Sosyal Medya

Yeni Askerlik Sistemi'nin tüm detayları belli oldu: Terhisler olacak mı, Yaş sınırında son söz

Yeni askerlik sistemini detaylarını paylaşan Bakan Akar, "Askerlik sistemi ile ilgili 1927'den beri devam eden yasalarımız var. Değişen zaman, ihtiyaç ve imkanlar gibi etkenleri de dikkate alarak Sayın Cumhurbaşkanımızın da direktifleri doğrultusunda, öncelikle Türk Silahlı Kuvvetlerinin etkinliğini, caydırıcılığını, saygınlığını tam olarak temin edelim, burada herhangi bir hata, eksiklik, yanlışlık olmasın diğer taraftan da sistem öngörülebilir olsun şeklindeki yaklaşımla bu sistemi kurgulamaya çalıştık" şeklinde konuştu.



Akar, bununla ilgili diÄŸer yasal düzenlemelerin de yeni çalışmayla birleÅŸeceÄŸini kaydederek, "Yeni askerlik sistemi göründüÄŸünden çok daha büyük bir olay. Bunu inÅŸallah kazasız, belasız tamamlayacağız. Burada önemli bir deÄŸiÅŸim, dönüÅŸüm, geliÅŸme içindeyiz. Ülkemiz, milletimiz için en istenilen çözümü yapmaya gayret gösterdik. Ä°nÅŸallah bu da bu ÅŸekliyle gerçekleÅŸmiÅŸ olacak" diye konuÅŸtu.
 
Yeni sisteme yönelik çalışmaların Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Hazine ve Maliye, Ä°çiÅŸleri, Milli EÄŸitim, SaÄŸlık, Tarım ve Orman Bakanlıkları ve YÖK baÅŸta olmak üzere, diÄŸer ilgili kurum ve kuruluÅŸlarla koordinasyon içinde gerçekleÅŸtirildiÄŸini belirten Bakan Akar, "OlabildiÄŸince ayakları yere saÄŸlam basan, duygusallıktan uzak, tamamen objektif kriterlere baÄŸlı, sürdürülebilir, öngörülebilir bir sistem olması noktasında gayret gösterdik" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
SÄ°LAH ALTINA ALINABÄ°LECEK DURUMDA ÅžU ANDA 2 MÄ°LYON 200 BÄ°N YÜKÜMLÜ BULUNUYOR
 
Silah altına alınabilecek durumda ÅŸu anda 2 milyon 200 bin yükümlünün olduÄŸunu vurgulayan Bakan Akar, "Bunlardan silah altına alınamayan yükümlülerin en büyük bölümünü 1 milyon 600 bin ile öÄŸrenim nedeniyle erteleyenler oluÅŸturuyor. Lisede, üniversitede, lisansüstü eÄŸitimde olup da askerliÄŸini erteleyenler gayet normal. Fakat bunun yanı sıra askere gitmeyi geciktirip bedelli askerliÄŸi beklemek için çeÅŸitli yol ve yöntemlerle üniversite veya lisansüstü eÄŸitimi yapmak gibi çalışmalara giren gençlerin olduÄŸunu hepimiz biliyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Mevcut sisteme göre meslek yüksek okulu mezunlarının yedek subay olamadığını ve kısa dönem askerlikten yararlanamadığını hatırlatan Akar, "Sırf bunlardan yararlanabilmek için kendi mesleÄŸini bırakıyor, üniversiteye gidiyor, oradan dört yıllık diploma almaya çalışıyorlar. Bu da ilave güç kaybına neden oluyor" dedi.
 
Mevcut sistemde her sene yaklaşık 700 bin gencin 20 yaşını doldurarak askerliğe elverişli hale geldiğini dile getiren Bakan Akar, "Bizim normal olarak askere alabileceğimiz sayı ise 400 - 420 bin arasında. Burada kalan yaklaşık 280 bin gencimizin durumu ne olacak? Burada birikim oluyor" diye sordu.
 
