Sosyal Medya

Venezuela: ABD'ye 'Türkiye hami devlet olsun' dedik; reddettiler

Venezuela'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Samuel Moncada, ülkesinin Washington Büyükelçiliğinin korunması için Türkiye'nin 'hami devlet' olmasını teklif ettiklerini, ancak bu teklifin ABD tarafından reddedildiğini söyledi.



Moncada, BM Genel Merkezinde düzenlediÄŸi basın toplantısında ABD yönetiminin, Venezuela'nın Washington BüyükelçiliÄŸinin boÅŸaltılması kararına iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.
 
ABD ile Venezuela arasında diplomatik iliÅŸkilerin kesildiÄŸini ve Viyana SözleÅŸmesindeki diplomatik iliÅŸkiler kapsamında ABD'nin baÅŸkent Caracas'taki büyükelçiliÄŸi için üçüncü bir ülke olan Ä°sviçre'yi ''koruyucu devlet'' olarak seçtiÄŸini belirten Moncada, ''Biz de Türkiye'yi hami devlet olarak önerdik. Teklifimize 'biz sizi tanımıyoruz' diyerek hayır dediler, Guaido'yu tanıdıklarını söylediler.'' dedi. 
 
ABD yönetimi, protestocu ve aktivistlerin içinde bir süredir nöbet tuttuÄŸu Venezuela'nın Washington BüyükelçiliÄŸini boÅŸaltmak için yasal süreç baÅŸlattığını açıklamıştı. ABD DışiÅŸleri Bakanlığı, büyükelçiliÄŸin Venezuela'da kendini geçici devlet baÅŸkanı ilan eden muhalif Ulusal Meclis BaÅŸkanı Juan Guaido yönetimine ait olduÄŸunu savunarak, Venezuela Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro'yu tanımadıklarını, bu nedenle Maduro'ya destek veren protestocuların elçilikte bulunmasının "yasa dışı" olduÄŸunu ileri sürmüÅŸtü. 
 
Bakanlık, Guaido tarafından Washington'a büyükelçi olarak atanan Venezüellalı diplomat Carlos Vecchio'nun büyükelçiliÄŸin boÅŸaltılmasını talep ettiÄŸini belirterek, protestoculara gönüllü ÅŸekilde elçilikten çıkmaları çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.
 
PROTESTOLAR DEVAM EDÄ°YOR
 
Venezuela Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro'ya destek veren, kadın aktivist grubu CodePink'in başını çektiÄŸi protestocular, yaklaşık bir aydır bina içinde eylemlerini sürdürürken, Guaido destekçileri bina dışında nöbet tutuyor. Venezuela hükümeti çalışanları tarafından binaya davet edildiklerini belirten göstericiler, polisin kendilerini zorla çıkarmaya hakkı olmadığını savunuyor.
 
Washington DC polisi ile gizli servis polislerinin nezaret ettiÄŸi eylemlerde zaman zaman taraflar arasında gerginlik yaÅŸanırken, büyükelçilikteki eylemcilerin dışarıdan yemek temin etmesine dahi izin verilmiyor.
 
Öte yandan, geçen hafta eylemcileri dışarıya çıkmaya zorlamak için büyükelçilik binasının elektrik ve suyunun kesilmesi sosyal medyada büyük tepkiye neden olmuÅŸtu.
 
ABD ile Venezuela arasındaki kriz devam ederken ABD yönetimi, ocak ayında BirleÅŸmiÅŸ Milletleri söz konusu krizi görüÅŸmek için toplanmaya davet etmiÅŸ, bu davetin ardından Maduro, ABD ile diplomatik iliÅŸkileri kestiklerini ve bu ülkedeki büyükelçilik ve konsoloslukları kapatma kararı aldıklarını açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.