Sosyal Medya

Güncel

Washington Post uyardı: Suriye'de PYD karşıtı protestolar, ABD'nin planlarını tehlikeye atabilir

Amerikan Washington Post gazetesi, Trump yönetimini uyararak, Suriye'nin Deyrizor şehrindeki PYD karşıtı protestoların, ABD’nin planlarını tehlikeye atabileceğini yazdı.



Suriye'nin Deyrizor ÅŸehrindeki Arapların, YPG öncülüÄŸündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) ayrımcılık yapması ve de Arap gençleri zorla askere alması yüzünden üç hafta önce baÅŸlattığı protesto gösterileri giderek büyürken; Washington Post gazetesi, Trump yönetimini uyararak, Kürt karşıtı protestoların ABD'nin planlarını tehlikeye atabileceÄŸini yazdı. 

ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesi, Suriye'nin doÄŸusunda Arapların Suriye Demokratik Güçleri'ni protesto etmesini inceleyen bir habere yer verdi.

"DoÄŸu Suriye'de Kürt karşıtı protestolar ABD'nin planlarını tehlikeye atabilir" baÅŸlıklı haberde Arap aÅŸiretlerinin Kürtlerin liderliÄŸindeki Suriye Demokratik Güçleri'nden (DSG) daha iyi hizmet, daha fazla iÅŸ karar verme mekanizmalarında daha fazla rol talep ettiÄŸi aktarıldı.

PROTESTOLAR Ä°SYANA DÖNÜÅžEBÄ°LÄ°R

Deyrizor'daki protestoların ÅŸu anda sınırlı büyüklükte olduÄŸunu fakat ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın ülkesinin Suriye'deki askeri varlığını azaltmaya çalıştığı bir dönemde ABD ve bölgesel müttefiklerine engel çıkarabileceÄŸini yazan gazeteye konuÅŸan bir DSG temsilcisi, protestoların Suriye hükümeti, Ä°ran ve Türkiye'nin iÅŸine yaradığını ve IŞİD'e karşı kazanılan zaferi tehlikeye attığını aktardı.
Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiÄŸi Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) öncülüÄŸündeki DSG, Mart sonunda Suriye'nin doÄŸusunda IŞİD'in kontrolünde olan son bölge olan BaÄŸuz'u da ele geçirmiÅŸti.
Washington Post haberine ÅŸöyle devam etti:

"DSG ile yerel yetkililer arasındaki görüÅŸmelerde ilerleme saÄŸlanamadı ve bu durum protestoların Kürtlerin liderliÄŸindeki güçlere karşı topyekun bir isyana dönüÅŸebileceÄŸine dair endiÅŸeler arttı.
"Protestolar, 2015'te IŞİD'e karşı savaÅŸmak için kurulan ve ABD tarafından silahlandırılan örgütün birden fazla sorunla karşılaÅŸtığı bir dönemde gerçekleÅŸti.

 

"IŞİD'in uyuyan hücreleri son haftalarda DSG'nin kontrolündeki topraklarda saldırlar düzenledi. Suriye rejiminin başı Esed'in askerleri Kürtlerin kontrolündeki toprakların kontrolünü ele almaya yemin etti. Örgütü bir terör örgütü olarak gören Türkiye de gözünü bölgeye dikti.

"IŞİD'e karşı mücadele kapsamında iki yıldır bölgede bulunan SDG, Deyrizorlular'ın kalbini kazanamamış gibi gözüküyor. Deyrizorlular hizmetlerin yetersizliÄŸi, artan suç oranı, yakıt kuyrukları ve artan Kürt etkisi olarak yorumladıkları olgudan ÅŸikâyetçi.

"DSG'de Kürt, Arap ve Hristiyanlar olsa da ana gövdesini Kürtler oluÅŸturuyor. Bazı protestocular Kürtlerin, hükümetin kontrolündeki bölgelerde yaÅŸanan petrol sıkıntısı nedeniyle Esed destekçilerine petrol sattığından ÅŸüpheleniyor.

‘KÜRT Ä°ÅžGALÄ°NE HAYIR' PANKARTI

"Deyrizorlular, DSG'nin bölgeye gelmesinin ardından Arapları zorla silah altına adlığını söyleyerek onlardan ÅŸikâyetçi olmuÅŸtu.
"Sosyal medyada yer alan fotoÄŸraflarda, protestocuların pankartlarına 'Kürt iÅŸgaline hayır' mesajı yazdığı görülüyor.

"Washington'da bulunan eski Suriye diplomatı Bassam Barabandi, 'Rehabilitasyon, ekonomik geliÅŸme ve temel hizmetlerin hızı, halkın temel ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede olmadı. Bunun sonucunda da halk mevcut durum ve gelecekleri hakkında umutsuz hissediyor. Rejimi kabul edilebilir bir alternatif olarak görmedikleri için ABD'nin bu konuda bir adım atmasını bekliyorlar.

"Arapların talepleri arasında DSG'nin tutukladığı kiÅŸilerin serbest bırakılması, bölgenin petrolünün baÅŸka yerlere aktarılmasının sonlanması, Deyrizor'lu savaÅŸçılara SDG'de daha büyük rol verilmesi, DSG'nin zorunlu askerlik uygulamasını sonlandırması ile elektrik ve yakıt hizmetlerinin iyileÅŸtirilmesi bulunuyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.