Sosyal Medya

Güncel

Selvi: YSK'da muhalif üyelere 'Birkaç sayfalık muhalefet şerhini yazamadınız mı?' diye tepki gösterildi

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) beklenen gerekçeli kararıyla ilgili olarak "Gerekçeli karar cumartesi gününden üyelere dağıtıldığı için pazartesi günü açıklanması bekleniyordu. Toplantı başlayınca muhalif 4 üye, gerekçeli kararı incelediklerini, muhalefet şerhlerini gözden geçireceklerini belirtiyorlar" dedi.



Abdulkadir Selvi, "O karar alınırken YSK’da ne yaÅŸandı?" baÅŸlığıyla yayımlanan yazısında "Yüksek Seçim Kurulu’nun gerekçeli kararı bugün yayınlanacak. Gerekçeli kararda YSK, Ä°stanbul seçimlerini neden iptal ettiÄŸini açıklıyor. Muhalefet ÅŸerhlerinde ise muhalif üyeler seçimlerin neden iptal edilmemesi gerektiÄŸini anlatıyorlar" dedi.
 
Selvi ÅŸöyle devam etti:
 
"Aslında pazartesi gününe kadar her ÅŸey hazırdı. Gerekçeli karar tamamlanarak 18 Mayıs Cumartesi günü üyelere dağıtılmıştı. Ä°ÅŸte ne olduysa ondan sonra oldu. Muhalefet ÅŸerhi yazan 4 üye, gerekçeli karara göre muhalefet ÅŸerhlerini yeniden gözden geçirip zenginleÅŸtireceklerini belirterek süre istediler. Bunun üzerine kararın açıklanması ertelendi.
YSK’daki toplantının perde arkasını anlatacağım.
 
EdindiÄŸim bilgiye göre kapsamlı bir gerekçeli karar geliyor. Elbette ki karar metninin 200 sayfadan fazla olmasından daha önemlisi hukuki deÄŸeri olacak. Ä°stanbul seçimlerinin yenilenmesine neden karar verildi, bir zarfta 4 oy kullanıldığı halde neden biri iptal edildi, iptal kararı sadece sandık kurullarındaki kamu görevlisi olmayanlar nedeniyle mi alındı, yoksa oy sayım ve döküm cetvellerinin birleÅŸtirilmesindeki yanlışlıklar da iptale götüren nedenlerden biri mi oldu? Gerekçeli kararın kamu vicdanını tatmin etmesi gerekiyor.
 
Çünkü YSK’nın iptal kararı sadece bir YSK kararı olarak kalmadı. Belki seçimlerin kaderini deÄŸiÅŸtirecek kadar güçlü bir etkisi oldu. Netice itibarıyla 6 Mayıs’ta YSK bir karar verdi. 23 Haziran’da da Ä°stanbul halkı bir karar verecek. Elbette ki YSK kararının Ä°stanbul seçimlerinin sonuçları üzerinde etkisi olacak. Kimi maÄŸduriyete oy verecek, kimi bunu ikinci bir fırsat olarak görüp seçimi kazanmaya odaklanacak.
 
CUMARTESÄ° GÜNÜ TAMAMLANDI
 
Gerekçeli karar cumartesi gününden üyelere dağıtıldığı için pazartesi günü açıklanması bekleniyordu. Toplantı baÅŸlayınca muhalif 4 üye, gerekçeli kararı incelediklerini, buna göre muhalefet ÅŸerhlerini gözden geçireceklerini belirtiyorlar. Ek süre istiyorlar. Elbette ki gerekçeli karar önemli olduÄŸu kadar muhalefet ÅŸerhleri de deÄŸerli. Çünkü bu metin gelecek kuÅŸaklara kalacak, bundan sonra alınacak kararlara ışık tutacak kadar önemli.
 
O nedenle muhalif üyelerin hukukunu da korumak, onların erteleme talebine saygı duymak zorundayız. Seçimlerin iptaline karar veren 7 üyenin kararı ne denli önemliyse, ret oyu kullanan 4 üyenin tavrı da o denli kıymetli. Burada zaman endeksli deÄŸil, hukuk eksenli bir tavır ortaya koymamız lazım. Bir gün önce olmuÅŸ, bir gün sonra olmuÅŸ... Önemli olan o deÄŸil, önemli olan ülkenin kaderini etkileyecek bir kararın hukuki gerekçelerinin saÄŸlam bir ÅŸekilde ortaya konulması olacak.
 
SÄ°TEM
 
Pazartesi günkü toplantıda muhalif üyeler, iptal gerekçesinin sadece sandık kurulu baÅŸkanlarının kamu görevlilerinden oluÅŸmamasından ibaret olmadığını, gerekçede yer alan diÄŸer hususları da inceleyerek muhalefet ÅŸerhlerini yazacaklarını belirtiyorlar. Muhalif 4 üyenin bir kısmı toplantıya geçilmeden önce muhalefet ÅŸerhinin hazır olduÄŸunu bildirdiÄŸi için bu tavır bir an ÅŸaÅŸkınlığa neden oluyor. Hatta ’Gerekçeli karar incelemeniz için cumartesi günü size ulaÅŸtırıldı. Bu süre zarfında inceleyip muhalefet ÅŸerhinizi yazamadınız mı? Biz 200 sayfalık gerekçeli kararı hazırladık, siz birkaç sayfalık muhalefet ÅŸerhini yazamadınız mı?’ gibi bir sitem dile getiriliyor. Ama bunun üzerine bir polemik yaÅŸanmıyor.
 
KARARIN AYRINTILARI
 
YSK’nın Ä°stanbul seçimlerinin iptaliyle ilgili kısa kararında ’bir kısım sandık kurullarının ilçe seçim kurullarınca kanuna aykırı oluÅŸturulması ve bu hususun da seçim sonucuna müessir olması nedeniyle’ deniliyor. Ancak bu adı üstünde, kısa karar. EdindiÄŸim bilgiye göre gerekçeli kararda iptal kararının sadece kamu görevlileri nedeniyle alınmadığı anlaşılıyor. Sandık kurullarının teÅŸkilinde kamu görevlisi ÅŸartına uyulmamasının yanı sıra, sayım döküm cetvellerinin birleÅŸtirilmesindeki yanlışların da seçim sonuçları üzerinde ’müessir’ olduÄŸu ifade ediliyor. Ekrem Ä°mamoÄŸlu ile Binali Yıldırım arasındaki fark 13 bin 729’a inmiÅŸti.
 
Yukarıda saydığım iki yanlışlık 42 bin oya denk geliyor, bunun da seçim sonuçlarını etkileyecek bir oran olması nedeniyle seçimlerin iptaline karar verilmiÅŸti. Gerekçeli kararın bu iki sütun üzerine yükseldiÄŸi belirtiliyor. Ama aynı zamanda AK Parti’nin iptal talebinde dile getirilen kısıtlı, hükümlü, zihinsel engelli ve ölü seçmenlerle ilgili iddialara da tek tek yanıt veriliyor. ’Efendim kısa kararda bu hususlar yer almıyor’ denilebilir ama adı üstünde, biri kısa karar, diÄŸeri gerekçeli karar.
Tabii YSK’nın gerekçesinden ziyade Ä°stanbul halkının hangi gerekçeyle sandığa gideceÄŸi önemli."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.