Sosyal Medya

Güncel

Çin'den ABD'nin İran yaptırımlarına tepki

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, 'Çin, ABD'nin İran'a tek taraflı yaptırımlar uygulamasına ve 'sözde' sınırını aşan yargı yetkisine karşı çıkıyor.' ifadelerini kullandı.



Çin Devlet MüÅŸaviri ve DışiÅŸleri Bakanı Vang Yi, Ä°ran'ın nükleer anlaÅŸmasının korunması gerektiÄŸini belirterek, "Çin, ABD'nin Ä°ran'a tek taraflı yaptırımlar uygulamasına ve 'sözde' sınırını aÅŸan yargı yetkisine karşı çıkıyor." dedi.

Çin DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Vang, baÅŸkent Pekin'de temaslarda bulunan Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif'le görüÅŸtü.

Vang görüÅŸmede, Çin ve Ä°ran'ın kapsamlı stratejik ortak olduÄŸunu, mevcut uluslararası ve bölgesel ÅŸartların hızla evrildiÄŸi zamanda iki ülkenin koordinasyonunu güçlendirmesi gerektiÄŸini söyledi.

"Çin, ABD'nin Ä°ran'a tek taraflı yaptırımlar uygulamasına ve 'sözde' sınırını aÅŸan yargı yetkisine karşı çıkıyor. Ä°ran'ın mevcut durumunu ve endiÅŸelerini anlıyor, kendi çıkarlarını korumasını destekliyor." ifadelerini kullanan Vang, Çin'in sıkı ÅŸekilde Ä°ran'ın nükleer anlaÅŸması, BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in otoritesi ile uluslararası iliÅŸkilerin temel normlarını koruduÄŸunu bildirdi.

Vang ayrıca, mevcut zarar verici faktörleri ortadan kaldırma ve Ä°ran nükleer anlaÅŸmasının uygulanmasında çaba harcamak için Tahran yönetimiyle birlikte çalışmayı umduklarını belirterek, Ä°ran nükleer anlaÅŸması çevresinde dönen tartışmaların esasında çok taraflılık ve tek taraflılık arasında bir mücadele olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Zarif de mevcut Ä°ran'ın nükleer meselesinde gerilimin sorumlusunun Tahran yönetimi olmadığını savunarak, ülkesinin nükleer anlaÅŸmadan çıkma niyetinin olmadığını vurguladı.

"Ä°ran bir savaÅŸ istemiyor. Ä°ran, Körfez bölgesinde barış ve istikrarın sürmesi, Hürmüz BoÄŸazı'nın uluslararası taşımacılık kanalı statüsünü sürdürmesini görmeyi umuyor." ifadelerini kullanan Zarif, Çin ile çok taraflı koordinasyonu güçlendirmeye ve ikili çıkarları ile çok taraflılığı korumak için çaba harcamaya hazır olduklarını kaydetti.

Zarif, ayrıca Çin'i kapsamlı ortağı olarak gördüklerini vurgulayarak, KuÅŸak ve Yol çerçevesinde Pekin hükümetiyle pragmatik iÅŸ birliÄŸini güçlendirmek istediklerini aktardı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.