Sosyal Medya

Güncel

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim: ABD'nin İran yaptırımlarına karşıyız

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim, 'Irak, mevcut sorunun çözülmesi için ABD ve İran arasında ara bulucu rolü oynayacak' dedi.



Irak DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim, ülkesinin, ABD'nin Ä°ran'a uyguladığı tek taraflı yaptırımların karşında olduÄŸu ve bu hususta komÅŸu ülke Ä°ran'ın yanında yer aldığını bildirdi.

Irak DışiÅŸleri Bakanı Hekim ile resmi temaslarda bulunmak üzere baÅŸkent BaÄŸdat'a gelen Ä°ranlı mevkidaşı Muhammed Cevat Zarif, görüÅŸmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin Ä°ran'a uyguladığı yaptırımların baÅŸlıca gündem maddesi olduÄŸu görüÅŸmede bölgede artan gerginlik ve BaÄŸdat ile Tahran yönetimleri arasında daha önce imzalanan anlaÅŸmaların uygulamaya konulması gibi konular ele alındı.

Washington'un Ä°ran'a yönelik ekonomik yaptırımlarının fayda saÄŸlamayacağının altını çizen Hekim, "Irak, mevcut sorunun çözülmesi için ABD ve Ä°ran arasında ara bulucu rolü oynayacak" dedi.

Hekim, Ä°ran'a yönelik yaptırımlar konusunda ülkesinin tavrına iliÅŸkin ise "Irak, ABD'nin Ä°ran'a uyguladığı tek taraflı yaptırımlara karşıdır ve komÅŸu ülke Ä°ran'ın yanında yer almaktadır" diye konuÅŸtu.

Ä°RAN'DAN IRAK'A TEÅžEKKÜR

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Zarif de bu süreçte Tahran yönetimi ve halkına verilen destek dolayısıyla Irak'a teÅŸekkür etti.

Ekonomik ya da askeri olsun ABD'den gelecek her türlü savaşı karşılıksız bırakmayacaklarını yineleyen Zarif, bu tür giriÅŸimlere direniÅŸ ve iradeyle karşı koyacaklarını söyledi.

Zarif ayrıca, "Avrupa ülkeleri ve nükleer anlaÅŸmanın diÄŸer muhataplarını, anlaÅŸma çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz" dedi.

KonuÅŸmasında ülkesinin Körfez ülkeleriyle iliÅŸkisine dair deÄŸerlendirmede bulunan Zarif, Ä°ran'ın, Körfez ülkeleriyle iliÅŸkilerinin çok iyi olmasını istediÄŸini, bu hususta tüm önerileri görüÅŸmeye hazır ve diyaloÄŸa açık olduÄŸunu kaydetti.

Zarif, dün sürpriz ÅŸekilde geldiÄŸi BaÄŸdat'ta, Irak CumhurbaÅŸkanı Berhem Salih, BaÅŸbakan Adil Abdulmehdi ve Irak Meclis BaÅŸkanı Muhammed el-Halbusi ile bir araya gelmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.