Sosyal Medya

Reuters: Türkiye ABD yaptırımlarına uyuyor, İran’dan petrol alımı kesildi

ABD’nin Türkiye dahil sekiz ülkenin İran yaptırımları muafiyetini kaldırmasının ardından, Türkiye’nin İran’dan petrol alımını tamamen durdurduğu öne sürüldü.



ABD, nükleer anlaÅŸmanın bozulmasının ardından Ä°ran’a yönelik yaptırımları devreye sokmuÅŸ ve Türkiye dahil sekiz ülkeye altı aylığına geçici muafiyet getirmiÅŸti. Yaptırımlar 4 Kasım 2018’den itibaren yürürlüÄŸe girmiÅŸ, 22 Nisan’da da muafiyetlerin mayıs başında kaldırılacağı açıklanmıştı.

Reuters’ın finansal piyasa verileri ve altyapı saÄŸlayıcısı Refinitiv’in verilerine dayandırdığı habere göre muafiyetlerin kaldırıldığı mayıs ayı başından bu yana Türk limanlarına Ä°ran petrolü taşıyan herhangi bir tanker yanaÅŸmadı.
 
Ayrıca Reuters’a konuÅŸan bir yetkili de Türkiye’nin ithal ettiÄŸi petrolün neredeyse tamamını kullanan TüpraÅŸ’ın ABD’den muafiyeti uzatmasını talep ettiÄŸini, ancak Türkiye’ye muafiyet tanınmayınca yaptırımlara tam uyum saÄŸlayacağını belirttiÄŸini ifade etti.
 
Veriler Türkiye’nin mart ayı başında Ä°ran’dan petrol alımını azalttığını gösteriyor. Analistler de Ankara’nın bu açığı Irak, Rusya ve Kazakistan’dan kapattığını öne sürdü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.