Sosyal Medya

Güncel

Kuzey Kore'den John Bolton'a tepki: Savaş çığırtkanı

Kuzey Kore, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ı, ülkenin kısa menzilli füze denemelerine ilişkin yorumu nedeniyle 'savaş çığırtkanı' olarak nitelendirdi



Kuzey Kore, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ı, ülkenin kısa menzilli füze denemelerine iliÅŸkin yorumu nedeniyle sert sözlerle eleÅŸtirdi.

Yonhap ajansının Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'ya dayandırdığı haberine göre, Kuzey Kore DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü, "Kuzey Kore'nin bu ayın başında yaptığı kısa menzilli füze denemelerinin 'ÅŸüphesiz ÅŸekilde' BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal ettiÄŸi" yönündeki sözleri nedeniyle Bolton'ı "savaÅŸ çığırtkanı" ve "güvenliÄŸi yıkan danışman" olarak nitelendirdi.

Sözcü yaptığı açıklamada, BMGK kararlarının, "daha önce defalarca belirttikleri gibi, ülkenin bekasını ve geliÅŸme hakkını inkar etmek" anlamına geldiÄŸini savunarak, bahsi geçen bu kararları "hiçbir zaman kabul etmediklerini ve bunlarla tutsak olmayacaklarını" belirtti.

Sözcü, "Askeri hamlelerimiz kimseyi hedef almıyor ya da kimseyi tehlike altına sokmuyor. Fakat Bolton, BMGK kurallarını ihlal ettiÄŸimiz yönünde ısrar ederek, kuÅŸkusuz sıradan insanlardan farklı bir zihniyete sahip olduÄŸunu gösteriyor" yorumunu yaptı.

Sözcü ayrıca, Bolton'ın uzun zamandır "savaÅŸ çığırtkanı" olarak tanındığını ileri sürerek, onun, güvenliÄŸi saÄŸlamaya çalışan bir güvenlik uzmanından ziyade barış ve güvenliÄŸi ortadan kaldırmaya çalışan "güvenlik yıkıcı danışman" olarak tanımlanmasının doÄŸru olabileceÄŸi deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bolton, hafta sonu yaptığı açıklamada, "BMGK kararları, Kuzey Kore'nin herhangi bir balistik füze fırlatmasına yasak getiriyor" diyerek, Kuzey Kore'nin bu ayın başında yaptığı son füze denemelerinin "ÅŸüphesiz" bu kararların ihlali anlamına geldiÄŸi yorumunu yapmıştı.

KUZEY KORE'NN FÜZE DENEMELERÄ°

Kuzey Kore ordusu, 4 Mayıs'ta, ülkenin doÄŸusundaki Wonsan kentinden birden fazla kısa menzilli füzeyi DoÄŸu Denizi'ne (Japon Denizi) doÄŸru ateÅŸlemiÅŸti.

Güney Kore Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Kuzey'in yeni bir tür taktik güdümlü silah ile 240 milimetre ve 300 milimetre kalibreli çoklu füze ateÅŸleyici sistemleri denediÄŸinin tahmin edildiÄŸi belirtilmiÅŸti.

DiÄŸer yandan, Güney Kore Genelkurmay BaÅŸkanlığı, Kuzey Kore'nin 9 Mayıs'ta, Kuzey Pyongan bölgesinden doÄŸu istikametine 2 kısa menzilli füze atışı yaptığını, füzelerin sırasıyla 420 ve 270 kilometre yol aldığını açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.