BEDELLÄ° ASKERLÄ°K 30 BÄ°N LÄ°RA OLACAK
 
Bedelli askerlikle ilgili yapılan projeksiyonlara iliÅŸkin de bilgi veren Bakan Akar, "Biz '15 bin lira' dersek ne olabilir, '30 bin lira' dersek ne olabilir, '50 bin lira' dersek ne olabilir diye tek tek çalıştık. Hem Silahlı Kuvvetlerin hem gençlerin ihtiyacını karşılamak bakamından en optimal çözümün 30 bin lira civarında olması gerektiÄŸi ortaya çıktı" diye konuÅŸtu.
 
DÖVÄ°ZLÄ° ASKERLÄ°K UYGULAMALARI
 
Yeni askerlik sisteminde yükümlü kaynağının "yükümlü erbaÅŸ/er", "yedek astsubay" ve "yedek subay" olarak sınıflandırılabileceÄŸini ifade eden Akar, bunların yanı sıra bedelli ve dövizli askerlik uygulamalarının da yer alacağını söyledi.
 
Akar, askerliÄŸe baÅŸvuranların bir kısmının bedelli, bir kısmının dövizli yapacağını diÄŸerlerinin de "yükümlü erbaÅŸ/er", "yedek astsubay" ve "yedek subay" olacağını belirterek, "Yapılan hesaplamalar sonucu bir yılda 145 bin kiÅŸinin bedelli askerlik yapabilmesi mümkün. 145 binden fazla bedelli baÅŸvurusu olursa durum ne olacak? Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel MüdürlüÄŸünde öÄŸretmenlerimizde, doktorlarımızda olduÄŸu gibi kura olacak. Kuranın ÅŸekli yapılan tecrübelerden istifade edilerek belirlenecek" diye konuÅŸtu.
 
AYLIK HARÇLIK 2 BÄ°N LÄ°RA VE BÄ°R AY TEMEL EĞİTÄ°M
 
Bakan Akar, yeni sistemin lise ve altı mezunlarının yanı sıra lisans, lisansüstü ve meslek yüksek okulu mezunlarından isteyenlere de ihtiyaçlar kapsamında askerlik görevini er olarak yapabilme imkanı tanıdığına dikkat çekerek Akar, ÅŸöyle devam etti:
 
"Bu gençlerimiz gelecek, bedelli isteyenler dahil, bir ay temel askerlik eÄŸitimi yapacaklar. Millet olmanın, asker olmanın gereÄŸi burada bir aylık eÄŸitimi alacaklar. Bu program üzerinde önemle duruyoruz. Gençlerimizin hem günlük hayatına hem de gelecek hayatlarına etki edecek bilgileri içerecek bir eÄŸitim vermeye çalışacağız. Bu bir aylık eÄŸitim süresince buraya gelen gençlerimiz her zaman olduÄŸu gibi cüzi miktarda harçlık alacaklar. Bir aylık eÄŸitimin ardından bedelli askerlik yapanlar ayrılacak ve faaliyetleri tamamlanacak. Kıtalara gidenler ise 5 ay daha görev yapacaklar. Temel askerlik eÄŸitimi ile 6 ay bittikten sonra ihtiyaç ve isteÄŸin yanı sıra kadroya göre buradakilere 'Ä°kinci bir altı ay er olarak maaÅŸlı görev yapmak istiyor musun' diyeceÄŸiz. 'Evet' demesi için bazı imkan ve fırsatlar da vereceÄŸiz. Bu dönemdeki aylık harçlık 2 bin lira civarında bir para olacak. Mehmetçik 6 ay daha burada görevini yapacak. Bunu yapmamız lazım çünkü 6 aya indirdiÄŸimiz zaman kadrolarımız boÅŸalacak. Öyle olmaması için varsayımımız buradaki erlerimizin en az yarısının, üçte birinin kalması esasına dayalı. Onların kalabilmesi için harçlık adı altında maaÅŸ veriyoruz ayrıca hizmet borçlanması, muhtaç asker ailelerine yardım, deniz ve ÅŸehir içi toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanma, müzelerin ücretsiz ziyareti gibi imkanlar saÄŸlanacak. Askerlik bittikten sonra da TSK'ya personel temininde öncelik kazanacaklar ve TOKÄ°'de önceliÄŸe hak kazanacaklar. 6 aylık askerliÄŸi er olarak yaptıktan sonra 6 ay daha maaÅŸlı askerlik yapanlara bu sürenin sonunda yeniden 'Kalmak ister misiniz' diye soruyoruz. EÄŸer ihtiyaç, istek, performans deÄŸerlendirmesine göre söz konusu Mehmetçik yeterli performansı, yeterli kriterleri saÄŸlayabiliyorsa sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er veya uzman erbaÅŸ olarak Türk Silahlı Kuvvetlerine katılacak ve sözleÅŸme yapılacak. Bu sözleÅŸmesinin sonunda maaÅŸ, OYAK, lojman, saÄŸlık ve sosyal güvence ile ilgili bir takım haklardan yararlanabilecek. Bu gençler okul, bedeni performans, sicil gibi gerekli kriterleri saÄŸlarsa belli bir kontenjan dahilinde bir sınavı müteakip astsubay olabilecekler. Astsubaylıktan belli bir süre geçtikten sonra belirlenen kriterleri saÄŸlayanlar da subay olabilecek. Er olarak baÅŸlayacak, subay olacak belki de general olacak."
 
