Sosyal Medya

Güncel

Mansur YavaÅŸ: Belediyenin borcu 9,5 milyar lira

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Büyükşehir Belediyemizin toplam borcu 9,5 milyar lira. EGO, ASKİ ve şirketlerin toplam borçları bunlar. Sadece şirketlerin borcu 1 milyar liraya yakın; ama ben asla 'bir enkaz devraldım' diye şikayet etmedim" dedi.



Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi Basın Yayın Halkla Ä°liÅŸkiler Daire BaÅŸkanlığı'nın Mogan Tesisleri'nde düzenlediÄŸi iftarda Mansur YavaÅŸ, kentteki gazetelerin temsilcileri ve muhabirlerle bir araya geldi. Göreve baÅŸladığı günden bu yana uygulamaya soktuÄŸu projeler ile hayata geçirmeyi planladığı projeleri detaylarıyla anlatan BaÅŸkan YavaÅŸ, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
YavaÅŸ, Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi'nin toplam borcunun 9,5 milyar lira olduÄŸunu ifade ederek, "EGO, ASKÄ° ve ÅŸirketlerin toplam borçları 9,5 milyar lira. Sadece ÅŸirketlerin borcu 1 milyar liraya yakın; ama ben asla 'bir enkaz devraldım' diye ÅŸikayet etmedim" dedi.
 
TASARRUF TEDBÄ°RLERÄ°
 
BüyükÅŸehir Belediyesi’nde tasarruf uygulaması baÅŸlattığını ve en kısa sürede de bunu yaygınlaÅŸtıracağını belirten YavaÅŸ, devreye sokacağı tasarruf önlemlerini ÅŸöyle sıraladı: "Bundan sonra tüm otopark ve billboardları belediye iÅŸletecek. Hafriyat gelirleriyle birlikte tasarruf etmeye baÅŸlayınca daha da rahatlayacağımıza inanıyorum. Gereksiz makam araçlarını kaldırıyoruz. Kiralık olanları da iade ediyoruz. Zabıta, itfaiye ve bir de görevli polis haricinde benim makam aracım dahil hiçbir belediye aracında 'çakarlı ışık' kalmayacak. Mesela sadece bir yerden 100 bin top çıktı, basketbol ve futbol topları. Bayramda dağıtacağız artık baÅŸka çaresi yok" dedi. BüyükÅŸehir Belediyesi birimlerinde uygulamalardaki dengesizliÄŸe de dikkat çeken YavaÅŸ, bazı birimlerde müdüre deÄŸil, sekretere araç verildiÄŸini belirtti.
 
'KÄ°MSE HAKSIZ YERE Ä°ÅžTEN ÇIKARILMADI'
 
YavaÅŸ, tüm birimlerde ihalelerin önceden ilan edileceÄŸini, meclis toplantılarında olduÄŸu gibi bunların birçoÄŸunu canlı yayınladıklarını söyleyerek ÅŸöyle devam etti:
 
"Åžeffaf ve katılımcı olacağımızı söyledik. Personelde önemli deÄŸiÅŸiklikler olmadı. Belediyede görevlendirmek için istediÄŸimiz muvaffakiyetler yüzde 95 oranında verilmedi; ama gitmek isteyenlerin önünü de açtık. Rakibim '25 bin iÅŸçi çıkartılacak' dedi, haksız çıktı. Kimse haksız yere iÅŸten çıkartılmadı. 'Sayaçları teröristler ödeyecek, teröristler belediyede yuvalanacak' denildi; mazbata alındıktan sonra belediye Türk bayraklarıyla donatıldı. Dolayısıyla seçimden önce söylenen sözlerin birçoÄŸunun da seçim propagandası olduÄŸu anlaşılmış oldu. Bizler iyi niyetli olarak çalışmalarımızı yapmaya devam etmek istiyoruz. Yapacağımız projeler, Ankara halkını ilgilendiren projeler. Farklı siyaset gözüyle bakılarak engellemeler yapılırsa benim ÅŸahsıma hiçbir zarar gelmez; ama Ankara halkı zarar görecektir, bunun mutlaka bilinmesi lazım."

