Sosyal Medya

Kürsü

Yasin Aktay- Türkiye ittifakı veya Türkiye’nin beden siyaseti

Yasin Aktay- Yeni Åžafak



Demokrasi bir farklılıklar toplamı olan toplumda bu farklılıkların nasıl düzenleneceÄŸi, birbirleriyle nasıl bir uyum saÄŸlayacağı sorusuna karşı geliÅŸtirilmiÅŸ en iyi cevap veya pratik. Toplumu oluÅŸturan farklılıklar ise her zaman, hatta çoÄŸu zaman, “bir arada nasıl beraber yaÅŸayalım” sorusunu ahbap çavuÅŸ iliÅŸkisi veya muhabbeti içinde müzakere ediyor deÄŸiller. Aksine çoÄŸu zaman birbirleri üzerinde nasıl tahakküm kuracakları, bazen birbirlerini nasıl bertaraf edebilecekleri üzerinden siyasete yaklaşıyorlar.
 
Bu da o farklılığı düzenleme ve bu farklılıktan bir toplumsal birliktelik, bir millet, bir beden siyaseti geliÅŸtirmek konusunda demokrasinin sunduÄŸu araçları acze düÅŸürebiliyor.
 
Bugün genel olarak siyasetin, özelde demokrasinin Türkiye’de sırası gelenin diÄŸerini bertaraf ettiÄŸi bir rövanÅŸizm mantığının etkisi altında olduÄŸu görülüyor. RövanÅŸizm ülkede müzakereci demokrasinin en büyük düÅŸmanıdır ve rövanÅŸ sırası gelenlerin hıncı ülkenin bir sonraki merhaleye daha emin adımlarla ilerlemesine de engel olur. RövanÅŸ atmosferinin yaydığı hınç ülkenin farklılıklarının ortak bir zeminde, ortak bir payda ve amaç için birleÅŸmesine de ket vuruyor.
 
Oysa bu birlik saÄŸlanmadan ülke kaynaklarının ne daha fazla insana yetecek ÅŸekilde geliÅŸtirilmesi ne de mevcut olanların adil bir ÅŸekilde dağılımı mümkün oluyor. Siyasi bakımdan da beden bütünlüÄŸünü saÄŸlayamayan bir ülke ne kendi istikrarını kurup koruyabiliyor ne de bir devlet olarak dünyada bir aktör olarak var olabiliyor.
 
Onun için devletlerin öncelikleri arasında ülkenin farklılıklarından uyumlu bir bütünlük oluÅŸturma stratejileri çok önemli bir yer tutar. Buna beden siyaseti diyoruz. Beden siyaseti bir mecaz olarak toplumun bütün unsurlarının farklılıklarını organik farklılıklar olarak ve hepsi de bir bedenin bir parçası telakki eden bir siyasal tasavvur biçimi.
 
Devletin kendisini bir beden, farklı unsurları da bu bedenin parçaları olarak nitelemesi iÅŸin en kolayı, zor olan diÄŸerlerinin de kendilerini bu bedenin organı olarak kabul ettirilmesi.
 
Aslında iÅŸ başına gelen her siyasi kadronun yakalamaya çalıştığı bir hedeftir de bu. Ancak siyasetin rövanÅŸist bir temelde yürüdüÄŸü bir zeminde bu beden bütünlüÄŸü ve uyumu nasıl saÄŸlanır? Devletin kurucu veya yönetici kadrolarının kendilerini başı olmaları dolayısıyla kolaylıkla benimsedikleri bu bedene muhalefet nasıl eklemlenecek? Toplumun iktidar olmayan unsurları kendilerini bu bedene nasıl ve neden ait hissedecekler? Beden siyaseti tam da farklı unsurlara da kendilerini bu bedene ait hissetmelerini saÄŸlayacak harcı, tutkalı veya eklemi saÄŸlayan siyasettir.
 
DoÄŸrusu, baÅŸarılı bir beden siyasetinin ihtiyaç duyduÄŸu en önemli harç adalettir. Adalet bir siyasal bedenin, yani devletin etrafında döndüÄŸü dairenin adıdır bir bakıma. Ä°slam-Türk siyaset tarihinde adalet döngüsü olarak ifade edilen anlayış aslında sadece Ä°slam kültürüne özgü bir ÅŸey deÄŸildir. Bütün kadim devletlerde adalet döngüsü bir ÅŸekilde devletin yönettiÄŸi insanlar arasında bir organik mensubiyet hissi oluÅŸturmanın en iyi yolu olarak görülmüÅŸtür.
 
Bugün Türkiye her zamankinden daha fazla bu daireyi iÅŸletmeye, tamamlamaya ihtiyaç duymaktadır. Demokrasi toplumun farklı kesimlerine o bedende bir tür dolaşım imkanına ve ihtimaline sahip olduÄŸu izlenimi verdiÄŸi ölçüde farklı organların bu bedene aidiyet hissi oluÅŸturulup sürdürülebilir. Demokrasi beden içinde organların dolaşımını adil ve baÅŸarılı bir biçimde düzenleyebildiÄŸi ölçüde siyasal beden bütünlüÄŸünü koruyabilen bir sistemdir.
 
Ancak demokrasi çalıştığı esnada insanları dağıtan, parçalayan bir etki de yapabiliyor. Onun bu döngüyü en baÅŸarılı biçimde saÄŸlama imkanına sahip olması her zaman iyi çalıştığı veya çalıştırıldığı anlamına gelmiyor. Daha önce söylemiÅŸtik: Demokrasi aynı zamanda faÅŸizm-uyumlu bir rejimdir de. Demokrasi kontrolsüz çalıştığında popülist siyasetlere bir gem vurulmadığında yabancı düÅŸmanlığının, ırkçılığın ve toplumun uzun vadeli yararının zarar gördüÄŸü seçeneklere yol açabilen bir rejim.
 
Nitekim demokratik süreçlerin bugün bizi getirmiÅŸ olduÄŸu bir yer var. Seçim kazanan ve seçim yoluyla siyasal bedende kendine bir yer bulabilen bir muhalefet var. Bu beden siyasetimiz açısından ciddi bir kazanımdır. Ancak Türkiye’nin bu kazanımlar üzerine daha fazlasını koyup 82 milyon vatandaşıyla kucaklaÅŸacağı daha güçlü bir beden siyasetine ihtiyacı var.
 
Sayın CumhurbaÅŸkanımızın ülkenin birlik ve bütünlüÄŸünü gözeten makamdan bunun tasası ve arayışı içinde olması, buna çağırması kadar normal bir ÅŸey olamaz.
 
Bunu söylemekle siyasal görüÅŸ ve yaklaşım farklılıklarını bir kenara bırakmak gerekmiyor elbet. Bir siyasal ve toplumsal beden bütünlüÄŸünden bahsedildiÄŸinde bu bedenin duçar olabileceÄŸi patolojik durumlar da hesaba katılır.
 
Patolojik durumlarla siyasal beden saÄŸlığı açısından nasıl baÅŸ edileceÄŸi de bellidir. Ama patolojilerin varlığı beden bütünlüÄŸünü savunmayı ve onları da bedende olduÄŸu gibi kabul etmeyi gerektirmiyordur elbet.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.