°N UYGUN BÄ°R ORTAM GÖRMÜYORUZ"
 
Musevi, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın Ä°ran'a yönelik açıklamalarına iliÅŸkin, "ABD ile herhangi bir görüÅŸmemiz yok ve hâlihazırda ABD ile müzakere için uygun bir ortam görmüyoruz. Biz uluslararası anlaÅŸmalara saygı temelinde hareket ediyoruz, ABD de buna dönebilir. ABD'nin nükleer anlaÅŸmadan çekilmesi nedeniyle bu konu baÅŸarısızlığa uÄŸradı. Biz bu ÅŸartlarda müzakere perspektifi göremiyoruz. GeliÅŸmeleri beklemek lazım." ifadelerini kullandı.
 
ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompe'nun öne sürdüÄŸü 12 ÅŸartın bağımsız hiçbir ülke tarafından kabul edilemeyeceÄŸini dile getiren Musevi, "Biz müzakere masasını terk etmedik. nükleer anlaÅŸma hâlâ devam ediyor. Ä°ran her ÅŸarta hazırdır. Müzakere için herhangi bir ortam yok. Kendileri ne yapacaklarına karar vermelidir. Biz onlara ne yapacaklarını söyleyecek durumda deÄŸiliz ve onların davranışlarına göre kararımızı veririz." diye konuÅŸtu.
 
Ä°ran'ın ara buluculuk için kimseye öneride bulunmadığını ve ara buluculuk aÅŸamasında olmadıklarını kaydeden Musevi, Basra Körfezi'nin gerginlikten uzak tutulması için ara buluculuk ihtiyacı hisseden ülkelerin giriÅŸimlerini olumlu karşıladığını belirterek ÅŸöyle devam etti:
 
"Ara buluculuk için bazı gereklilikler var, Ä°ran ile ABD arasındaki gerginliÄŸin nedeni bu ülkenin nükleer anlaÅŸmadan çıkması ve sözüne baÄŸlı kalmamasıdır. Farklı ülkeler muhtelif motivasyonlarla bu konuyu takip ediyor, biz de onları dinliyoruz. Biz ÅŸu an ara buluculara hazır deÄŸiliz."
 
DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi'nin Umman, Katar ve Kuveyt ziyaretine de deÄŸinen Musevi, bu temaslarda bölge ülkelerine Ä°ran'ın iÅŸ birliÄŸi ve dayanışmaya hazır olduÄŸu yönündeki mesajının iletildiÄŸini ifade etti.
 
Musevi, "Bazı ülkelerin bölgede geliÅŸen olaylarla ilgili endiÅŸe duyması normaldir. YaÅŸanan geliÅŸmelerin bölge ve bölge dışı ülkeleri endiÅŸelendirmesi anlaşılırdır. Bölgemiz sebepsiz ve gereksiz bir gerginliÄŸe maruz kaldı. Bölge dışı ülkeler bu vaziyetten yararlanmak istiyor. Ä°ran bazı ihtilaflara raÄŸmen bölgenin güvenliÄŸi için tüm bölge ülkeleriyle müzakere etmeye hazırdır. Ä°ran bölge ülkeleriyle sorunların çözülmesi için her zaman diyaloÄŸa hazırdır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
- "TÜRKÄ°YE'NÄ°N ÇELÄ°ÅžKÄ°LÄ° HERHANGÄ° BÄ°R DAVRANIÅžINI GÖRMÜYORUZ"
 
ABD'nin yaptırımlarına karşı çıkan Türkiye'nin takip ettiÄŸi politikalarla ilgili bir soru üzerine Musevi, "Türkiye, dost ve komÅŸu ülkelerimizden biridir. Bu ülke ile iliÅŸkilerimiz çok yönlü ve stratejiktir, bunun en belirgin da enerji alanındadır. Türkiye'nin resmi düzeyde ve pratikte çeliÅŸkili herhangi bir davranışını görmüyoruz." açıklamasında bulundu.
 
Musevi, Pakistan sınırında kaçırılan 3 sınır muhafızının hâlâ CeyÅŸül Adl örgütünün eline bulunduÄŸunu ve kurtarılmaları için giriÅŸimlerin devam ettiÄŸini, Zarif'in ziyaretinde bu konunun da gündeme geldiÄŸini sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.