Sosyal Medya

Güncel

Çavuşoğlu'ndan YSK'nın kararına ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine ilişkin kararına dair yurt dışından "siyasi saiklerle hukuku hiçe sayarak ve yargı kararını yok sayarak" açıklama yapanları şiddetle kınadığını belirterek, "Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin dünkü açıklamasına baktığımız zaman vahim hatalar var." dedi



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Kırgızistan DışiÅŸleri Bakanı Çingiz Aydarbekov ile Türkiye-Kırgızistan Ortak Stratejik Planlama Grubu 3. Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Avrupa Konseyi'nin ve bazı yabancı yetkililerin Yüksek Seçim Kurulunun ( YSK) Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı seçiminin yenilenmesine iliÅŸkin kararına iliÅŸkin açıklamaları ve yenilenecek seçime gözlemci göndermek istemelerine iliÅŸkin bir soru üzerine ÇavuÅŸoÄŸlu, "Alınan karar yüksek yargı kararıdır ve Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi de seçimi gözlemlerken YSK'nin yetkin olduÄŸunu teslim etmiÅŸtir. Biz Kongre'yi tüm yerel seçimlerde seçimleri gözlemlemeleri için davet ettik, ediyoruz, yine edeceÄŸiz." yanıtını verdi.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin, seçim dönemlerinde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve AGÄ°T Parlamenter Asamblesi gibi AGÄ°T'in gözlem ofisi kurumlarını hep davet ettiÄŸini belirterek, "Türkiye 1950'den beri demokratik seçimler geçiriyor. Bu seçimlere de her zaman gözlemciler gelmiÅŸtir." dedi.
 
Her seçimde itirazın neye göre ve hangi kurallara göre yapılacağının önceden belirlendiÄŸini vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, bu seçimde de gerek AK Parti, gerek diÄŸer partilerin Ä°stanbul ve diÄŸer bölgelere iliÅŸkin itirazlarda bulunduÄŸunu ve YSK'nin bu itirazları karara baÄŸladığını söyledi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:
 
"Biz AK Parti olarak YSK'nin verdiÄŸi tüm kararları bugüne kadar saygıyla karşıladık. Ä°stanbul ile ilgili kararı da daha açıklanmadan hangi kararı verirse versin saygı duyacağımızı bizzat Sayın CumhurbaÅŸkanımız Genel BaÅŸkan olarak defalarca söyledi. Sonuçta bu yargı kararına karşı açıklamalarda herkesin dikkatli olması gerekiyor. Öncelikle ÅŸunu söylemek isterim, siyasi saiklerle hukuku hiçe sayarak ve yargı kararını yok sayarak açıklama yapanları ben buradan ÅŸiddetle kınıyorum. Bazı siyasilerin, yani yurt dışından bakanlar dahil, bu saikle açıklama yaptığını görüyoruz. Özellikle de partiler arası dayanışma, aynı ideoloji ya da aynı parti grubuna üye olduÄŸu için açıklama yapma gereÄŸi duyan siyasetçiler için bunu söylüyorum. Bu kararlar bizi üzebilir veya sevindirebilir ama sonuçta yargı kararıdır ve gerekçelerini görmek gerekiyor."
 
Teknik bakımdan da çok vahim açıklamalar gördüklerini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, "Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin dünkü açıklamasına baktığımız zaman vahim hatalar var. Gerekçe olarak neyi söylüyor? Seçmen listeleri ve kısıtlı seçmenlere dayandırıyor YSK'nin kararını ama bu konularda AK Parti'nin yaptığı itirazı YSK reddetti. Yani burada vahim bir hata var. Bunu görüyoruz. Sanırım YSK'nin kararını ve gerekçelerini okumamışlar." diye konuÅŸtu.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, itiraza ve karara iliÅŸkin gerekçelerin ortada olduÄŸunu vurgulayarak, "Önemli bir kurumun, Parlamenter Meclisinin baÅŸkanlığını yaptığım bu kurumun baÅŸka bir mekanizmasının yaptığı açıklama gerçekten ÅŸaşırtıcı, ciddiyetten uzak." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
AB Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonu'nun KomÅŸuluk Politikası ve GeniÅŸleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın konuya iliÅŸkin açıklamalarını önemsediklerini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:
 
"Öncelikle gerekçeli kararı görelim diyor. Daha sonra diyor ki Ä°stanbul seçimleri, yenilenecek seçimler demokratik, serbest, adil ve ÅŸeffaf olmalıdır. Biz de bunu istiyoruz. Zaten bu sebeple seçimleri iptal ettiÄŸini YSK söylüyor. Tüm adayların 31 Mart'tan önce olduÄŸu gibi eÅŸit hakka sahip olması gerekiyor. EÅŸit fırsatları yakalaması gerekiyor ya da eÅŸit fırsatlar çerçevesinde kampanyasını yürütecek ve seçim günü de herkesin gözlemleyeceÄŸi ÅŸeffaf, adil, demokratik, usulsüzlüklerin olmadığı bir seçim olmasını istiyoruz. Zaten 31 Mart Ä°stanbul seçimlerine yönelik itirazımız da bu çerçeveye yönelikti."
 
Daha önce Türkiye'de ve bazı ülkelerde de bazı seçimlerin aynı gerekçelerle yenilendiÄŸini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, 2016'da Avusturya'da cumhurbaÅŸkanlığı seçiminin iptal olduÄŸunu ve yenilendiÄŸini hatırlattı.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, yurt dışından gelen tepkilere iliÅŸkin, "O yargının verdiÄŸi karara herkes saygı duyacak ama Türkiye'de yüksek yargı organı olan YSK aynı gerekçeyle karar verdiÄŸi zaman bu hukuk dışı olacak, antidemokratik olacak. Ä°ÅŸte yurt dışından gelen tepkilere yönelik itirazımız budur. Bu tür dayatma ve çifte standartlara da kimse kusura bakmasın prim vermeyiz, karşıyız." dedi.
 
Herkesin hukuka ve yüksek yargı organı YSK'nin verdiÄŸi kararlara saygı duyması gerektiÄŸini söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, 23 Haziran'da yapılacak seçimde kararı Ä°stanbul halkının vereceÄŸini ve milletin iradesine saygı duyulacağını vurguladı.
 
DOÄžU AKDENÄ°Z'DEKÄ° SONDAJ GERÄ°LÄ°MÄ°
 
DoÄŸu Akdeniz'deki sondaj ve bölgede yaÅŸanan gerilime iliÅŸkin ise ÇavuÅŸoÄŸlu, "Kıta sahanlığında sondaj çalışmasına itiraz edilmemeli. Uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz. Garantör olarak Türk halkının hakkını koruyacağız." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.