Sosyal Medya

Amerikalı yetişkinlerinin yüzde 51’i ABD’nin birkaç sene içinde İran ile savaşa gireceğini düşünüyor

ABD ile İran arasındaki sular ısınırken yapılan bir anket Amerikan halkının yarısının ‘birkaç yıl içinde’ savaş çıkmasını beklediğini ortaya koydu. Bu fikre sahip olan ABD’lilerin oranı geçen yıla göre yüzde 8 artsa da, 100 kişiden 60’ı İran’a önleyici bir saldırı düzenlemesine karşı çıktı.



Reuters/Ipsos’un 17-20 Mayıs arasında, iki ülkenin iliÅŸkisine dair algıyı ölçmek amacıyla yaptığı kamuoyu araÅŸtırması için 1007 yetiÅŸkinle görüÅŸüldü. GörüÅŸüne baÅŸvurulan ABD’lilerin 377’si Demokrat, 313’ü Cumhuriyetçi olarak açıklandı.
AraÅŸtırmaya göre, Amerikalı yetiÅŸkinlerinin yüzde 51’i ABD’nin birkaç sene içinde Ä°ran ile savaÅŸa gireceÄŸini düÅŸündüÄŸünü söyledi. GeçtiÄŸimiz sene Haziran ayında bu oran yüzde 43 idi.
 
Oranın artmasına raÄŸmen ABD’lilerin yüzde 60’ı ABD’nin Ä°ran’a önleyici bir saldırı düzenlemesine karşı çıktı. Sadece yüzde 12’lik bir kesim ABD’nin ilk saldırıyı gerçekleÅŸtirmesine destek verdi.
 
YÜZDE 79 ‘Ä°RAN SALDIRIRSA CEVAP VERMELÄ°YÄ°Z’ DÄ°YOR
 
Ä°ran’ın saldırması halinde ABD’nin buna cevap vermesi gerektiÄŸini söyleyen kesim yüzde 79 olarak ifade edildi. Yüzde 40 sınırlı hava saldırılarını savunurken, yüzde 39 kapsamlı bir istiladan yana oldu.
 
Ankete katılanların yüzde 53’ü Ä°ran’ı ya ‘ciddi’ ya da ‘eli kulağında’ bir tehdit olarak gördü. Haziran 2018’deki bu oran yüzde 47 idi. KarşılaÅŸtırma olması açısından ABD’lilerin yüzde 58’inin Kuzey Kore’yi, yüzde 51’inin de Rusya’yı tehdit olarak gösterdiÄŸi belirtildi.
HER 100 ABD’LÄ°DEN 61’Ä° NÜKLEER ANLAÅžMAYI DESTEKLÄ°YOR
 
Her 100 ABD’liden 49’u BaÅŸkan Donald Trump’ın Ä°ran politikasını onaylamadı, bu kesimin yüzde 31’i de ÅŸiddetle karşı çıktı. Trump’ın politikalarına onay verenler ise yüzde 39’da kaldı.
 
Anket ayrıca, ABD’nin tek taraflı olarak çekildiÄŸi 2015 tarihli nükleer anlaÅŸmanın hâlâ kamuoyunda destek bulduÄŸunu ortaya koydu. Amerikalıların yüzde 61'i Ä°ran ile imzalanan anlaÅŸmayı destekledi.
 
TRUMP, TWITTER’DAN TEHDÄ°T ETTÄ°: SONU OLUR
 
Washington-Tahran arasındaki iliÅŸkiler, ABD'nin Ä°ran'a yaptırımları yeniden devreye sokmasıyla gerildi. Sonrasında ABD, nisan ayında Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu'nu ‘yabancı terör örgütleri’ listesine aldı.
ABD, bölgeye askeri takviye yaparken zorunlu olmayan diplomatik personelini Irak'tan çekti.
 
Son olarak Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Ä°ran savaÅŸmak istiyorsa bu resmen Ä°ran'ın sonu olur. Bir daha ABD'yi tehdit etmeye kalkma" dedi.
 
ABD ve bölgedeki müttefikleri, Körfez'de gerçekleÅŸen birtakım petrol gemilerine ve boru hatlarına gerçekleÅŸtirilen saldırılardan da Ä°ran'ı sorumlu tutuyor, ancak Ä°ran bu iddiaları reddediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.