Sosyal Medya

Güncel

Cevad Zarif: ABD ile müzakere ihtimali yok

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra ortaya çıkan gerilimin iki taraf için intihar olduğunu ancak Washington'la nükleer müzakere ihtimalinin olmadığını söyledi.



Japonya'nın NHK televizyonunun haberine göre, resmi temaslar kapsamında Japonya'nın baÅŸkenti Tokyo'da bulunan Zarif, Tahran ve Washington arasındaki gerilimle ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. 

Ä°ran'ın nükleer programı ve iki ülke arasındaki tansiyonun düÅŸürülmesi için ABD ile müzakere ihtimalinin sorulması üzerine Zarif, "Hayır, (ABD ile) müzakere ihtimali yok. Müzakere çaÄŸrısından önce ABD uluslararası kurallara uymalıdır. Nükleer anlaÅŸmayı kendisi ihlal etti." dedi.

"GERÄ°LÄ°M HER Ä°KÄ° TARAF Ä°ÇÄ°N Ä°NTÄ°HARDIR"

Zarif, ABD'nin nükleer anlaÅŸmadan çekilmesinden sonra ortaya çıkan gerilimi, "her iki taraf için intihar" ÅŸeklinde niteledi.

Japonya'nın nükleer anlaÅŸmanın korunması konusunda herhangi bir eylemde bulunmadığını söyleyen Zarif, "ABD'nin uyguladığı yaptırımlar ekonomik terördür. Buna izin vermek de ekonomik teröre yardım etmek olacaktır. Her ülke Ä°ran'dan petrol alabilme imkanına sahip olmalıdır." diye konuÅŸtu. 
Japonya ziyaretinden önce bu hafta sırasıyla Türkmenistan ve Hindistan'a resmi ziyaret gerçekleÅŸtiren Zarif'in yarın da Çin'e gitmesi bekleniyor.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump, geçen hafta Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Ä°ran yönetimine nükleer programı terk etmesi konusunda görüÅŸme çaÄŸrısında bulunmuÅŸ, diÄŸer yandan da iki ülke arasındaki yüksek gerilim dikkate alındığında askeri çatışmayı da muhtemel gördüÄŸünün mesajını vermiÅŸti.

Nükleer anlaÅŸmadan ayrılmalarından sonra Ä°ran ekonomisinin oldukça kötüleÅŸtiÄŸini belirten Trump, "Yapmaları gereken ÅŸey ÅŸu: Beni arasınlar, oturup konuÅŸalım ve adil bir anlaÅŸma yapalım. Nükleer silaha sahip olmalarını istemiyoruz; istediÄŸimiz çok bir ÅŸey deÄŸil. Bu, onları yeniden iyi bir pozisyona getirebilir. Ä°ran'a zarar vermek istemiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

 

Ä°ran lideri Ali Hamaney de Trump'ın müzakere çaÄŸrısını, "ABD bugünkü tavrını sürdürdükçe müzakere zehirdir. Bugünkü ABD hükümetiyle yapılacak müzakere, iki kere zehirdir" ifadeleriyle reddetmiÅŸti.

Trump daha sonra Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Eminim ki İran yakında (bizimle) konuşmak isteyecek" ifadelerini kullanmıştı.

Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Siyasi Yardımcısı Yedullah Cevani ise Trump'ın tehdit ve diplomasi mesajlarına, "ABD ile bir müzakere olmayacak ve Amerikalılar Ä°ran'a yönelik askeri bir giriÅŸime cüret edemeyecek." sözleriyle cevap vermiÅŸti.

ABD-Ä°RAN GERÄ°LÄ°MÄ°

Trump yönetimi, 8 Mayıs 2018'de, 2015'te imzalanan nükleer anlaÅŸmadan çekildiÄŸini açıklamıştı.

Sonrasında Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koyan ABD, nisan ayında Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu'nu "yabancı terör örgütleri" listesine almıştı.

Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani de ABD'nin yaptırımlarına karşılık 8 Mayıs'ta ülkesinin nükleer faaliyetlerinin bir kısmını yeniden uygulamaya baÅŸladığını ve anlaÅŸmanın taraflarına Ä°ran'ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini duyurmuÅŸtu.

ABD, geçen hafta Ä°ran'dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir amacıyla USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile 4 nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçaklarından oluÅŸan Bombardıman Görev Gücü'nü körfeze sevk etmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.