Sosyal Medya

Güncel

Ali Saydam: Güçlü rakip, sizin gücünüzü de artırır

Ali Saydam- Yeni Şafak



Otomotivde ‘lüks segment’in liderinin kim olacağı sorusu, tarihleri 100 yılı aşkın iki Alman firması Mercedes-Benz ve BMW için kendini sürekli yeniliyor. Bu firmalar için her gün, rekabette yeni bir başlangıç sebebi…
 
Geçen hafta BMW, yeni reklam filmini sosyal medya hesabından “Emeklilik geçmişinizi geride bırakıp, geleceğinizi kucaklamaktır” notuyla paylaştı.
 
Bu film için, 1998 yılından beri yönetimde bulunan Mercedes’in CEO’su Dieter Zetsche adına bir veda ve teşekkür notu da denebilirdi.
 
Reklamda Zetsche’nin çok benzeri bir oyuncu rol almış. İnternette kolayca bulabileceğiniz videoda, çalışma arkadaşlarına veda eden Zetsche’yi şoförü ve S-Serisi şirket aracıyla evine giderken görüyoruz. Etrafta bolca Mercedes logosuyla… Araçtan inen Zetsche, geri dönen arabanın ardından el sallayarak bir döneme veda ediyor…
 
Fakat, işin esprili kısmı burada başlıyor. Zetsche sadece iş hayatına değil, Mercedes kullanmaya da veda ediyor. Şirket arabası ayrılır ayrılmaz Zetsche garajdaki elektrikli BMW i8 Roadster’a binerek evden ayrılıyor. Ve ekranda şu sözler yer alıyor: “Sonunda özgür.”
 
BMW’nin ‘tatlı rekabet’ tonlu filmine kendi sosyal medya hesabından cevap veren Mercedes ise “Bizce patronumuz, emekliliğinde [elektrikli bir otomobil yerine] gerçek beygir gücünü tercih eder. Yine de bu takdiriniz ve hoş çekişmeniz için teşekkür ederiz” demiş.
 
2016 yılında Mercedes benzer tonda bir reklam yayınlayarak BMW’nin yaş gününü kutlamıştı. Filmde şu önce şu cümle yer alıyordu: “100 yıllık rekabet için teşekkürler.” Bir saniye sonra ise “Aslında son 30 yıl biraz sıkıcıydı.”
 
Bu tatlı iğnelemeler, küçük atışmalar arkasında devasa bir rekabet, bazı ülkelerin bütçesinden bile fazla yatırım, küresel ticari faaliyetler yatıyor.
 
Psychology Today’in internet sitesinde bir cümle vardı. Türkçesi aşağı yukarı şöyle: “Rekabet sizi yanlış sebeple doğru şeyi yapmaya nasıl yönlendirebilir?”
 
Siyasette, ekonomide, sporda, her nevi işte ve aşkta rekabet var. Hatta hayatta kalma içgüdüsü gibi temel bir dürtü sebebiyle doğumdan ölüme kadar rekabet içinde yaşıyoruz. Yaş, cinsiyet, coğrafya, sektör, alan vs. de fark etmiyor…
 
Fakat BMW ve Mercedes arasındaki, rekabet ederken birbirine hakkını teslim eden dile de bizim buralarda rastlamak pek kolay değil. Rakip denildiği zaman ‘düşman’ anlaşılıyor genelde. Buradan bakınca BMW reklamının sonundaki “Uzun yıllar süren ilham verici rekabet için teşekkürler, Dieter Zetsche” yazısındaki nezaketi anlamak zor olabilir…
 
Düşmanlığı değiştirmek için işe, rekabetin her şartta var olduğunu kabullenerek başlayabiliriz. Sonra da rakibin, yok olursa hayatın güllük gülistan olacağı bir unsur olmadığını anlamalıyız. Rakip, bizi arzu ettiğimiz başarılar için adım atmaya iten bir etkendir. O ne kadar başarılı ne kadar kaliteli ve saygınsa bizim konumumuz da o kadar -ve belki daha da- iyi olacaktır. Rakibe saygı duymak, onu tanımak, izlemek önemli…
 
Allah’ın bildiğini kuldan gizlemenin anlamsız olduğunu da kabul etmek gerek. Yani tüketici nezdinde rakibinizin konumu neyse onu kabullenmek… Bu, sizin samimiyetinizin de bir göstergesi olacaktır. Nitekim, samimiyet unsurunun çok önemli olduğu sosyal medya aracılığıyla yayınlanan bu reklamın, böyle taktik bir özelliği de var.
 
Bir de küçük hatırlatma: Reklamla ilgili haber, bazı Türkçe sitelerde “BMW reklamında Zetsche’yi oynattı” diye verildi. O kadar da değil!

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.