Sosyal Medya

Sudan'da muhalefetten halka kritik çağrı

Sudan'da muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) sivil itaatsizlik ve genel grev çağrısı yaptı.



Sudan'da geçiÅŸ süreciyle ilgili askerle müzakereler yürüten ÖDBG'den yapılan yazılı açıklamada, 23 Mayıs PerÅŸembe gününden itibaren ülke genelinde sivil itaatsizlik ve genel grev çaÄŸrısı yapıldı. Açıklamada, baÅŸkent Hartum ve ülke genelindeki göstericilerden, halka bildiriler dağıtıp meydan konuÅŸmaları yaparak farkındalık oluÅŸturulması istendi.
 
Askeri GeçiÅŸ Konseyi'ni müzakerelerde ciddiyetsizlikle itham eden ve güven sorunu yaÅŸayan ÖDBG, yönetimin sivillere devri için askere baskı yapılması amacıyla daha önce de zaman zaman sivil isyan, genel grev ve oturma eylemi çaÄŸrılarında bulunmuÅŸtu.
 
Askeri GeçiÅŸ Konseyi BaÅŸkanı Abdulfettah el Burhan, perÅŸembe günü devlet televizyonunda yaptığı konuÅŸmada, "müzakerelerin tamamlanması için gerekli bir atmosfer hazırlamaya yardımcı olmak, medyadaki gerilimin sonlandırılması, gösteri alanındaki ve ana caddelerdeki barikatların kaldırılması ve demir yolunun açılması için ÖDBG ile müzakereleri 72 saat boyunca askıya almaya karar verdik" ifadelerini kullanmıştı.
 
ÖDBG ise müzakerelerin askıya alınmasını, yönetimin sivil otoriteye devrinde konseyin oyalama taktiÄŸi olarak nitelendirmiÅŸti.
 
Sudan'da Askeri Konsey ile muhalefetin çatı oluÅŸumu ÖDBG, birkaç hafta süren iniÅŸli çıkışlı ve zorlu görüÅŸmelerin ardından geçiÅŸ sürecindeki devlet baÅŸkanlığı, parlamento ve kabinenin yapıları konusunda uzlaÅŸmış, 3 yıllık geçiÅŸ sürecinin ardından genel seçimlere gidilmesi kararlaÅŸtırılmıştı. Nihai anlaÅŸmanın imzalanmasına saatler kala askerin güç kullanarak meydanı tahliye giriÅŸimi sonrası müzakereler durmuÅŸtu.
 
ÖDBG, geçiÅŸ sürecinde sivillerin ağırlıkta olduÄŸu bir devlet baÅŸkanlığı konseyi, kabine ve parlamento kurulmasını talep ediyor. Askerse azınlıkta olacağı bir teklifi kabul etmeyeceÄŸini açıklamıştı. Askerle geçici otoritenin yapısı ve temsil oranları konusunda henüz nihai anlaÅŸma saÄŸlanamadı.
 
Sudan'da Askeri GeçiÅŸ Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, yarın ÖDBG ile baÅŸkent Hartum'daki CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'nda müzakerelerin tekrar baÅŸlayacağı belirtilmiÅŸti.
 
BARÄ°KATLAR KALDIRILDI, TREN SEFERLERÄ° YENÄ°DEN BAÅžLADI
Öte yandan görgü tanıklarının ifadesine göre, eylemciler ÖDBG'nin çaÄŸrısıyla gösterilerin odağındaki ordunun genel karargahına çıkan yollardaki barikatları kaldırmaya baÅŸladı.
 
Askeri konseye baskı amacıyla demir yolunun kapatılması nedeniyle bir aydan fazladır yapılamayan tren seferleri, meydandaki göstericilerin barikatları kaldırması üzerine yeniden normale döndü.
 
Pazartesi günü karargah çevresindeki caddelerde barikatları kaldırma giriÅŸimi sırasında göstericilere açılan ateÅŸ sonucu 6 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti. ÖDBG, saldırıdan orduya baÄŸlı Hızlı Destek Kuvvetlerini sorumlu tutarken ordu suçlamaları reddetmiÅŸti.
 
Sudan'da 19 Aralık'ta ekonomik kriz sebebiyle baÅŸlayan gösterilerin hızla baÅŸkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüÅŸmesinin ardından ordunun 11 Nisan'da yönetime el koyduÄŸunu açıklamasıyla 30 yıllık Ömer el-BeÅŸir dönemi sona ermiÅŸti.
 
ÖDBG'nin yönlendirdiÄŸi Sudanlı göstericiler, yönetimin sivillere devri, eski rejimin tüm sembol isimleri ve kurumlarının tasfiyesi talebiyle 6 Nisan'dan bu yana baÅŸkentte ordunun ana karargahı önündeki gösterilerini sürdürüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.