YEDEK ASTSUBAYLIK
 
Bedelli ve dövizli askerlikten saÄŸlanacak gelirle yükümlü erbaÅŸ ve erlerin maaÅŸları ile diÄŸer giderlerin karşılanabileceÄŸini ifade eden Akar, "Bütçeye herhangi bir yük teÅŸkil etmeden bu sistemin kendi içinde dönmesini amaçlıyoruz" dedi.
 
Yeni sistemle birlikte çok önemli olarak nitelendirdiÄŸi "yedek astsubaylık" uygulamasının da hayata geçirileceÄŸini açıklayan Bakan Akar, ÅŸunları dedi:
 
"Yedek astsubaylıkla, meslek yüksek okulunu bitirdikten sonra herhangi bir ÅŸekilde zorlamayla 4 yıllık okul bitirmenize gerek yok diyoruz. MesleÄŸinizi seviyorsanız bunu yapın, askerlikten dolayı bunu deÄŸiÅŸtirmeye kalkmayın, böylece ara personel konusunda da sıkıntı oluÅŸmasın istiyoruz. Yedek astsubaylığa kontenjanların uygun olması ve istemeleri durumunda lisans ve lisans üstü mezunları da baÅŸvurabilecek. Buraya geldiklerinde iki aylık temel ve sınıf eÄŸitiminin ardından maaÅŸlı olarak 10 ay faaliyetlerini yapacak. Toplamda 12 ayın bitirilmesinin ardından gençler isterse terhis olabilecek. Ä°stek, ihtiyaç ve kadroya göre kendilerine 'Kalmak ister misiniz' diye soracağız. Kalmak isteyenler astsubay olarak devam edecek. Yine astsubaylığa müteakip istenilen kriterleri karşıladıkları takdirde subaylığa geçebilecek."
 
PEŞİN ÖDENECEK
 
Akar, yedek subaylık sisteminin de devam edeceÄŸini belirterek, "Bedelli askerlik konusunda, 40 bin gösterge asteÄŸmen maaşına tekabül ediyor, asteÄŸmen maaşı da bugün itibarıyla aÅŸağı yukarı 5 bin küsür lira. Dolayısıyla 6 aylık asteÄŸmen maaşından bahsediyoruz. Bedelli 30 bin lira, dövizle askerlik ise bunun avro karşılığı olacak. Bedelli askerlik bedeli 30 bin Tl sabit kalmayacak, asteÄŸmen maaşının 6 katı olacak. Bu miktar tek seferde peÅŸin ödenecek." diye konuÅŸtu.
 
