Sosyal Medya

Güncel

Osmanlıların ramazan gelenekleri Üsküp'ün tarihi camisinde yaşatılıyor

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki tarihi Murat Paşa Camisi, Osmanlıların farklı ramazan geleneklerini bugün de yaşatmaya devam ediyor.



Eski Türk Çarşısı'nın adeta kalbinde yer alan camide ramazan boyunca hatimli teravih namazı kılınması, mukabele okunması ve Türkçe vaaz verilmesi, bu tarihi camiyi Müslümanların cazibe merkezi haline getiriyor.

Üsküp'teki en önemli Osmanlı miraslarından olan camide, ramazanın coÅŸkusu, heyecanı, huzuru ve bereketi en güzel ÅŸekilde hissediliyor.

Hatimli teravih namazı kılınan camide, ramazan boyunca öÄŸle ve ikindi namazları öncesinde mukabele okunurken, teravih namazı önceleri ve her pazar ikindi namazının ardından Türkçe vaaz da veriliyor.

Murat PaÅŸa Camisi'nde Türkçe vaaz ve hatimli namaz geleneÄŸi asırlardır ramazan ayları dışında da uygulanıyor.

Tarihi camide 35 yıl imamlık yapan Sadedin Süleyman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teravih namazlarının yanı sıra sabah, akÅŸam ve yatsı namazlarının da hatimle kılındığını belirterek, mukabeleye ise cemaatin yoÄŸun ilgisi olduÄŸunu aktardı.

Murat PaÅŸa Camisi Vaiz ve Hatibi Süleyman Baki de baÅŸta Kuzey Makedonya olmak üzere tüm Balkanlarda ramazanın Osmanlılardan beri aynı coÅŸku, heyecan ve huzurla devam ettiÄŸini söyledi.

Baki, camide asırlardır baÅŸta cuma namazları ve ramazan ayları olmak üzere diÄŸer zamanlarda da Türkçe vaaz ve hutbe geleneÄŸinin devam ettirildiÄŸini belirterek, Türkçe vaazın Osmanlı döneminden kendilerine miras kaldığını vurguladı.

Aynı zamanda dayısı olan Üsküp'ün tanınmış Osmanlı alimlerinden merhum Hafız Ä°driz Efendi'nin Türkçe vaaz geleneÄŸini emekli olduÄŸu 1999'a kadar Alaca Camisi'nde sürdürdüÄŸünü anımsatan Baki, ÅŸunları anlattı:

"2000 yılında ben bu camiye ramazan vaizi olarak tayin olduktan sonra bu geleneÄŸi sürdürmeye devam ettim. Zaman zaman her gün ikindi namazından sonra, zaman zaman perÅŸembe ve pazar günleri devam etti. Åžu an itibariyle teravih namazından önce Türkçe vaazımız oluyor. Pazar günleri de ikindi namazını müteakiben Türkçe vaaz devam ediyor."

Murat PaÅŸa Camisi'nde her cuma Türkçe vaaz verilip hutbe okunduÄŸunu aktaran Baki, Kuzey Makedonya Ä°slam BirliÄŸi (Diyanet Ä°ÅŸleri) ile Üsküp MüftülüÄŸünün bu yöndeki karar ve geleneÄŸin devam etmesi noktasındaki desteÄŸinin önemine dikkati çekti.

Baki, Murat PaÅŸa Camisi'nin vakit namazlarının da hatimli kılındığı nadir camilerden biri olduÄŸunu ifade ederek, bu yıl da devam eden hatimli teravih ve mukabele geleneklerinin, ramazanı daha da güzelleÅŸtiren önemli hususlar olduÄŸunu vurguladı.

Üsküp'ün çok kültürlü bir ÅŸehir olduÄŸuna iÅŸaret eden Baki, Türkçe vaaz verilmesinin, Türkçe anlayabilen farklı etnik gruplar tarafından da beÄŸenildiÄŸini sözlerine ekledi.

Bu arada, hatimli teravih namazları Üsküp'te sadece Murat PaÅŸa Camisi'nde kılınsa da baÅŸta Kalkandelen olmak üzere diÄŸer ÅŸehirlerde de bu gelenek devam ettiriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.