Sosyal Medya

Güncel

İran'da Sünnilere yönelik hakarete tepki

İran Meclisi Sünni Grubu üyesi ve Türbet Cam Milletvekili Celil Rahimi Cihanabadi, devlet televizyonunda Sünnilere yönelik hakarete tepki gösterdi.



Ä°ran Meclisi'nde milletvekillerine hitap eden Cihanabadi, "Bu ülkede Ehli Sünnete yönelik hakaretler daha ne zamana kadar sürecek?" ÅŸeklinde eleÅŸtirdi.

Kur'an-ı Kerimden okuduÄŸu ayetlerle Peygamberin eÅŸi (Hazreti AyÅŸe) ve sahabelerine yönelik hakaretleri eleÅŸtiren Cihanabadi, "Bir Ä°slam ülkesinde (Ä°ran) bu hakaretler ne zaman duracak. Bu ülkenin para ve vergisinden istifade eden devlet televizyonuna ülkenin birliÄŸine zarar vermesine nasıl göz yumulur. Niçin Sünnilere ve 1 milyar 400 milyon Müslümana hakaret ediliyor?" ifadelerini kullandı.

Devlet televizyon kurumunun ülke lideri Ali Hamaney'e baÄŸlı bir kuruluÅŸ olduÄŸuna iÅŸaret eden Cihanabadi, Hamaney'i, ülke güvenliÄŸini tehlikeye sokan bu konuda gereÄŸini yapmaya çağırdı.

SAVCILIK HAKARETE SORUÅžTURMA BAÅžLATTI

Öte yandan, Sünnilere hakaretin faili meddah Ahmed Kademi, dün, Tahran BaÅŸsavcılığı tarafından hakkında açılan soruÅŸturma kapsamında ifade vermek üzere çaÄŸrılırken, 5'inci Kanal Müdürü Cevad Ramazannejad görevden alındı.

Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın kız kardeşi Pervin Ahmedinejad'ın damadı da olan Kademi, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Mehr Haber Ajansı'na göre, Devlet Televizyonu Genel Müdürü Abdulali Ali Asgari talimatıyla 5'inci Kanal üdürü Cevad Ramazannejad görevinden alındı.

Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hasan'ın doÄŸum günü nedeniyle 21 Mayıs'ta Ä°ran devlet televizyonunda yayımlanan programda Ä°slam halifeleri Hazreti Ebubekir, Hazreti Ömer ve Hazreti Osman ile Hazreti Muhammed'in eÅŸi Hazreti AyÅŸe'ye hakaret edilmiÅŸti.

Ä°ran Meclisindeki Sünni Grubu üyesi 17 milletvekili, ülke lideri Ali Hamaney'e mektup yazarak devlet televizyonunda Sünnilere yönelik hakaretlerle ilgili gerekli iÅŸlemlerin yapılmasını istemiÅŸti.

Ülkede tüm televizyon ve radyo yayıncılığını tekelinde bulunduran Devlet Radyo Televizyon Kurumunun (IRIB) baÅŸkanı, anayasaya göre ülke lideri Ali Hamaney tarafından atanıyor. Ä°ran'da özel radyo ve televizyon kanalı ise bulunmuyor.

Ä°ran'da Ehlibeyt ve baÅŸta Hazreti Hüseyin olmak üzere 12 Ä°mam'ın üstün vasıfları ve çektikleri sıkıntıları ilahi ve ÅŸiirlerle anlatan kimselere "meddah" veya "ruzehan" denir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.