Sosyal Medya

Güncel

ABD'nin Ortadoğu'ya yapacağı ilave sevkiyatın detayları ortaya çıktı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu'ya ilave bin 500 asker gönderilmesini onaylamasından sonra Koramiral Gilday ve Uluslararası Güvenlikten Sorumlu Savunma Bakanlığı Müsteşar Vekili Katie Wheelbarger Pentagon'da ortak basın toplantısı düzenledi.



ABD Genelkurmay BaÅŸkanlığı Kurmay Direktörü Koramiral Michael Gilday, Ä°ran'a karşı bölgeye sevk edilecek ek askeri unsurun, keÅŸif amaçlı insanlı ve insansız hava araçları, 4 Patriot bataryasından oluÅŸan bir Patriot taburu, kuvvet koruma önlemlerini geliÅŸtirmek üzere bir mühendis birliÄŸi ve bir savaÅŸ uçağı filosundan oluÅŸtuÄŸunu açıkladı.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın OrtadoÄŸu'ya ilave bin 500 asker gönderilmesini onaylamasından sonra Koramiral Gilday ve Uluslararası Güvenlikten Sorumlu Savunma Bakanlığı MüsteÅŸar Vekili Katie Wheelbarger Pentagon'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Ä°lave kuvvetin ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie tarafından talep edildiÄŸini ve gelecek hafta itibariyle bölgeye sevk edilmiÅŸ olacağını belirten Koramiral Gilday, ÅŸöyle devam etti:

"Bu unsurlar, Ä°ran'ın seyir füzeleri, insansız hava araçları ve uçakları konusunda istihbarat toplamak için insanlı ve insansız hava araçları, füze tehditlerine karşı savunma için bir Patriot taburu, kuvvet koruma önlemlerini geliÅŸtirmek üzere bir mühendis birliÄŸi ve tehditlere karşılık verme seçeneklerimiz için daha derinlikli caydırıcılık saÄŸlaması için bir savaÅŸ uçağı filosundan oluÅŸuyor. Tüm bunlar yaklaşık bin 500 asker demek oluyor."

ABD'nin geçen haftalarda bölgeye bir Patriot bataryasını gönderdiÄŸini hatırlatan Koramiral, bölgede görev süresi dolan 4 Patriot bataryasından oluÅŸan Patriot taburunun ise görev süresinin uzatıldığını kaydetti.

Gönderilecek asker sayısına iliÅŸkin ise Koramiral Gilday, "Bunların 600'ü zaten bölgedeki Patriot taburuna baÄŸlı askerlerden oluÅŸacak, bunların görevleri uzatılacak. Dolayısıyla yeni gönderilen asker sayısı binin altında." ifadelerini kullandı. 

"Ä°ran'a üçüncü bir ülke üzerinde mesaj gönderdik"

Geçen haftalarda körfezde yakıt tankerlerine ve Suudi Arabistan'daki petrol boru hatlarına yapılan saldırıların bizzat Ä°ran Devrim Muhafızlarınca gerçekleÅŸtirildiÄŸini öne süren Koramiral Gilday, geçen hafta Irak'ın BaÄŸdat kentine yönelik roket saldırısının da Ä°ran destekli güçlerce yapıldığını iddia etti.

Ä°ran'ın halen aktif olarak saldırı hazırlığında olduÄŸunu savunan Gilday, bölgeye yapılan sevkiyata iliÅŸkin, "Ä°ran'ın mesajımızı aldığını umuyoruz." diye konuÅŸtu.

3 Mayıs'ta Ä°ran'ın saldırı hazırlığında olduÄŸuna dair istihbarat aldıklarında Ä°ran'a üçüncü bir ülke üzerinden ulaÅŸtıklarını ve söz konusu hazırlıkları gördüklerini ilettiklerini ifade eden Koramiral Gilday, "Elimizdeki istihbaratı kamuya açamayacağız ama Ä°ran'ın son zamanlardaki davranışları, sorunlu, gerginliÄŸi arttırıcı ve ABD kuvvetleri ve menfaatleri ile bölgedeki müttefikleri açısından tehlikelidir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

ABD'li amiral, "Ä°ran'ın mesajı aldığını teyit ettikten sonra, uçak gemisi grubunun yönünü deÄŸiÅŸtirdik. Bölgeye bombardıman uçakları ve Partiot bataryasını sevk ettik. Bunu da kamuya açık bir ÅŸekilde ilan ettik. Böylece bir ÅŸeyleri provoke etmeye çalışmadığımızı, sadece Ä°ran'ın bizi tehdit ettiÄŸine dair iÅŸaretlere yanıt verdiÄŸimizi ortaya koyduk." diye konuÅŸtu.

Gazetecilerin, Ä°ran tehditlerine yönelik kanıt talebini gizlilik kurallarını öne sürerek geçiÅŸtiren Koramiral, ellerindeki istihbarata güvenlerinin tam olduÄŸunu savundu.

Toplantıda deÄŸerlendirmelerde bulunan Wheelbarger ise bölgeye yapılan sevkiyatın ABD'nin bölgedeki üslerinin ve askerlerinin güvenliÄŸini arttırmaya, pozisyonunu güçlendirmeye ve ek keÅŸif ve istihbarat kabiliyetini yükseltmeye yönelik olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Wheelbarger, "Ä°ran'a yönelik politikamız deÄŸiÅŸmedi. BaÅŸkan (Donald Trump) ve Bakanın (Patrick Shanahan) açık bir ÅŸekilde ifade ettiÄŸi üzere Ä°ran ile bir çatışma peÅŸinde deÄŸiliz. Gönderilen bu ek kuvveti çatışmayı teÅŸvik eden bir adım olarak deÄŸil, daha çok savunma amaçlı olarak görüyoruz." diye konuÅŸtu.

ABD'nin Ä°ran'a yönelik baskı kampanyasını devam ettirdiÄŸine iÅŸaret eden Wheelbarger, Ä°ran'ı müzakere masasına çekmeye çalıştıklarını kaydetti.

Duruma göre ek unsur gönderme mümkün

Gönderilecek askerlerin ilk sevkiyat olduÄŸu ve bunun devamının gelip gelmeyeceÄŸine iliÅŸkin bir soruya yanıt veren Wheelbarger, "Bu sevkiyat spesifik bir tehdide karşı yapılıyor. Belirtilen sayı ve kabiliyetleri söz konusu tehditlere karşı koymak için gerekli olduÄŸunu deÄŸerlendirdiÄŸimiz bir ÅŸeydir. Tabii ki tehditleri ve kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını takip etmeye devam edeceÄŸiz. Onların güvenliÄŸi için ek unsur ve kabiliyet gerekirse o zaman deÄŸerlendiririz." dedi.

Wheelbarger, bölgeye gönderilen askerlerin nerede konuÅŸlandırılacağına dair bilgi vermezken, "Bu askerler Irak ve Suriye'ye sevk edilmeyecek." ifadesini kullanması dikkati çekti.

ABD'nin OrtadoÄŸu'da toplam 70 bin askeri bulunuyor.

ABD, iki hafta önce Ä°ran'dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir amacıyla USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile nükleer kapasiteli 4 adet B-52 bombardıman uçağından oluÅŸan Bombardıman Görev Gücü'nü Basra Körfezi'ne sevk etmiÅŸti.

Trump pazar günü Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Ä°ran savaÅŸ isterse bu Ä°ran'ın resmen sonu olur. Hiçbir zaman ABD'yi tehdit etme." ifadelerini kullanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.