Sosyal Medya

Güncel

İran'dan vatandaşlık açılımı

İran Meclisi, İranlı kadınların yabancı erkeklerle evliliklerinden doğan çocuklara vatandaşlık hakkı verilmesini öngören tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti.



Ülkede uzun sürede tartışılan çocuklara anne yoluyla vatandaÅŸlık verilmesi tasarısı, genel kurulda yapılan oylamada 188 "evet" oyuna karşılık 20 ret oyuyla kabul edildi.

Oturumda konuÅŸan Ä°ran'ın Horasan-ı Rezevi Milletvekili Mahmud Rahimi Cihanabadi, baba yoluyla çocuklara vatandaÅŸlık hakkının 1934 yılında verildiÄŸini hatırlatarak, "Anne ile çocuk arasındaki kan bağından dolayı vatandaÅŸlık hakkı hangi mantıkla reddedilebilir ve kadın bu haktan mahrum bırakılabilir?" eleÅŸtirisinde bulundu.

Oylamada ret oyu kullanan ve tasarıya muhalefet eden KirmanÅŸah Milletvekili Ferhad Teceri de tasarının ülke güvenliÄŸini tehdit edecek kiÅŸilere de fırsat tanıyabileceÄŸini savundu.

AFGANÄ°STANLILARLA YAPILAN EVLÄ°LÄ°KLERLE Ä°LÄ°GLÄ° BÜYÜK BÄ°R SORUN VARDI

Ülkede özellikle Afganistan vatandaşı erkekler ile Ä°ran vatandaşı kadınlar arasındaki evliliklerden doÄŸan binlerce çocuÄŸun kimliÄŸi bulunmuyor ve bu durum uzun süredir toplumsal tartışmalara neden oluyordu.

Ä°ran'da tasarının yasalaÅŸabilmesi için Anayasayı Koruyucular Konseyinin de onayından geçmesi gerekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.