Sosyal Medya

Güncel

S-400'lerin teslimatı ertelenecek mi? Bakan Çavuşoğlu'ndan açıklama

Bakan Çavuşoğlu, S-400'lerin teslimatının erteleneceği iddiasına ilişkin, 'Bizim tarafımızdan erteleneceği yolunda bir açıklama olmadı' ifadelerini kullandı.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'nde Reform Eylem Grubu Toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, S-400'lerin getirilmesiyle ilgili süresiz erteleme olacağı yönündeki iddiaların sorulması üzerine, "S-400'ün Türkiye'ye getirilmesi konusunda bizim tarafımızdan erteleneceÄŸine yönelik bir açıklama olmadı." ifadesini kullandı.

S-400'lerin hiç alınmaması veya ertelenmesi yönünde ABD ve diÄŸer ülkelerden yorumlar ve taleplerin geldiÄŸini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"S-400 konusunda ABD'nin bazı iddiaları oldu. Yani S-400'ün F-35'ler dahil NATO sistemine verebileceÄŸi zararlar konusunda. Biz de bu iddialara katılmamakla birlikte son sözü uzmanların söylemesi gerektiÄŸini söyledik.Åžimdi ortak bir çalışma grubu teklifinde bulunduk. Hatta bu ortak çalışma grubuna NATO'nun baÅŸkanlık etmesi gerektiÄŸini açık ve net bir ÅŸekilde söyledik. Türkiye tüm attığı adımlarda gayet ÅŸeffaf ve yine kendine güvenen bir ÅŸekilde hareket ediyor. Bu konuda da ne yaptığımızı biliyoruz ama endiÅŸeler varsa da bunun için çalışma grubu oluÅŸturalım ve incelesinler. DüÅŸüncelerini raporlarını bizimle paylaÅŸsınlar."

ABD'nin söz konusu iddialarında eminse ve kendine güveniyorsa bu çalışma grubuna evet demesi gerektiÄŸini ifade eden ÇavuÅŸoÄŸlu, ABD ile son günlerde çalışma grubunun oluÅŸturulması ve görevi bakımından bazı görüÅŸ alışveriÅŸlerinin olduÄŸunu, teklifleri deÄŸerlendirmeye devam edeceklerini dile getirdi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, "ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo ile cumartesi günü telefon görüÅŸmesi gerçekleÅŸtireceÄŸiz. ArkadaÅŸlarımız saat üzerinde ÅŸu anda görüÅŸüyorlar." diye konuÅŸtu.

Bu konuda, Türkiye'nin yaklaşımının son derece yapıcı ve samimi olduÄŸunu vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Ä°htiyacımız olan bir sistemi müttefiklerimizden alamadığımız için acil ihtiyacımız olan bir sistemi Rusya en iyi teklifi verdiÄŸi için, bize uyduÄŸu için aldık ama bu konuyla ilgili tereddütler varsa, biz de yapıcı önerilerde bulunduk. Buna ABD'nin de evet demesi gerekiyor. Bu ÅŸekilde bu meseleyi de iki müttefik olarak halletmiÅŸ oluruz."deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.