Sosyal Medya

Güncel

İngiltere Kaşıkçı cinayetinin ardından Suudilere silah satmış

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesini takip eden 3 ayda İngiltere'nin bu ülkeye yaklaşık 11,5 milyon sterlinlik (89 milyon TL) silah sattığı ortaya çıktı.



Ä°ngiliz Sky News televizyonunun haberine göre, Ä°ngiltere, Kaşıkçı'nın öldürülmesini takip eden 3 ayda Suudi Arabistan'a 11 milyon 414 bin 54 sterlin deÄŸerinde silah satışı lisansına onay verdi.

Haberde, bu rakamın nihai olmadığı, lisanların "özel" niteliÄŸi dolayısıyla ticaretin hacminin daha da büyümüÅŸ olmasının muhtemel olduÄŸu vurgulandı.

Televizyonun Ä°ngiliz Uluslararası Ticaret Bakanlığı verilerinden derlediÄŸi habere göre Suudi Arabistan'a satılan askeri ekipman arasında zırh delici cephane, elektronik savaÅŸ teçhizatı ile el yapımı patlayıcı tespit ve etkisizleÅŸtirme cihazları da yer aldı.

Haberde, Ä°ngiltere'nin söz konusu 3 ay içinde Suudi Arabistan'a yaptığı silah satışında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 94 artış olduÄŸuna dikkat çekildi.

"Ä°NGÄ°LÄ°Z HÜKÜMETÄ° DÄ°KTATÖRLE AHBAPLIK EDÄ°YOR"

Haberde deÄŸerlendirmelerine yer verilen Silah Ticaretine Karşı Kampanya (CAAT) Sözcüsü Andrew Smith, Kaşıkçı cinayetinin tüm dünyada lanetlendiÄŸini ancak bunun silah tüccarlarını etkilemediÄŸini ifade etti.

Ä°ngiliz hükümetini de eleÅŸtiren Smith, "(Suudi Arabistan'da) Rejim daha önce eÅŸi görülmedik bir baskı altındayken, Ä°ngiliz hükümeti diktatörle ahbaplık edip silah anlaÅŸmalarına imza atıyordu." ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan'ın ne Yemen'de yol açtığı insani krizin, ne de Kaçıkçı'nın vahÅŸice öldürülmesinin silah satışlarını durdurmaya yetmediÄŸine iÅŸaret eden Smith, "EÄŸer bu katliamlar da Ä°ngiliz hükümeti için yeterli deÄŸilse, hükümetin harekete geçmesi için daha ne olması gerekiyor?" görüÅŸünü paylaÅŸtı.

4 YILDA 5 MÄ°LYAR STERLÄ°NLÄ°K SÄ°LAH

Ä°ngiltere'nin Yemen'deki iç savaşın baÅŸladığı 2015'ten bu yana Suudi Arabistan'a sattığı silah miktarının 5 milyar sterline yaklaÅŸtığı açıklanmıştı.

Ä°ngiliz DışiÅŸleri Bakanı Jeremy Hunt'ın Alman mevkidaşı Heiko Maas'a mektup yazdığı ve Almanya'nın Suudi Arabistan'a silah ambargosunun ortak projeler nedeniyle Ä°ngiliz savunma sanayisine zarar vereceÄŸini ileterek, bazı istisnalara gidilmesini talep ettiÄŸi de ortaya çıkmıştı.

Suudi gazeteci Kaşıkçı, evlilik iÅŸlemleri için 2 Ekim 2018'de girdiÄŸi Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸunda katledilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.