Sosyal Medya

Güncel

Netanyahu'dan koalisyon görüşmeleri için ek süre talebi

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun koalisyon hükümetini kurmak için Cumhurbaşkanı Rivlin'den ek süre isteyeceği duyuruldu.



Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'nun Netanyahu'nun partisi Likud'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Ä°srail BaÅŸbakanı yeni koalisyon hükümetini kurması için kendisine tanınan sürenin dolacağı 14 Mayıs'tan önce CumhurbaÅŸkanından koalisyon görüÅŸmeleri için ek süre isteyecek.

Açıklamada, geçen hafta abluka altındaki Gazze Åžeridi'nde artan gerginlik ve geçen ayki Pesah Bayramı tatili nedeniyle Netanyahu'nun koalisyon görüÅŸmelerini tamamlayamadığı ifade edildi.

NETANYAHU'DAN EK SÜRE TALEBÄ°

Ä°stenecek bu ek sürenin ardından Netanyahu'nun en geç 28 Mayıs'ta yeni koalisyon hükümetini kurması gerekiyor.

Rivlin, geçen ay yapılan genel seçimlerde meclise girmeyi baÅŸaran partililere, kimin liderliÄŸindeki koalisyon hükümetinde yer almak istediklerini sormuÅŸ, mecliste çoÄŸunluÄŸu elinde bulunduran saÄŸcı partilerin tamamının Netanyahu'yu tercih etmeleri üzerine yeni koalisyon hükümetini kurma görevini 17 Nisan'da Ä°srail BaÅŸbakanına vermiÅŸti.

Ä°srail'de yasalar gereÄŸi CumhurbaÅŸkanın koalisyon hükümetini kurmakla görevlendirdiÄŸi kiÅŸiye 28 gün süre tanınıyor ancak bu görevi üstlenen kiÅŸiye istemesi halinde iki hafta ek süre veriliyor.

Söz konusu kiÅŸi, bu ek sürede de koalisyon hükümetini kurmayı baÅŸaramazsa CumhurbaÅŸkanı koalisyon hükümetini kurmaya yakın olan ikinci adaya bu görevi devrediyor. Ancak bu kiÅŸin 4 haftada koalisyon hükümetini kurması gerekiyor ve ek süre verilmiyor. Koalisyonu kurmakla görevlendirilen ikinci kiÅŸi de tanınan süre içerisinde bunu baÅŸaramazsa ülkede yeniden seçime gidiliyor.

NE OLMUÅžTU?

Ä°srail'de 9 Nisan'da yapılan genel seçimlerde Netanyahu'nun partisi az bir farkla yarışı önde tamamlayarak 120 sandalyeli meclise 35 milletvekili göndermiÅŸ ancak tek başına iktidara gelebilmek için gerekli sayı olan 61'e ulaÅŸamamışı. Öte yandan Likud'un başını çektiÄŸi saÄŸ partilerin meclisteki sandalye sayısı 65 olmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.