Sosyal Medya

Kürsü

Ali Haydar Haksal- Dillerin ve Kalplerin Orucu

Ali Haydar Haksal- Milli Gazete



Oruç bir hayatın ve bedenin, kalbin bütünü içindir. Ä°msak ile birlikte bütün bu unsurlar bir disiplin içindedirler. Birbiriyle uyumlu birbiriyle anlayışlı ve sezgili.
 
Oruç dil ile tutulunca dil kendini bilir. Sözün fazlalığından kaçınır. Ä°ftira ve öfkeden uzak durur. Åžer ve yanlışlardan beri kalır. Sözü tartar, sonucunun nereye varacağının hesabını yapar. Dil diline sahip çıkar. Yalan yanlış sözlere kapılmaz, söz taşımaz, kibirlenmez, boÅŸluÄŸa düÅŸmez. Galiz ve kulak tırmalayıcı sözlerden kaçınır. Edebin sözcüsüdür dil. Onun da bir ağırlığı var.
 
Dil insanın başının belâsı olur kimi zaman. Başın belâsı olacağı gibi insana baÅŸ tacı da olur. Sevda sözleri dil iledir. Güzel ÅŸiirler dil ile söylenir.
 
Aşkın dilidir dil.
 
Sevginin dilidir dil.
 
Merhametin dilidir dil.
 
Rahmet olana kapıları aralar. Kötülüklerden, günahlardan uzaklaÅŸtırır.
 
Ağızdan çıkan söz insanın sesli eylemidir. Bu yazılı kayda geçmiyor gibi olsa da uzamda kayıttadır. Yazıcı melekler onu kayda geçerler. Bir gün onların da hesabını veririz.
 
Dilin orucu aklın da orucudur. Sözcükler ve sesler akıldan doÄŸar ve dışa taşır.
 
Akıl katıdır, acımasızdır. Dışa ve yaÅŸananlara hitap eder. Bazen insanın kendisine bile acımaz. SoÄŸuk ve iticidir. Dış dünyanın dilidir. Onun sakinleÅŸmesi için de oruç gereklidir. Naif ve yumuÅŸak olması için, haddini bilmesi için, gurur ve kibrini kırması için. Åžeytanın yolunu kesmesi için. Denetleyici olan o özelliÄŸini hayata geçirmesi için.
 
Kalbin dili baÅŸkadır. O kendine özgüdür. Hiçbir yanlışlığı kabul etmez diyeceÄŸiz ama duygu yüklüdür. Duygu bazen sınırları aÅŸmaya neden olur. Onun hem akla, hem de kendi aklına gereksinimi var. Denge saÄŸlanması için bu gereklidir.
 
Hiçbiri kendi başına bırakılamaz.
 
Gönle taç olacak olanlar kalpten yani gönülden geçer. Sevgi ve baÄŸlanışın kapısı orasıdır. Aklın tuzağına kapılanlar dünya servetinin ve tamahının peÅŸinden koÅŸarlar. Orada kalbî hiçbir durum olamaz.
 
Ä°nsanın gönlünü alan kalp dilidir.
 
Kalp çok naif ve narindir. Kırılmayı görsün. Bir kristal gibi dağıldı mı bir daha toparlanamaz. Onu bütünleyecek hiçbir yapıştırıcı nesne yoktur. Ne yazık bunun da tek çözümü gene kalp dilidir. Dış dile yansıyan kalp dili. Ä°ç dil dış dili besler. Birbiriyle uyumlu olunca güzellikler sadır olur, yani doÄŸar, yani geliÅŸir ve büyür. Bir gül gibi, bir çiçek gibi.
 
Orucun dili olumsuzluklardan uzak durur. Ä°stenmese de kendiliÄŸinden olur bu. Çünkü görevidir bu.
 
Oruç dili kalp kırmaz, aklı tahkir etmez, üzmek için yaratılmamıştır o hâl ve durum.
 
Sevgili’ye oradan varılır, Allah’a baÄŸlanmanın aracıdır. Allah, yarattığı bu varlığı güzellikleri yaÅŸasın diyedir.Oruç dili merhamet ve sevgi dilidir.
 
Oruç dili aÅŸk dilidir.
 
Karınca küçük yaratıklardan, onu bile incitmeden sakınan bir dil, ondan daha küçük ÅŸeylerin olduÄŸunun bilincindedir. Onun için nesnelerin, durumların büyüÄŸü küçüÄŸü olmaz hiçbir zaman. Çünkü bu dil zerre denen gözle görünen ya da görünmeyen kötülüklerden sakınır, iyilikleri kollar ve onunla yaÅŸamaya bakar.
 
Kalbe dokunan dil aklı da kuşatır.
 
Ä°man dilidir kalp dili. BaÄŸlanışın dilidir kalp dili. Gönül ve sevgi dilidir kalp dili. Bu dil kendini en çok da oruçta bulur. Tanrı bağışı olan bu güzellikte, bu iyilikte bulur kendini.
 
Kalbin dili gözdedir, dildedir, akıldadır, tendedir, candadır. Çünkü kalp dili oruç dilidir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.