Sosyal Medya

Güncel

Sudan'da taraflar 3 yıllık geçiş sürecinde anlaştı

Sudan'da Askeri Konsey ile muhalefetin çatı oluşumu ÖDBG, geçiş süresindeki tüm yönetim şekilleri ve yetkiler konusunda uzlaştı.



Sudan'da taraflar, 3 yıllık geçiÅŸ sürecinin ardından genel seçimlere gidilmesi konusunda anlaÅŸmaya vardı.

Askeri Konsey ile muhalefetin çatı oluÅŸumu Özgürlük ve DeÄŸiÅŸim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) arasında gece yarısı düzenlenen toplantının ardından ortak basın açıklaması yapıldı.

Askeri Konsey üyesi Yasir el-Ata, geçiÅŸ sürecindeki devlet baÅŸkanlığı, parlamento ve kabinenin yapıları konusunda anlaÅŸmaya varıldığını belirterek, "300 üyeli geçici parlamentonun yüzde 67'si ÖDBG'den, kalanı diÄŸer parti ve siyasi güçlerden oluÅŸacak. 24 saat içerisinde geçiÅŸ süreciyle ilgili nihai anlaÅŸmayı imzalayacağız. GeçiÅŸ sürecinin ilk altı ayında, ülkedeki savaÅŸ durdurulacak ve barış anlaÅŸmaları imzalanacak. 3 yıllık geçiÅŸ sürecinin ardından genel seçimlere gidilecek." dedi.

Batıdaki Darfur'da, 2003'ten bu yana "Adalet ve EÅŸitlik Hareketi", "Sudan KurtuluÅŸ Hareketi" ve "Sudan Halk KurtuluÅŸ Ordusu" hareketlerini bünyesinde barındıran Devrim Cephesi ile hükümet güçleri arasında çatışmalar sürüyor.

GüneydoÄŸudaki Mavi Nil ile güneydeki Kurdufan eyaletlerinde de orduyla Sudan Halk KurtuluÅŸ Hareketi-Kuzey örgütü (SPLM-N) arasında çatışmalar yaÅŸanıyor.

ÖDBG liderlerinden Medeni Abbas Medeni de Devlet BaÅŸkanlığı Konseyi üyelerinin ordu ve ÖDBG'den oluÅŸacağını, mecliste ÖDBG'nin yüzde 67 ile temsil edilmesi ve kabineye de taraflarca aday belirlenmesi konusunda fikir birliÄŸine vardıklarını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.