Sosyal Medya

Güncel

UMH Başkanı Serrac: Hafter'in Trablus'a girmesi bir hayal

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Serrac, Gneral Halife Hafter'in Trablus'a gerçekleştirdiği saldırıyı gerçekleşmesi mümkün olmayacak bir hayal olarak niteledi.



UMH BaÅŸkanlık Konseyi Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Serrac, Tunus ziyareti sırasında bazı Arap, Afrika ve Avrupa ülkelerinin büyükelçileriyle bir araya gelerek, ülkesindeki son geliÅŸmeler ve baÅŸkent Trablus'a yapılan saldırılara iliÅŸkin bilgi verdi.

"GERÇEKLEÅžMESÄ° MÜMKÜN OLMAYAN BÄ°R HAYAL"

Hafter'in, kendisine saÄŸlanan askeri destek dolayısıyla Trablus'a 'piknik yapar gibi' kolayca gireceÄŸini zannettiÄŸini söyleyen Serrac, "Hafterin Trablus'a girmesi gerçekleÅŸmesi mümkün olmayan bir hayal" dedi.

Libya ordusunun ve onu destekleyen güçlerin Trablus'u ölümüne savunacağını ve saldırıları püskürteceÄŸini vurgulayan Serrac, "Hafter'in yönettiÄŸi güçler, birbiriyle uyuÅŸmayan dini grup, aÅŸiret mensupları ve militanlarından oluÅŸuyor" yorumunu yaptı.

BMGK'DAN TALEP

Büyükelçilerle görüÅŸmesinde UMH'nin her zaman demokratik sürece baÄŸlı kaldığının altını çizen Serrac, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) "yapılan ihlallerin araÅŸtırılması ve Hafter güçlerinin Trablus'a düzenlediÄŸi saldırıları destekleyen ülkelerin tespit etmesi için bir araÅŸtırma komisyonu göndermesini" talep ettiklerini aktardı.

Serrac, "kardeÅŸ ve dost" ülkelerden sorumluluklarını üstlenmelerini ve saldırganın kimliÄŸini gizlemeden saldırıyı kınamalarını istedi.

UMH BaÅŸkanlık Konseyi BaÅŸkanı Serrac, "AteÅŸkes çaÄŸrısıyla beraber saldırıyı düzenleyen gücün de geldiÄŸi yere geri dönmesi gerekir. Sonuçta savaÅŸ bitecek ve Libyalılar müzakere masasına oturacak" ifadelerini kullandı.

 

'DÄ°YALOG Ä°ÇÄ°N HAFTER'Ä°N YERÄ°NE BAÅžKA TEMSÄ°LCÄ°LER BULUNSUN'

Savaşın sonuçlarını dikkate alan bir siyasi sürece yönelik gereken hazırlıkların yapılması ve hiç kimseyi dışlamadan tüm Libyalıları içine alacak bir diyalog için uygun mekanizmanın aranması gerektiÄŸini belirten Serrac, Hafter ile diyalog masasına oturmayı reddettiÄŸine iÅŸaret ederek, diyalog için onun yerine baÅŸka temsilcilerin bulunması çaÄŸrısı yaptı.

Serrac, "Siyasi süreçte, kendi sözüne saygı duyan, demokrasiye ve yönetimin barışçıl yollarla el deÄŸiÅŸtirmesi gerektiÄŸine inanan insanlara ihtiyaç var" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Hükümetin tüm ülkelere karşı eÅŸit mesafede durmaya önem verdiÄŸini kaydeden Serrac, isim vermeden bazı ülkelerin tutumunu gözden geçirmesini ve herhangi bir tarafın deÄŸil Libya halkının yanında yer almasını umduklarını dile getirdi.

Serrac ayrıca ülkelerin kendi ekonomik çıkarlarını gözetmesini anlayışla karşıladığını, ancak bunu yaparken doÄŸru ve ahlaki yöntemlerin kullanması gerektiÄŸini ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.