SOSYAL DENGE TAZMÄ°NATI
 
YavaÅŸ, sosyal denge tazminatı konusunu sendikacılarla görüÅŸtüklerini aktararak, "Mali Hizmetler Müdürü ile görüÅŸeceÄŸiz; çünkü bu biraz da hükümetin kesintilerle yapacağı tavra baÄŸlı. Henüz ödenekler gelmedi, bayramdan önce karar verdik, yetiÅŸtireceÄŸiz; ama herkese eÅŸit verileceÄŸi kararını almıştık" dedi.
 
'YOLSUZLUKLA MÜCADELE KIRMIZI ÇÄ°ZGÄ°M'
 
Yolsuzlukla mücadelenin kırmızı çizgisi olduÄŸunun altını çizen YavaÅŸ, ÅŸöyle devam etti: "Åžirketlerin genel kurullarının belirlenmesi için muhalefetin meclise yetki verilmesi yönündeki ısrarını gördünüz. Tartışma çıkarmaya çalışan bir meclis üyesinin bir ÅŸirkette danışman olduÄŸunu ve bir yandan da bir baÅŸka belediye ÅŸirketinde yolsuzluk yaptığı için 3 yıl 1 ay hapse mahkum olduÄŸu ortaya çıktı. Bunları henüz ÅŸirketler elimize geçmediÄŸi için harcamaları görmüyoruz; ama ÅŸirketleri genel kurullar yapıldıktan sonra inceleyeceÄŸiz, varsa bir kusur tabii ki üzerine gideceÄŸiz.
 
Cumhuriyet Savcılığına bugün intikal ettirdik, ANFA Genel Müdürü, Mart ayının 25 ve 26’sında reklam ihalesi açıyor. ANFA sadece Ankara Belediyesi'ne iÅŸ yapar, dışarıya iÅŸ yapmaz. Reklama ihtiyacı yok. 25'inde internetten yayınlıyor, 26'sında teklif alıyor ve 27 veya 28'inde onaylıyor. 29'unda, 40 gün sürmesi gereken bir iÅŸ olmasına raÄŸmen hemen kabulü yapılıyor. 40 günlük reklam süreci yapılmış gibi, billboardlara girilmiÅŸ gibi kabul ediliyor. Seçimden önceki Cuma günü 1,5 milyon TL bir ÅŸirketin hesabına geçiyor. Verdik Savcılığa. Buna benzer olaylar olunca tabii ki Ankara halkının cebinden çıkan her kuruÅŸun hesabını soracağız, bunu açıkça ifade ediyorum."
 
'Ä°MAR ARTIÅžINDA RANTA SON'
 
Ä°mar planlarında ranta yönelik uygulamalara geçit vermeyeceÄŸini vurgulayan Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Mansur YavaÅŸ, gerekirse bu konuda gelen talepleri veto edeceÄŸini belirterek ÅŸunları kaydetti:
 
"Belediyede 80 kadar dosya var. Afaki bir ÅŸekilde her imar artışının yanına 'ÅŸuraya bir tane okul, saÄŸlık ocağı yapacaksınız' gibi imar dosyalarının içine böyle ÅŸeyler konulmuÅŸ. Ne yapılacağı, kaç paralık yapılacağı belli deÄŸil. Ben sordum imar müdürüne 'ölçünüz nedir, talep ettiÄŸiniz miktar nedir?' Ä°mar müdürü sessiz kaldı. Bu konuyu önümüze aldık deÄŸerlendireceÄŸiz. Okul yapılacaksa belediyenin istediÄŸi yere yapılması gerekir. BaÅŸkasına rant verip, baÅŸkasına okul yaptırmaya gerek yok.
 
Bir yandan da bu durum ÅŸu sonucu ortaya koydu: Belediyeye kaynak aktarıldığı ortaya çıktı. Ankara bu nedenle 10 yıl kaybetmiÅŸ oldu. 2014 yılında 30 kadar imar deÄŸiÅŸikliÄŸini ve 19 milyarlık rantın baÅŸka bir yere aktarıldığını televizyonda söylemiÅŸtim. Åžehir planlarına aykırı deÄŸilse bir de fakir ailelere ev yapılmak ÅŸartıyla olabilir; ama bundan sonraki uygulama bu olacak. Belediye meclisinden bizim hakkımızı gasp eden veya mecliste bizim yetkimiz olmasına raÄŸmen belediye meclisine talimat verir gibi çıkan kararları yargıya taşımaya kararlıyız."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.