Sosyal Medya

Kürsü

Ali Haydar Haksal: İnsanı insan eden bu kutlu ay insanı bilgelik katına yolculuklara çıkarır

Ali Haydar Haksal- Milli Gazete



Zamanın ve dönemin insana öÄŸrettikleri çok. Bunların en belirginlerinden biri ramazan ve oruç. Bilgelik ayı, düÅŸünme, inanma, baÄŸlanma, sevgi, merhamet, adil olma ayı. Ä°nsanın kötülüklerden arınma, iyilikler denizinde yüzme ayı.
 
Zaman zamanı da arındırır. Kirlenen dünyanın üzerinden geçen bir perde gibi, olumsuzlukları siler alır götürür. Ä°nsana bir hüzün hâli egemen olur. GeçmiÅŸin olumsuzlukları giderken yerine geleceÄŸe dönük güzelliklerin tohumu atılır. Bunda iyilikler ve güzellikler yeÅŸerir.
 
Vicdanların vicdansızlıklardan  arınma ayı.
 
Sahih ve salih Müslümanların ayı. Ä°kiyüzlü olmayan olmayanların zamanı. Ä°çtenliÄŸi olan insanı her geçen gün biraz daha olgunlaÅŸtıran, biraz daha kendini bulduran bilgelik ayı.
 
Ramazan vicdan ayıdır. Hakikat ve adalet ayıdır. Ä°nsanların gönüllerinin, kalp ve ruhlarının kirlendiÄŸi bir zamanda insanın kurtuluÅŸ muÅŸtusudur.
 
Merhamet ve sevgi, hak ve adalet hemen her alanda insanın üzerine aÄŸar. Yerden göÄŸe, gökten yere bütün anlar, mekânlar ve zamanlar manevilikle donanır. Mümin insanların üzerine sevgi ve hak duygusunu saÄŸanaklar hâlinde aÄŸar, ruhlarına siner, kalplerine dokunur. Kararan kalpler, bungun ve bunalımlı ruhlara bir fırsattır bu. Kararan kalplerin kabukları sert ve katıdır, kendinden baÅŸka hiçbir ÅŸey bilmezler. Merhametten kendilerinde eser yoktur.
 
Manevi bilgelik insanın içini ısıtır, yön verdirir. Hakikatin hakiki kapıları aralanır.
 
Merhametten, sevgiden, haktan yoksun olanlar asla Ä°slâm’ın ruhunu temsil edemezler. Oruç merhametli yüreklerde karşılık bulur, âdil gönüllerde tecelli eder.
 
Oruç fazlalıkları atar, safraları boÅŸaltır. Ä°nsanı kendi gerçeÄŸiyle buluÅŸturur. Bakan göz görür, iÅŸiten kulak daha bir duyarlı olur, duyuları duyarlı olur.
 
Yoksunluklar insanı insan olmaktan çıkarır. Gönül ehli kimseler yanlışlığın bulanık sularında çimmezler, puslu ortamlardan uzak dururlar.
 
Her adım bir sınanmadır, her eylem bir gerçeÄŸe dönüÅŸür.
 
Ä°nsanı insan eden bu kutlu ay insanı bilgelik katına yolculuklara çıkarır.
 
Saf insan ilk anıyla doÄŸar ve geliÅŸir. Saflığın ve arınmışlığın da bir sınırı var. Belli bir erginlik insanın sınavı ve sınanmasıdır. Oruç, insanın hakikatiyle buluÅŸma dönemidir. Yeniden ve yenilenmenin som hali.
 
Arınma zamanı.
 
AÅŸk hâline bürünme zamanı.
 
Ä°nsanın insana güven ve itimat saÄŸlama zamanı.
 
Ramazan bir bilgelikler ayı. Sahtelikleri barındırmayan, yalanlara hazzetmeyen bir zaman. Her ÅŸey sınanıyor, her ÅŸey bir ölçüye ve tartıya tutuluyor. Bunun bir nesnesi yoktur. Terazi tartısı soyuttur. Yüreklerdedir, vicdanlardadır.
 
Dönemler de kirlenir, bulanır, tıpkı insanlar gibi. Ä°nsandır bunun tek sorumlusu. Ä°nsanı kurtaracak, arındıracak bir yücelik gerekiyor. Bu yücelik Hakk’ın soluÄŸudur, ruhudur.
 
AÅŸktan yoksun olanların tapınakları putları olur her zaman. Dünyayı ve insanı kirleten de bunlar.
 
Sözün adaleti, hakkaniyeti, kalpten belirir ve doÄŸar. Bu kendiliÄŸinden belirir ve taÅŸar, yeri geldiÄŸinde karşılık bulur.
 
Oruca gölge düÅŸürenler de sahtelikler ve sahte insanlardır. Bu her dönemde vardırlar. Vardırlar diye onlar hakikati, güzelliÄŸi ve adaleti gölgeleyemezler.
 
Hakikat ışığını hemen her yer zamanda sunar. Bilen bilir ve anlar ondan nasiplenir.
 
Orucun bilgeliÄŸinden nasiplenmek bir nasip iÅŸi. Dünya kirleriyle kalplerini kirletenler hiçbir zaman onun hakiki ruhuna eremezler.
 
Gün günü, an ana çağırır ve birbirine ulanır. Bir ayın baÅŸlangıcında sonsuzluÄŸa yol alınır. Bundan nasiplenenler, bilgelik ruhuna yol alırlar. Yolun ruhuna ve özüne uygun olarak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.