Sosyal Medya

Güncel

Soçi'de kritik zirve!

Rusya'ya kritik bir ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Soçi’de önce Dışişleri Bakanı Lavrov’a görüştü. Görüşmenin bitiminden sonra Devlet Başkanı Putin başkanlığında düzenlenecek zirveye katılacak olan Pompeo’nun, Trump’tan getirdiği mesajı, Rusya liderine sunacağı bildirildi. Zirvede ABD-Rusya arasında yaşanan sorunlar ve Orta Doğu başta olmak üzere diğer gelişmeler ele alınacak.



Gözler, Soçi'deki kritik zirveye çevrildi. ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo ilk Rusya ziyaretine baÅŸladı. Pompeo, önce Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov ile buluÅŸan Pompeo, daha sonra Devlet BaÅŸkanı Putin tarafından kabul edilecek.

Rusya-ABD iliÅŸkilerinin kritik döneminde gerçekleÅŸecek görüÅŸme öncesi sosyal medya hesabından açıklama yapan Pompeo, “Rusya'daki görüÅŸmelerde önemli konuları ele alacağız. Üzerine fikir birliÄŸinde olduÄŸumuz konular ya da diÄŸer anlaÅŸmadığımız konular. Ama konu ülkemizin çıkarları olduÄŸunda bir yol bulmak bizim sorumluluÄŸumuzda” ifadelerini kullandı.

LAVROV: Ä°KÄ° ÜLKE ARASINDA 
YAPICI DÄ°YALOG KURULMALI

Rusya'yı ilk kez ziyaret eden Pompeo'yla görüÅŸmesinin başında konuÅŸan Lavrov, Rusya ve ABD için yeni, yapıcı birlikte çalışma sürecine baÅŸlamanın zamanı geldiÄŸini belirtti.

Ä°ki ülke arasındaki iliÅŸkilerde çok fazla ÅŸüphe unsuru olduÄŸuna dikkat çeken Lavrov, yapıcı diyalog kurulmasını umduklarını ifade etti. "Hem derhal önlem alınmasını hem de uzun vadeli sistematik çözümler bulunmasını gerektiren birçok sorunumuz var.

Stratejik güvenliÄŸi saÄŸlama alanındaki durum, terörle mücadelede daha etkili çalışma ve dünyanın çeÅŸitli bölgelerindeki önemli krizlere çözüm bulma bunlar arasında" diyen Lavrov, son dönemde ikili üst düzey görüÅŸmelerin iyimserlik oluÅŸturduÄŸunu kaydetti.

 

OluÅŸan ÅŸüphe ve önyargıların her iki tarafın da çıkarına olmadığını söyleyen Lavrov, "Karşılıklı sertleÅŸme, iki ülkenin güvenliÄŸine yönelik riskleri artırıyor ve tüm uluslararası toplumda endiÅŸe oluÅŸturuyor” diye ekledi.

POMPEO, PUTÄ°N BAÅžKANLIÄžINDAKÄ°
ZÄ°RVEYE KATILACAK

BaÅŸkan Trump'tan mesaj getirdiÄŸi bildirilen ABD DışiÅŸleri Bakanı Pompeo'nun, Rusya DışiÅŸleri Bakanı Lavrov'la görüÅŸmesi bittikten sonra Rusya lideri Vladimir Putin baÅŸkanlığında düzenlenecek zirveye katılacağı açıklandı. Zirvede ABD-Rusya arasında yaÅŸanılan sorunlar baÅŸta olmak üzere Ä°ran ve Orta DoÄŸu'daki son geliÅŸmeler masaya yatırılacak.

Sputnik'in derlediÄŸi habere göre ise, Soçi'deki görüÅŸmelerin gündeminin bir hayli yoÄŸun olması bekleniyor. Bunun sebebi, Rusya ile ABD arasındaki iplerin, ikili iliÅŸkilerdeki sorunların yanı sıra Beyaz Saray'ın Venezuela ve Ä°ran politikaları yüzünden de oldukça gergin olduÄŸu bir dönemden geçilse de ülkeler arasında Temmuz 2018'den beri önemli üst düzey görüÅŸme yapılmamış olması.

Sputnik'in analizi ÅŸöyle:
 
"Venezuela:

Geçen haftalarda hem Rus DışiÅŸleri Bakanı Lavrov hem de ABD'li mevkidaşı Pompeo krizle boÄŸuÅŸan Venezuela'dan uzak durmaları konusunda birbirlerinin ülkelerini uyarmıştı. 

Moskova, Venezuela'nın meÅŸru lideri olan Nicolas Maduro'nun en sıkı müttefiklerinden biriyken, Washington da ocak ayında kendini ülkenin geçici baÅŸkanı ilan eden muhalif Juan Guaido'yu destekliyor. Guaido birkaç hafta önce kendisine destek verdiÄŸini söylediÄŸi askerlerle kamera karşısına geçmiÅŸ ve orduyu açık bir biçimde Maduro'ya karşı darbeye çağırmıştı. Fakat bu ayaklanma giriÅŸimi baÅŸarılı olmadı.