Yeni sistemin gündeme getirilmesinin ardından tek eleÅŸtirinin "30 bin liranın fazla olduÄŸu" yönünde geldiÄŸini aktaran Bakan Akar, "Yaptığımız objektif çalışmalarda, projeksiyonlarda bunun normal olduÄŸunu deÄŸerlendiriyoruz. Bu sistemin karşılanması için bizim buna ihtiyacımız var. DiÄŸer türlü sistem kendi kendini karşılayamıyor, desteklemiyor. Ayrıca bu miktar bir seferde, peÅŸin olarak verecekler" diye konuÅŸtu.
 
GeçmiÅŸ dönemdeki bedelli askerlik uygulamalarının ücretlerini de hatırlatan Bakan Akar ÅŸunları dedi: "1987 yılında 2 bin 900 dolar, 1992'de 3 bin 200 dolar, 1999'da 8 bin 100 dolar, 2012'de 16 bin dolar, 2014'te 8 bin 300 dolar ve 2018'de 2 bin 860 dolar yani 15 bin lira. O günün ÅŸartlarına göre yapılan deÄŸerlendirmeler var. Bu her seferinde tartışma konusu olmasın ve öngörülebilirlikten dolayı herkes bilsin ki 'Ben bedelliden yararlanmak istersem 30 bin lira civarında para vermem gerek."
 
"EN KISA ZAMANDA BİTİRECEĞİZ"
 
SözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er olan bir gencin ne kadar sürede subay olabileceÄŸine yönelik soru üzerine Akar, "Burada kriterler var. KiÅŸilere baÄŸlı. SözleÅŸmeli erbaÅŸ veya er olan birinin astsubay olabilmesi için yüksek okul bitirmesi lazım. Onu, istenilen performansı gerçekleÅŸtirecek, rütbe bekleme süresini tamamlayacak dolasıyla hesabı yapıldığında en geç 10 sene içinde subay olabilecek" yanıtını verdi. Akar, "Ä°ster uzman, ister astsubay olsun okulunu bitirme, sınavlara girme imkanları vereceÄŸiz" dedi.
 
Sistemin kanunlaÅŸmasıyla beraber silah altındaki askerlerin terhis olup olmayacağı sorulan Bakan Akar, "Olabilir" yanıtını verdi. Akar, sistemin hemen uygulamaya girip girmeyeceÄŸi sorusunu da "Bunun kararını tabii CumhurbaÅŸkanımız ve Meclis verecek. Biz TSK olarak bu kanunun yayımlandığından itibaren yürürlüÄŸe girmesiyle birlikte çıkabilecek sorunlara karşı tedbirlerimizi almaya çalışıyoruz" diye konuÅŸtu.
 
Yeni sistemin ne zaman hayata geçirileceÄŸine yönelik soru üzerine Bakan Akar, "En kısa zamanda bitireceÄŸiz" karşılığını verdi. "Ramazan bayramından önce yeni sistem yasalaşır mı" sorusu üzerine "Çıkar inÅŸallah" dedi.
 
Askerlik süresine yönelik soru üzerine Bakan Akar, "Herkes için 6 ay yapma ÅŸansı var" dedi.
 
ERTELEME YAÅž SINIRI
 
Eskiden gençlerin bedelli askerlik çıkar umuduyla okullarını uzattıklarına dikkati çeken Bakan Akar, "Lisede 29 olan erteleme yaÅŸ sınırını 22'ye indiriyoruz, Meslek liselerine artı 3 sene daha ekliyoruz 25 yaşına kadar devam etme ÅŸansı veriyoruz. Meslek yüksek okulları ve lisans 28, lisansüstü 32, doktora 35, tıp 35, sporcu 35 yaÅŸ oluyor. Bunları aÅŸağı çekerek lüzumsuz beklemeleri, tıkanıklıkları ve insanların bir an önce bu iÅŸi bitirerek iÅŸlerini güçlerini yapmalarını saÄŸlamayı hedefliyoruz " ifadesini kullandı.
 
