Sosyal Medya

Güncel

İtalya'nın bütçe açığı, AB'de sorun olmaya devam ediyor

Capital Economics Kıdemli Avrupa Ekonomisti Jack Allen:- 'İtalya'nın bütçe açığından dolayı AB ile İtalya arasındaki tansiyonun tekrar yükselebileceğine dair belirgin bir risk var'- ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte:- 'AB'nin, İtalya'yı bütçesini düzeltme planlarından dolayı takdir etmesi gerekir'



:Capital Economics Kıdemli Avrupa Ekonomisti Jack Allen, Ä°talya'nın bütçe açığından dolayı Avrupa BirliÄŸi (AB) ile Ä°talya arasındaki tansiyonun tekrar yükselebileceÄŸine dair belirgin bir risk olduÄŸunu söyledi.

AB'nin ekonomik tahminlerine göre, Ä°talya ve AB arasında tekrar bir gerilim ortaya çıkabilir. AB, ekonomik projeksiyonlarında, Ä°talya'nın bütçe açığının bu yıl yüzde 2,5'e, 2020 yılında da yüzde 3,5'e çıkacağı öngörüsünde bulundu. Ä°talya'nın bütçe açığı, geçen yılın sonunda da AB ve Ä°talya arasında gerilime neden olmuÅŸtu.

AB kurallarına göre, üye ülkelerin bütçe açıklarının GSYH'lerinin yüzde 3'ü, kamu borçlarının da GSYH'lerinin yüzde 60'ının altında olması gerekiyor. Bu sınır aşıldığında uygulanacak tedbirlerin bildirilmesi ve buna yönelik etkin mücadelenin yerine getirilmesi gerekiyor.

AB'nin tahminleri göz önünde bulundurulduÄŸunda, Ä°talya'nın AB'nin kurallarını çiÄŸneyebileceÄŸine dair yorumlar da söz konusu olabiliyor. AB'nin 2019 projeksiyonlarına göre, Ä°talya, AB ülkeleri içinde bu yıl en yavaÅŸ büyüyen ülke olacak.

AB'nin söz konusu projeksiyonlarının ardından Roma yönetimi ile Brüksel arasında hararetli tartışmaların tekrar baÅŸlaması bekleniyor.

AB, 2019 taslak bütçesinin kurallarına uymadığı ve kamu borcunu düÅŸürmediÄŸi gerekçesiyle Ä°talya'ya yönelik olarak "aşırı açık prosedürü" adlı disiplin sürecini baÅŸlatmıştı.

- "Ülkenin bütçe açığında muhtemelen olumlu bir geliÅŸme yaÅŸanmayacak"

Konuya iliÅŸkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Capital Economics Kıdemli Avrupa Ekonomisti Jack Allen, AB'nin, Ä°talya'nın bütçe açığının 2019 yılında yüzde 2,5'e yükseleceÄŸi tahmininin Ä°talyan ekonomisinin zayıflığını yansıttığını ifade etti.

Allen, bütçe açığının gelecek yıl yüzde 3,5'e çıkacağı tahminine iÅŸaret ederek, bu tahminin, Ä°talyan hükümetinin ocak ayında katma deÄŸer vergisini artırmayacağı varsayılarak yapıldığını aktardı.

Ä°talyan hükümetinin katma deÄŸer vergisini artıracağı öngörüsünde bulunan Allen, vergi artırımının ertelenmesi durumunda bile hükümetin, bütçe açığının daha fazla artmasını engellemek için baÅŸka önlemler bulabileceÄŸini söyledi.

Ä°talyan ekonomisinin ileriki yıllarda da zayıf seyredebileceÄŸini ifade eden Allen, ülkenin bütçe açığında muhtemelen olumlu bir geliÅŸme yaÅŸanmayacağını ve AB'nin detaylı incelemesi altında olacağını kaydetti.

Allen, Ä°talya'nın bütçe açığından dolayı AB ile Ä°talya arasındaki tansiyonun tekrar yükselebileceÄŸine dair belirgin bir risk olduÄŸunu vurguladı.

- "AB, Ä°talya'yı daha güvenilir bir bütçe konusunda fazla katı olmadan zorlayacak"

ING Group BaÅŸekonomisti Peter Vanden Houte de Ä°talya'nın bütçe açığında bir bozulma olduÄŸunu, bunun yavaÅŸ büyüme görünümünden kaynaklandığını ifade etti.

Houte, AB'nin Ä°talya ile ilgili tahmininin, sonbahar tahmininden daha kötü olmadığını belirterek, AB'nin, Ä°talya'yı bütçesini düzeltme planlarından dolayı takdir etmesi gerektiÄŸini söyledi.

AB'nin Ä°talya'yı daha güvenilir bir bütçe konusunda fazla katı olmadan zorlayacağını vurgulayan Houte, Ä°talyan politikacıların Avrupa Parlamentosu seçimlerinde önemli bir rol oynayacağını, özellikle Lig Partisi'nin bu seçimde iyi bir sonuç elde edebileceÄŸini savundu.

Lig Partisi'nin lideri Matteo Salvini'nin, eylül ayında ya da bu yıldan sonra pozisyonunu güçlendirmek için parlamento seçimi çaÄŸrısında bulunabileceÄŸini ifade eden Houte, seçimlerden dolayı 2020 bütçesinin ertelenebileceÄŸini söyledi. Houte, böyle bir durumun Ä°talyan tahvillerinde yükseliÅŸe sebep olabileceÄŸini de kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.