Rusya, Maduro karşıtı ayaklanmaları destekleyen ABD'nin ‘sorumsuz' tutumunu oldukça ağır eleÅŸtirdi. Pompeo ise Maduro'nun ülkesini terk etmeye çoktan razı olduÄŸunu, ancak Rus müttefiklerinin kendisini bu fikirden vazgeçirdiÄŸini iddia etti. Bu iddia Rusya tarafından doÄŸrulanmadı.

Kuzey Kore:

Geçen ay Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile ilk yüz yüze görüÅŸmesini gerçekleÅŸtirmiÅŸti. Vladivostok'ta gerçekleÅŸtirilen söz konusu görüÅŸmede, Kore yarımadasındaki Amerikan etkisini kırmanın ve Moskova'nın elini güçlendirmenin amaçlandığı belirtiliyordu.

Vladivostok'taki bu buluÅŸma, Kuzey Kore lideri ile ABD BaÅŸkanı Donald Trump arasındaki görüÅŸmelerin çökmesini izliyordu. Kuzey Kore tarafı, görüÅŸmelerin baÅŸarısızlığının sorumlusu olarak gördüÄŸü ‘akılsız ve tehlikeli' Pompeo'nun, ileride gerçekleÅŸtirilebilecek müzakerelerden uzak tutulması konusunda ısrarcıydı.

Mueller raporu:

‘Rusya soruÅŸturmasını' yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller, Trump'ın seçim kampanyası ekibi ve Rusya arasında iÅŸbirliÄŸi olduÄŸunu iddiaları doÄŸrulayan bir delil bulamamıştı. Fakat bu, Trump'ın baÅŸkan seçilmesiyle sonuçlanan 2016 seçimlerine, Rusya'nın müdahale etme giriÅŸiminde bulunduÄŸu iddialarının son bulduÄŸu anlamına gelmiyor.
 
Nitekim Rusya müdahalesi iddialarının raÄŸbet gördüÄŸüne ikna olmuÅŸ gibi görünen Pompeo, ülkesinin iç iÅŸlerine yönelik müdahalelere karşı sert bir tavır takınacağını belirtmiÅŸ, geçtiÄŸimiz ay ise ‘Rusya'nın 2020 ABD baÅŸkanlık seçimlerine edebileceÄŸi' uyarısında bulunmuÅŸtu.

Hatta Pompeo ÅŸunu da eklemiÅŸti: “2050 yılına vardığımızda dahi Ruslar iÅŸimize burunlarını sokmaya uÄŸraşıyor olacaklar.”

Rusya ise 2016 seçimlerinde müdahale ettiÄŸi iddialarını kesin bir biçimde reddediyor.

Butina ve Whelan:

ABD'nin seçimlerine Rusya'nın müdahale ettiÄŸi iddialarına dair 3 yıldır yürütülen soruÅŸturmada kılıfına uydurulup tutuklanan tek Rus vatandaşı Maria Butina olmuÅŸtu.
Butina, ABD'de Rusya hükümeti adına lobicilik faaliyetleri yapmakla fakat yasaların gerektirdiÄŸinin aksine bu eylemleri konusunda Washington'ı bilgilendirmemekle suçlanıyor.

Rusya ise Butina'yı ‘siyasi tutuklu' olarak görüyor. Rusya lideri Putin de ABD'de nezaret altında tutulan Butina'ya yöneltilen suçlamaların keyfi olduÄŸunu dile getirmiÅŸti.
Bu sırada, ABD vatandaşı olan Paul Whelan da Rusya'da demir parmaklıklar ardında tutuluyor. Casuslukla suçlanan güvenlik uzmanı Whelan, geçtiÄŸimiz yıl Moskova'da tutuklanmıştı.
 
Whelan'ın, Butina ya da ABD'deki herhangi baÅŸka bir Rus vatandaşıyla takas edilebileceÄŸi iddialarına, Moskova karşı çıkıyor. Kremlin Sözcüsü Peskov diplomaside insanları ‘piyon' olarak kullanmayacaklarını belirtmiÅŸti.

Ä°ran:

Rusya, Ä°ran'ın nükleer faaliyetlerini sınırlandırması karşılığında bu ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasına yönelik 2015'te imzalanan anlaÅŸmadan ABD'nin çekilmesini eleÅŸtirdi.

ABD'nin bölgedeki çıkarlarını korumak gerekçesi ile Basra Körfezi'ne uçak gemisi ve bombardıman uçakları göndermesi ardından, Avrupalı mevkidaÅŸları ABD DışiÅŸleri Bakanı Pompeo'ya bölgedeki tansiyonu düÅŸürmeleri çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.

ABD'nin iddialarının aksine, BirleÅŸmiÅŸ Milletler denetçileri, Ä°ran'ın 2015'te imzalanan nükleer anlaÅŸmaya uyduÄŸunu söylüyor. Rusya ise anlaÅŸmadan çekilmesi ardından Ä°ran'a yönelik yaptırımları yeniden devreye sokan ABD'yi kınadı. Rus yetkililer ayrıca, nükleer anlaÅŸmanın kurtarılabilmesi için yeniden görüÅŸme masasına oturulması çaÄŸrısı yapıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.