Sosyal Medya

Bolu'da tarih katliamı: 2 bin yıllık kitabeyi dinamitle patlatıp çaldılar

Bolu'nun Göynük İlçesi Soğukçam köyünde bulunan ve 2 bin yıllık tarihi olduğu düşünülen Frig Kaya Anıtı defineciler tarafından parçalanarak yazıtların olduğu kısmı çalındı. Çalınan Kaya Kitabesi’nin dinamitle patlatılarak parçalandığı düşünülüyor.



Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kültür Varlıkları kapsamında yer alan ve Frig YerleÅŸkesi’nin varlığını kanıtlayan en önemli göstergelerden biri olan Kaya Kitabesi 9 metre yüksekliÄŸindeki kayanın üzerindeki 9 satırdan oluÅŸuyordu.
 
‘DÄ°NAMÄ°TLE PATLATILMIÅž’
 
SoÄŸukçam Köyü Muhtarı Ä°smail Kaya, "2 yıl önce oldu bu olay. Para aramak için patlattılar. Define olduÄŸunu düÅŸünmüÅŸler. Jeneratör getirmiÅŸler, dinamitle patlatmışlar" dedi.
 
Kitabe ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel MüdürlüÄŸü resmi internet sitesinde 'çalıntı' ibaresi yer alırken, sitede ayrıca ÅŸu bilgiler yer aldı:
 
"Bolu Ä°li, Göynük Ä°lçesi, SoÄŸukçam Köyü'nde Bulunan Frig Kaya Anıtından Çalınan Yazıtlı Kitabe SoÄŸukçam Köyü (Cermenos) ilçe merkezine 41 km uzaklıkta ve ilçe merkezinin güneyinde yer almaktadır. Anıt, köyün 2,5 km batısında, köyün 'Türbe Önü' veya 'Yazılı Kaya' mevkiindedir. Konik bir kaya kitlesinin doÄŸu yönü düzlenmiÅŸ ve kitabe bu yüzeye yazılmıştır. Kayanın yüksekliÄŸi 9 metreye yakındır. 9 satır olan kitabenin sol üst köÅŸesinde üçgen bir niÅŸ yer almaktadır. Kayanın önünde bir platform vardır. Bu platform define arayıcıları tarafından yer yer kazılmıştır. Kaya çevresinde bir Frig yerleÅŸmesi olduÄŸu anlaşılmaktadır."
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.