Sosyal Medya

Güncel

Kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanları ve üyeleri: Görevi istemedim 'cezası var' dediler

İstanbul seçimlerinde sandık başında olmaları YSK'da iptal gerekçesi olarak gösterilen sandık kurulu üyeleri, 'kendi istekleri dışında' görevlendirildiklerini ve önceki seçimlerde de aynı hizmeti yaptıklarını söyledi.



YSK, 31 Mart’ta yapılan Ä°stanbul belediye baÅŸkanlığı seçimlerinin 23 Haziran’da tekrarına karar verirken 'kamu görevlisi olmayan' kiÅŸilerin sandık kurullarında görevlendirilmiÅŸ olmasını seçimin 'ÅŸaibeli' olmasına gerekçe olarak gösterilmiÅŸti.
BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici, görevlendirilmesi seçim tekrarına gerekçe olan bazı sandık görevlileriyle konuÅŸtu. Ä°sim vermeden konuÅŸan sandık görevlilerinin sözlerinden öne çıkanlar ÅŸöyle:
 
Bir özel banka çalışanı sandık görevlisi:
 
- Bize seçimden yaklaşık bir, iki hafta önce insan kaynakları departmanından bir mail geldi. Ekte görevlendirme yazısının PDF dokümanı vardı.
 
- Benim çalıştığım bölümde çevremde baÅŸka arkadaÅŸlara da böyle bir mail geldi. Biz de açıkçası ‘Görev almak istemiyoruz, gidip bunu dile getirelim’ dedik. Ä°nsan kaynaklarıyla görüÅŸtüÄŸümüzde, bize ilçe seçim kurulunun mazeret kabul etmediÄŸini, ancak o tarihlerde alınmış yurtdışına bir bilet varsa veya ciddi bir rahatsızlık söz konusuysa bunu kabul ettiklerini, YSK’dan bankaya yaklaşık 90 kiÅŸilik liste gönderildiÄŸini, bu kiÅŸilerin bu görevi yapmaması durumunda cezai yaptırımının olacağı cevabı verildi.
 
- Ben banka adına ilk kez seçim görevlisi oldum ama benim birlikte görev aldığım arkadaÅŸlarımdan, ‘Ben üçüncü, dördüncü kez gidiyorum’ diyen arkadaÅŸlarım da vardı. Bu zaten uygulanan bir ÅŸey, gizli kapaklı da deÄŸil.
 
- Seçim günü çok sorunsuz geçti. Hiçbir aksaklık yaÅŸanmadı.
 
Sarıyer’de özel okulda öÄŸretmen:
- Yine bir özel okul olan eski çalıştığım iÅŸyeri üzerinden bana, ilçe seçim kurulundan görev aldınız diye mesaj geldi.
 
- Ä°ptal ettirmek istedim ama son dakika görev verdikleri için iptal ettiremedim. Daha önceki seçimlerde görev almamıştım, hatta özellikle almak da istememiÅŸtim. Ama bu sene mecbur kaldıkları için, kimse de olmadığı için görevlendirmiÅŸler.
 
- Ä°ptal için Büyükdere’deki ilçe seçim kurulunun yerini aradım. “Belgenizi almanız gerekiyor, iptal ettiremiyoruz, hatta cezası var” dediler.
 
- 31 Mart’ta memur üye oldum. Görev yaptığım, Rumelifeneri’ndeki okulda hiçbir sorun yaÅŸanmadı. Benim görev yaptığım sandıkta belediyelerde partiler berabereydi, belediye meclis üyeliklerinde yüksek oy alan ise AK Parti’ydi.
 
Bir sivil toplum gönüllüsü:
 
- Ben yıllardır ilçe kuruluna gidip sandıkta görev almak istediÄŸimi söylerim. Åžimdiye kadar bana hep görev verdiler, hiçbir problem olmadı. Ben 16 Nisan referandumunda ve 24 Haziran cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde de gönüllü oldum. Hemen hemen 10 seçimde gönüllü oldum.
 
- Bu sefer de ilçe seçim kuruluna gittim ve baÅŸkanlık için baÅŸvurdum. Bana, ‘Bu sefer hakim, baÅŸkanları memurlardan atayacak ama boÅŸ bir yer kalırsa, o zaman haber veririz‘ dediler. Bana sonra haber geldi, ‘BoÅŸ bir yer var, arkadaÅŸ gelmiyormuÅŸ, siz yapar mısınız?’ dediler.
- AyazaÄŸa’da bir okulda baÅŸkanlık yaptım. 31 Mart günü gittim, görevimi yaptım. Orada arkadaÅŸlarla açtık, gittik, teslim ettik. Gecenin 2’sine kadar oradaydık. Hiçbir sorun olmadı. Benim baÅŸkanlığını yaptığım sandıkta AK Parti birinci çıktı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.