Sosyal Medya

Güncel

Çavuşoğlu: Türkiye'nin üyeliği AB'yi daha güçlü ve müreffeh kılacak

Bakan Çavuşoğlu, 'Türkiye'nin tam üyeliği tabii ki Türkiye için çok önemlidir. Şüphesiz, AB'yi daha güçlü ve müreffeh kılacaktır' dedi.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, "Türkiye'nin (AB'ye) tam üyeliÄŸi tabii ki Türkiye için çok önemlidir. Åžüphesiz, AB'yi daha güçlü ve müreffeh kılacaktır." dedi.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Avrupa BirliÄŸi (AB) Türkiye Delegasyonu BaÅŸkanı Christian Berger, çok sayıda büyükelçi ve diplomat, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla düzenlenen resepsiyon ve konsere katıldı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, burada yaptığı konuÅŸmada, Türkiye'nin önüne çıkarılan tüm engellere raÄŸmen AB'ye üyelik hedefinden hiç ÅŸaÅŸmadığını vurgulayarak, katılım müzakere süreci siyasi olarak engellense de AB standartları uyum çalışmalarının kararlılıkla sürdürüldüÄŸünü dile getirdi.

Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, "Yargı reformu stratejimizin ve insan hakları eylem planımızın da nihai hale geldiÄŸini ve önümüzdeki günlerde Adalet Bakanımızın, CumhurbaÅŸkanımızın katıldığı bir toplantıda bunu açıklayacağını ÅŸimdiden duyurmak isterim." diye konuÅŸtu.

Ä°lerleyen süreçte Vize Serbestisi DiyaloÄŸu sürecinin tamamlanmasına öncelik vereceklerini söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, "Vize serbestisinin, hem halklarımızı birbirine daha yakınlaÅŸtıracağına hem de karşılıklı ticaret ve ortak refaha katkı sunacağına inanıyoruz. Bu çerçevede, kalan kriterlerin yerine getirilmesine yönelik çalışmalara da hız vereceÄŸiz." ifadelerini kullandı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, 18 Mart mutabakatı kapsamında Türkiye'nin üzerine düÅŸen sorumluluklarını yerine getirmeye devam ettiÄŸini vurgulayarak, Türkiye ile AB arasındaki bu mutabakatın, kıtanın geleceÄŸi bakımından son derece önemli, somut bir örnek olduÄŸunu söyledi.

 

AB'nin bir parçası olan Türkiye'nin Birlik içerisindeki geliÅŸmeleri yakından izlediÄŸini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, AB'nin bugünlerde Brexit, yabancı düÅŸmanlığı, düzensiz göçmen krizi, Ä°slamofobi ve popülizm gibi çeÅŸitli ciddi sınamalarla karşı karşıya bulunduÄŸunu vurguladı.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, tüm bu sınamalarda Türkiye ile AB arasındaki iÅŸ birliÄŸinin oldukça hayati olduÄŸunun altını çizerek, "Türkiye'nin tam üyeliÄŸi tabii ki Türkiye için çok önemlidir. Åžüphesiz AB'yi daha güçlü ve müreffeh kılacaktır." dedi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, konuÅŸmasının sonunda 9 Mayıs Avrupa Günü'nü kutladı.

Avrupa BirliÄŸi (AB) Türkiye Delegasyonu BaÅŸkanı Christian Berger de konuÅŸmasının başında, BirliÄŸin kuruluÅŸ sürecine iliÅŸkin bilgi vererek "Barış, ortaklık, ortak deÄŸerler ve dayanışma projesi olan bu proje (AB), sona ermekten bugün çok uzaktır." diye konuÅŸtu.

Christian Berger, 27 ülkeden oluÅŸan bir topluluk olan AB'nin, bugün her zamankinden daha da vazgeçilmez olduÄŸu deÄŸerlendirmesinde bulundu. Berger, ÅŸöyle devam etti:

"Ekonomik büyüme, istihdam, güvenlik, çeÅŸitli fırsatlar ve haklar, ihtiyacı olan vatandaÅŸlarımız için de vazgeçilmezdir ve bu haklar arasında demokratik seçimlerde temsilcilerimizi seçebilme hakkı da vardır. Aynı ÅŸey ortaklarımız için de geçerlidir. Yani çok taraflılık, barış, sürdürülebilir kalkınma, serbest ve adil ticaret, insan hakları ve demokrasiyi daha da güçlendirmek ve bunu iÅŸ birliÄŸi yaparak baÅŸarmak isteyen ortaklarımız için de geçerlidir."

Berger, BirliÄŸin mottosunun, "çeÅŸitlilik içinde birlik" olduÄŸunu söyleyerek, Avrupa'nın her ÅŸeyden önce bir topluluklar topluluÄŸu olduÄŸunu kaydetti.

AB projesinin tam merkezinde kültürel çeÅŸitliliÄŸin yer aldığına iÅŸaret eden Berger, BirliÄŸin, çeÅŸitliliÄŸi güçlendirmekten yana bir proje olduÄŸunu dile getirdi.

Program kapsamında, CumhurbaÅŸkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla konser verdi.

Berger'in ev sahipliÄŸinde ATO Congresium'da düzenlenen konserde orkestrayı ÅŸef Theodore Kuchar yönetti. Antonio Di Cristofano'nun solist olarak yer aldığı konserde orkestra, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonin Dvarok ve Bedrich Smetana'nın eserlerini çaldı.

CSO, yarın da başkentlileri, CSO Konser Salonu'nda aynı repertuvarla buluşturacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.