Sosyal Medya

Alev Alatlı: CHP döneminde kültür ödülleri arkadaşlara verilirdi

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Üyesi yazar Alev Alatlı, 'Kültürel iktidarın sahibinin de popülizmdir. Yani hiç kimse' dedi.



CumhurbaÅŸkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Üyesi yazar Alev Alatlı, Independent Türkçe'nin “AK Parti kültür iktidarını neden kuramadı” baÅŸlıklı röportaj serisiyle ilgili konuÅŸtu. Cihat Arpacık'a röportaj veren Alatlı, ÅŸunları söyledi:
 
"DEMOKRASÄ°LERDE SÄ°YASÄ° PARTÄ°LER KÜLTÜREL Ä°KTÄ°DAR OLAMAZ"
 
"AK Parti ya da deÄŸil, demokrasilerde siyasi partiler kültürel iktidar olamazlar. Olsa olsa dünya görüÅŸlerini kendininkilere benzettiklerinin yollarını açar, ÅŸu ya da bu biçimde teÅŸvik ederler. CHP veya “sol” siyasetin revaçta olduÄŸu dönemlerde TRT'nin, TDK'nin, TTK'nin edebiyat ödüllerinin aynı jüriler tarafından aynı arkadaÅŸlara verildiÄŸini hatırlayın. Ä°ÅŸin tabiatı böyledir.”
 
“POPÜLÄ°STLERÄ°N ŞİARI, NABZA GÖRE ÅžERBET VERMEKTÄ°R”
 
"Demokrasilerde iktidar olmanın ÅŸartı ucundan kıyısından da olsa popülizmden geçer. Popülistlerin ÅŸiarıysa nabza göre ÅŸerbet vermektir. Ne var bunda da diyebilirsiniz, demokrasinin bir tarifi de ‘en çok sayıda insana en yüksek düzeyde mutluluk' saÄŸlamak deÄŸil midir? Öyledir. Nitekim Saddam Hüseyin'in Avrupa'daki ender müdafilerinden Avusturya Özgürlük Partisi ile Müslüman denince tüyleri diken diken olan Avusturya Halk Partisi koalisyon kurabilmiÅŸtir.”
 
“KÜLTÜREL Ä°KTÄ°DARIN SAHÄ°BÄ° POPÜLÄ°ZMDÄ°R, YANÄ° HÄ°Ç KÄ°MSE”
 
"Kültürel iktidarın sahibin popülizmdir. Yani hiç kimse. Popülizmin tam Türkçesi 'halkçılık'. Avusturyalı Karl Lueger'inki gibi saÄŸcı halkçılık da olsa, Rus Narodniki hareketinin solcu halkçılığı da olsa, popülist söylem var olan düzenin sıradan insanları maÄŸdur ettiÄŸi düÅŸüncesi üzerinden geliÅŸiyor. Her ikisi de düzen muhalifi argümanlardan besleniyor, düzenin kendilerine hak ettikleri yaÅŸamı saÄŸlamadığından yakınan kitlelerin desteÄŸi ile güçleniyor. Yine her ikisi de toplumu “kurulu düzen”e muhalefet ettikleri yanılgısına sürüklüyor.”
 
“TÜRKÄ°YE'DEKÄ° MUHALEFET PARTÄ°LERÄ°NÄ° ANIMSATAN BÄ°R YÖNÜ DE VAR”
 
Bu örneklerin Türkiye'deki muhalefet partilerini anımsatan bir yönü de olduÄŸunu söyleyen Alev Alatlı, ÅŸunları kaydetti: “Ekonominin dikiÅŸleri patlıyor, AkÅŸener'den meselâ Merkez Bankasına iliÅŸkin bir eleÅŸtiri duydunuz mu? DiÄŸer bir deyiÅŸle esasa taalluk eden meselelerin üstleri örtülüyor. Cemil Meriç olsa, obskürantizm derdi, bilmesinlercilik.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.