Sosyal Medya

Savaş bölgelerinden çalınan tarihi eserler internete kadar düştü

Ortadoğu'daki savaş bölgelerinden kaçırılarak yurtdışına götürülen tarihî eserler, internet üzerinden satışa çıkarıldı. Amerikan The New York Times'ın yayımladığı ayrıntılı dosyada, özellikle Facebook üzerinden oluşturulan onlarca satış sitesinde Suriye ve Irak gibi ülkelerden kaçırılan eserlerin online olarak satıldığı kaydedildi.



Ohio Eyalet Üniversitesi öÄŸretim üyelerinden Prof. Dr. Amr Azm, gazeteye yaptığı açıklamada, internet sayesinde tarihî eser kaçakçılarının iÅŸlerinin daha da kolaylaÅŸtığını vurgulayarak, son birkaç yılda trafiÄŸin hızlandığını belirtti. Facebook'ta, çoÄŸunluÄŸu Arapça olmak üzere, 90'dan fazla tarihî eser satış sayfasının bulunduÄŸuna iÅŸaret eden Azm, on binlerce kiÅŸinin bu sayfaları takip ettiÄŸini ve eser satın aldığını açıkladı.
 
OrtadoÄŸu'daki savaÅŸ, tarihî mirasa büyük zarar verdi.
Kaçakçıların kurduÄŸu satış sayfalarında, Suriye'deki antik Palmyra kentinden kaçırılan binlerce parçanın satıldığı da ortaya çıktı. Suriye ve Irak dışında Mısır, Yemen, Tunus ve Libya'dan yurtdışına götürülen eserlerin de kaçakçıların hedefinde olduÄŸu görülüyor.
 
Facebook'un ÅŸimdiye kadar 49 kaçakçı grup ve sayfayı kaldırdığı belirtilirken, söz konusu oluÅŸumların sürekli çoÄŸalmasından dolayı, hepsini kontrol altına almanın zorluÄŸuna iÅŸaret ediliyor.
 
Suriye ve Irak'ta, bilhassa IŞİD'in etkili olduÄŸu bölgelerde hem tarihî eser kaçakçılığı hem de IŞİD militanlarının eserlere kasten verdiÄŸi zarar nedeniyle, tarihî doku ciddi biçimde zarar görmüÅŸ durumda.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.