Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'de bulunan dünyanın en eski gemi batığı UNESCO'da tanıtıldı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Fransa'nın başkenti Paris'teki genel merkezinde düzenlenen konferansta, Türkiye'de bulunan dünyanın en eski gemi batığı tanıtıldı.



UNESCO Nezdindeki Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer tarafından düzenlenen konferansa Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Uluslararası Sualtı Kültür Mirası Komisyonu (ICOMOS ICUCH) Genel Sekreteri Doç. Dr. Hakan Öniz, Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, Türkiye Sualtı Arkeoloji Vakfı (TINA) BaÅŸkanı OÄŸuz Aydemir, UNESCO Sualtı Kültürel Mirasın Korunması Sorumlusu Ulrike Guerin ve çok sayıda yabancı katıldı.

Akdeniz Üniversitesi Sualtı AraÅŸtırmaları Merkezi ÖÄŸretim Üyesi Öniz, arkeoloji alanında dünyanın birçok kentinde konferans düzenlediklerini, 2012'de UNESCO ile Selçuk Üniversitesinin liderliÄŸinde UNESCO Su Altı Arkeolojisi Unitwin Network'u kurduklarını anlattı.

Yeni bulunan 3 bin 600 yıllık gemi batığının dünya basınında geniÅŸ yer bulduÄŸunu vurgulayan Öniz, konferansta batık gemi hakkında fotoÄŸraflarla detaylı bilgi verdi.

"TÜRKÄ°YE'NÄ°N YAPTIKLARI BÄ°ZÄ° ÇOK MEMNUN EDÄ°YOR"

UNESCO Sualtı Kültürel Mirasın Korunması Sorumlusu Guerin, programın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, sualtı arkeolojisi konusunda ciddi araÅŸtırmaların yapılması gerektiÄŸini belirterek, "Türkiye'nin yaptıkları bizi çok memnun ediyor. Türkiye ile uzun yıllardır iÅŸ birliÄŸi içerisindeyiz." dedi.

 

Guerin, Kemer'deki Sualtı Müzesinin çok turist çektiÄŸine iÅŸaret ederek, insanların sualtı arkeolojisine merak duyduÄŸunu söyledi.

Türkiye'de dünyanın en eski gemi batığının bulunmasının "heyecanlandırıcı" olduÄŸunu ifade eden Guerin, Türkiye'nin sualtı arkeoloji çalışmalarını da desteklediÄŸinin altını çizdi.

Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan da 3 bin 600 yıllık gemi batığını görüntülemenin güzel bir duygu olduÄŸunu dile getirdi.

Gemi batığı bulunduktan ve üzerinde araÅŸtırma yapıldıktan sonra görüntüleme konusunda destek saÄŸladığını söyleyen Ceylan, Türkiye'de söz konusu geminin bulunmasının dünya mirası açısından önem taşıdığını vurguladı.

"TÜRKÄ°YE, EN ZZENGÄ°N SUALTI ARKEOLOJÄ°K ZENGÄ°NLÄ°KLERÄ°NE SAHÄ°P BÄ°R ÜLKEDÄ°R"

TINA BaÅŸkanı OÄŸuz Aydemir, baÅŸkanlığını yaptığı vakfın sualtı arkeoloji faaliyetlerini desteklemek amacıyla iÅŸ adamları tarafından 20 yıl önce kurulduÄŸunu kaydetti.

Türkiye'nin, sualtı arkeolojik zenginliklere sahip bir ülke olduÄŸunun altını çizen Aydemir, sualtı arkeolojisinin temel ilkelerinin Türkiye'de yazıldığını ifade etti.

Aydemir, Akdeniz'de milattan önce 1600'den bugüne kadar her yüzyıldan birkaç gemi batığı bulmanın mümkün olduÄŸunu söyledi.

Bunların insanlık tarihine de ışık tuttuÄŸunu belirten Aydemir, Türkiye'de bulunan zenginliklerin dünyada tanıtılması konusunda üzerine düÅŸen görevleri yerine getirdiklerini anlattı.

Programda söz konusu gemi batığını tanıtan bir video gösterimi de yapıldı.

BULUNAN GEMÄ° BATIÄžI

Antalya Valisi Münir KaraloÄŸlu tarafından yaklaşık bir ay önce yapılan açıklamada, Antalya'da milattan önce 1600'lü yıllara tarihlenen 14 metrelik gemi batığı bulunduÄŸu bildirilmiÅŸti.

Gemi batığının Kemer ilçesindeki Akdeniz Üniversitesi Sualtı AraÅŸtırmaları Merkezinin çalışmaları sonucunda kentin batısında bulunduÄŸu ve "Batı Antalya Batığı" adı verildiÄŸi belirtilmiÅŸti.

Geminin Kıbrıs yönünden batıya doÄŸru seyir halindeyken fırtınaya yakalanıp kıyıya çarparak battığı düÅŸünülüyor. Bu batığın bulunuÅŸuna kadar "dünyanın en eski batığı" tanımlaması KaÅŸ'ta bulunan Uluburun Batığı için yapılıyordu.

Yürütülen çalışmalarda batığın yaklaşık 50 metre derinlikte olduÄŸu ve en az 1500 kiloluk külçe bakır yükü bulunduÄŸu kanıtlandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.