Sosyal Medya

Güncel

Putin’e güven reytingi, tarihin en düşük değerine geriledi

Rusya’da yapılan bir kamuoyu araştırmasında 20 yıldır iktidarı elinde bulunduran Rusya Devlet Başkanı Putin’e güven reytingi, tarihin en düşük değeri olan 31,7’ye geriledi. Putin, tüm gerilemeye rağmen hala en yakın siyasi rakibinin yaklaşık iki katı güven oranıyla Rusya’nın en güvenilir siyasetçisi konumunda.



Rusya'da yapılan bir araÅŸtırma, halkın Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'e güven oranının ciddi ÅŸekilde azaldığını gösterdi. Son aylarda sermaye kaçışının hızlandığı ve halkın giderek fakirleÅŸtiÄŸi Rusya'da son yapılan bir kamuoyu araÅŸtırmasında 20 yıldır iktidarı elinde bulunduran Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin'e güven reytingi, bir hafta içerisinde tarihin en düÅŸük deÄŸeri olan yüzde 31,7'ye düÅŸtü.

Rusya Kamuoyu Fikri AraÅŸtırma Merkezi (VTSIOM), bunun 2006 yılından itibaren en düÅŸük deÄŸer olduÄŸunu açıkladı.

VTSIOM'un açıklamasına göre, Rusya Devlet BaÅŸkanı'nın faaliyetlerini ankete katılanların yüzde 65,8'i onaylıyor.

Politikacılara güven sıralamasında ikinci sırada Savunma Bakanı Sergey Åžoygu (yüzde 14,8), üçüncü sırada DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov (yüzde 13) yer alıyor.

BaÅŸbakanın çalışmalarını vatandaÅŸların yüzde 47'si onaylıyor.

Daha önce Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in reytinginde rekor düÅŸüÅŸ Ocak ayında gözlemlendi. O zaman bu deÄŸer yüzde 32,2 seviyesindeydi.

PUTÄ°N'Ä°N ARTI VE EKSÄ°LERÄ°
 
Halkın Putin'le ilgili olumlu görüÅŸleri, daha çok onun Rusya'yı yeniden büyük devlet haline getirmesi, Kuzey Kafkasya'da istikrarı saÄŸlaması, ülkenin dağılmasının önüne geçmesi gibi konular hakkında. 
 
Olumsuz yaklaşımların odak noktasında ise gelir dağılımındaki adaletsizlik, halkın giderek tasarruf edememesi, reform yıllarında kaybedilen hakların bir türlü geri alınamaması, gelirlerin güvence altında düzenli olarak yükselememesi, baÅŸta saÄŸlık ve ulaşım olmak üzere bir dizi sektördeki sorunlar var.

a2_1

PUTÄ°N, GÜVEN KAYBINA RAÄžMEN
RUSYA'NIN EN GÜVENÄ°LÄ°R SÄ°YASETÇÄ°SÄ°

Siyasi analistler ise güven kaybının dış politikadan deÄŸil, alınan bazı ekonomik kararlardan kaynaklandığını belirtiyor. Katma deÄŸer vergisinde (KDV) yapılan bir artışın özellikle sanayi sektörünü olumsuz etkilemesi ve emeklilik yaşının yükseltilmesi onay oranının düÅŸmesindeki en önemli sebepler olarak gösteriliyor.
BaÅŸkan Putin, tüm gerilemeye raÄŸmen hala en yakın siyasi rakibinin yaklaşık iki katı güven oranıyla Rusya'nın en güvenilir siyasetçisi konumunda.

RUS HALKININ 'Ä°YÄ°MSERLİĞİ' KISA SÜRDÜ

Öte yandan Rusya'da tüketici morali yeniden düÅŸüÅŸe geçti. AraÅŸtırma ÅŸirketi GfK'nın yeni çalışmasında, Rusya'da yılın ikinci çeyreÄŸinde tüketici güven endeksi 200 puan üzerinden 96 olarak hesaplandı.  Ekonomik krizin zirve yaptığı 2015 yılında 90 olarak ölçülen endeks, 2017'de tüketicinin moralinin düzelmesiyle birlikte 104'e yükselmiÅŸti. Ancak reel gelirlerin düÅŸmeye devam ettiÄŸi ve alım gücünün zayıfladığı bir ortamda bu iyimserlik kısa sürdü. 

GfK uzmanları, Rusyalı tüketicilerin ÅŸu anda krizin devam ettiÄŸi ve bir süre daha devam edeceÄŸi hissiyatı içerisinde olduÄŸunu belirtiyor. AraÅŸtırmaya katılanların sadece yüzde 11'lik bölümü, "Son 12 ayda maddi durumunuz ne yönde deÄŸiÅŸti?" sorusuna "Ä°yileÅŸti" yanıtını verdi. Anket katılımcılarının üzde 39'u ise maddi durumunun kötüleÅŸtiÄŸini söyledi. 

Maddi durumunun düzeleceÄŸini umanların oranı 2015'te yüzde 17, 2017'de yüzde 26 olarak ölçülürken, 2019'da yüzde 23'e geriedi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.