Bakan Akar, yeni askerlik sistemindeki özel düzenlemelere iliÅŸkin ise ÅŸu bilgileri verdi:
 
"Özellikle doÄŸuda, güneydoÄŸuda, Suriye'nin kuzeyinde, Irak'ın kuzeyindeki görev yapan birliklerimizde bizim doktor ihtiyacımız var. Bu konuda SaÄŸlık Bakanlığımızla çalışarak askerlik hizmetini yedek subay olarak yapan doktorlar, devlet hizmet yükümlülüÄŸünü tamamlamış olacak. Dolayısıyla bu bize büyük bir avantaj saÄŸlayacak. DoÄŸudaki, güneydoÄŸudaki ve sınır ötesindeki birliklerimizin de doktor ihtiyacını bu ÅŸekilde azami düzeyde karşılayacağımızı deÄŸerlendiriyoruz. Bunun TSK açısından hakikaten günümüzün geliÅŸen ve deÄŸiÅŸen muharebe, operasyon ÅŸartlarına, ihtiyaçlarına cevap verdiÄŸine inanıyoruz. ProfesyonelleÅŸme dediÄŸimiz dengeyi saÄŸladığını deÄŸerlendiriyoruz. Bir aylık eÄŸitimin gerçekten önemi var. Askerlik iyi yapılır, planlanır bölük, tabur, tugay komutanı iÅŸine sahip çıkarsa gerçekten bir ÅŸeyler veriyor. Buna ilaveten üniversitelerle konuÅŸarak oradaki programı daha etkin hale getirmeye çalışıyoruz. Sonuç olarak askerlik kısalıyor ve eÅŸitleniyor. Yedek subay ve yedek astsubaylığı saymayın o ayrı bir konu. Normal olarak herkesin yükümlü olarak gördüÄŸü ÅŸey 12 aydan 6 ay iniyor. Bu konuda da bizim TSK mensuplarının çok büyük fedakarlığı var. Yeni sistemle vatandaÅŸa çeÅŸitli seçenekler sunuluyor. Ä°ster yedek subay, ister yedek astsubay isterse sözleÅŸmeli erbaÅŸ, er veya uzman erbaÅŸ olarak görev yapanlara maddi olarak kendisinin, ailesinin ihtiyacını bir nebze de olsa karşılama imkanı veriyor."
 
Akar, yeni sistemin TSK açısından harbin deÄŸiÅŸen doÄŸasına uyum saÄŸlanması, profesyonel/yükümlü askerlik dengesinin temin edilmesi, tüm vatandaÅŸlar tarafından genel askeri eÄŸitimin alınmasının saÄŸlayacağı getiriler, TSK'nın tarihsel vasfı olan halkın farklı kesimlerinden oluÅŸmasının devam edecek olması, operasyonel kapasitenin artması ve caydırıcılığa katkı saÄŸlanması, yedek astsubaylık sistemi ile insan kaynaklarının etkin kullanımı ve bedelli geliriyle TSK ihtiyaçlarının karşılanması hususlarının önemli faydalar saÄŸlayacağı; genel kamusal faydalar açısından ise askerliÄŸin kısalması ve eÅŸitlenmesinin getirdiÄŸi avantajlar, vatandaÅŸa sunulan opsiyonların artması, fırsat eÅŸitliÄŸinin saÄŸlanması, TSK'da istihdam imkanlarının artırılması, öÄŸrenim hakkı güvencesinin temin edilmesi, askerliÄŸin sosyal yardımlarla ödüllendirilmesi, planlanabilir/öngörülebilir bir sistem ile insan kaynakları israfının engellenmesi gibi faydalarının olacağını da kaydetti.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.