Sosyal Medya

Beşşar Esed rejimi ve destekçileri 400 bin sivili yerinden etti

Suriye'deki Beşşar Esed rejimi, İran destekli terörist gruplar ve Rusya'nın İdlib mutabakatını ihlal ederek düzenledikleri saldırılar neticesinde bölgeden 396 bin 480 sivil göç etmek zorunda kaldı.



Yerel sivil toplum kuruluÅŸlarından Suriye Müdahale KoordinatörlüÄŸü Müdürü Muhammed Hallac, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Esed rejimi ve destekçileri, saldırılarıyla 'Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi'nden 17 Eylül 2018'den itibaren 396 bin 480 sivil zorla göç ettirdi." ifadelerini kullandı.

Esed rejimi ve destekçilerinin, "Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi" sınırları içindeki Ä°dlib, Hama kırsalı ve Halep kırsalında toplam 89 sivil yerleÅŸime hava ve kara saldırıları gerçekleÅŸtirdiÄŸini ifade eden Hallac, bunlardan 49'unun varil bombasıyla hedef alındığını belirtti.

Saldırıların bu kadar geniÅŸ alana yayılmasıyla göç hareketinin arttığını dile getiren Hallac, Ä°dlib'in güneyi, güneydoÄŸusu ile Hama ilinin batı ve kuzey kırsalından sivillerin evlerini terk etmek zorunda kaldığını aktardı.

Hallac, "Hama'nın kuzey ve kuzeybatısındaki Latamine, Morik, Kefrenbude, Kefer Zita ilçeleri ile Madik kalesi bölgesi, Haviz, Havice, Kirkat, Zeyzun, Åžehrenaz, El Ziyara, El Ä°nkavi, El HavvaÅŸ, Tel Es Sahır ve El Zekat köyleri ile Ä°dlib güneyi ve güneydoÄŸusunda Han Åžeyhun, Serakib, Marratinuman, Kefrenbil ilçesi ile El Habit, Has, El Knidde, Ureynibe, Åžinan, Kansadra, Tüh, Temaniya, Cercenaz, Binin, Åžinan gibi birçok bölgeden yoÄŸun olarak göç oldu." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Hallac, evlerini terk eden sivillerin büyük bölümünün Hatay'ın Reyhanlı ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Atme, Kah, Deyr Hassan ve Kefer Lusin bölgelerindeki kamplar ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin bölgedeki ateÅŸkes gözlem noktaları çevresine, Halep'in batı kırsalına ve Türkiye'nin teröristlerden temizlendiÄŸi Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekatı bölgelerine göç ettiÄŸini kaydetti.

"Ä°DLÄ°B GERGÄ°NLİĞİ AZALTMA BÖLGESÄ°"NDEKÄ° DURUM

 

Türkiye, Rusya ve Ä°ran, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, Ä°dlib ve çevresini "GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi" ilan etmiÅŸti. Türkiye ve Rusya, rejim güçlerinin, bu kapsamda baÅŸlatılan ateÅŸkes sürecini ihlal eden saldırıları karşısında, söz konusu bölge için ek bir mutabakata varmıştı.

Rejim, destekçilerinin yardımıyla 17 Eylül 2018'de Soçi'de imzalanan mutabakata raÄŸmen saldırılarına devam ediyor. Saldırılar, Kazakistan'ın baÅŸkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan'da Türkiye, Rusya ve Ä°ran arasında düzenlenen 12. toplantı sırasında yoÄŸunlaÅŸtı. Son 13 gündür aynı yoÄŸunlukta devam ediyor.

Sivil Savunma kaynakları, 25 Nisan'dan bu yana 118 sivilin yaşamını yitirdiğini, 300'den fazla sivilin yaralandığını belirtiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.