Sosyal Medya

Başörtülü kadına sözlü saldırıda bulunan provokatör hakkında karar

Bostancı Metro İstasyonunda başörtülü bir kadına hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan sanık, 1 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.



Bostancı Metro Ä°stasyonunda, baÅŸörtülü bir kadına hakaret ettiÄŸi iddiasıyla yargılanan sanık, "hakaret" suçunu, müÅŸtekinin mensup olduÄŸu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı iÅŸlediÄŸi gerekçesiyle 1 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Anadolu 61. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruÅŸmada, müÅŸteki Kerime Pehlivan ve taraf avukatları hazır bulundu. Tutuksuz sanık Atınç Manap'ın gelmediÄŸi duruÅŸmaya, Kadın ve Demokrasi DerneÄŸi (KADEM) avukatları ile izleyiciler de katıldı.

DuruÅŸmada söz verilen müÅŸteki Kerime Pehlivan, ÅŸikayetinin devam ettiÄŸini belirterek, sanığın cezalandırılmasını istedi.

Pehlivan'ın avukatı Ä°sa Mesih Åžahin de sanığın sabıkasının bulunduÄŸunu ve suç iÅŸlemeye meyilli bir kiÅŸilik olduÄŸunu belirterek, "Müvekkile sanığın tükürdüÄŸü kamera kayıtlarıyla açıktır. Sözlü ve fiili tacizde bulunduÄŸu da açıktır. Sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz." dedi.

Sanık Atınç Manap'ın avukatı AyÅŸen Koçak ise müvekkilinin beraatini istedi.

Davaya iliÅŸkin kararını açıklayan mahkeme, sanığın "hakaret" suçunu müÅŸteki Pehlivan'ın "mensup olduÄŸu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı" iÅŸlediÄŸine kanaat getirerek sanığa önce 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Sanığın eylemini alenen iÅŸlediÄŸi gerekçesiyle verilen cezayı 1 yıl 9 aya çıkaran mahkeme, "halkı kin ve düÅŸmanlığa tahrik veya aÅŸağılama" suçundan ise suçun unsurlarının oluÅŸmaması nedeniyle sanık Atınç Manap'ın beraatine hükmetti.

Mahkeme, adli emanette bulunan müÅŸteki Kerime Pehlivan'a ait siyah renkli çarÅŸafın da kendisine iade edilmesini kararlaÅŸtırdı.

"Ceza almasından memnunum"

DuruÅŸma sonrası basın mensuplarına açıklama yapan müÅŸteki avukatı Ä°sa Mesih Åžahin, "Bostancı metrosunda baÅŸörtülü bir kardeÅŸimize dini inanışı, düÅŸüncesinden dolayı yapılan saldırıdan dolayı yakından tanıdığı Kerime Pehlivan davası bugün neticelendi. Mahkeme sanığın hakaret suçundan 1 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi." dedi.

Sanığa, Pehlivan'ın dini deÄŸerlerine yapılan hakaretten dolayı hapis cezası verildiÄŸini aktaran Åžahin, ÅŸunları söyledi:

"Sanığa, yine TCK'nin 216. maddesi kapsamında da kamu barışını bozmaya elveriÅŸli olmadığı için beraat kararı verildi. Tabii biz bu beraat kararı için üst mercilerde itiraz hakkımızı kullanacağız. Åžurası çok önemli, kardeÅŸimizin baÅŸörtüsünden dolayı, dini inanış, yaÅŸantısından dolayı hakaret cezasının verilmiÅŸ olması kamu vicdanını kısmen olsa rahatlatma adına, adalet duygusunun tesisi adına önemli bir karar."

Kerime Pehlivan'ın eÅŸi Ömer Pehlivan da, "Fazla bir ÅŸey söylemeyeceÄŸim, avukatımız gerekli olan her ÅŸeyi söyledi. Gerekli itirazlarda bulunacağız. 1 yıl 9 ay ceza almasından memnunum. Tabii itirazımız da olacak. Artı olarak yansırsa daha mutlu oluruz." ifadesini kullandı.

Öte yandan duruÅŸmayı izlemek üzere Anadolu Adalet Sarayı'na gelen Kadın ve Demokrasi DerneÄŸi (KADEM) üyeleri de, duruÅŸma öncesinde "Kerime için adalet" yazılı pankart açtı.

KADEM adına konuÅŸan avukat Canan Sarı, toplumu ayrıştırmaya yönelik kin ve nefret duygularıyla yapılan bu tarz olumsuz eylemlerin kiÅŸisel özgürlüklere yönelik olması nedeniyle tehlikeli olduÄŸunu vurgulayarak, "Kendisinden farklı göründüÄŸü veya düÅŸündüÄŸü için karşı tarafın kiÅŸisel özgürlüÄŸünü hiçe sayarak uygulanan ÅŸiddet eylemi, farklı olanlara gösterilen bir tahammülsüzlük halidir." dedi.

Ä°ddianameden

Anadolu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Bostancı Åžehit Semih Balaban Polis Merkezi AmirliÄŸine müracaat eden Kerime Pehlivan'ın, olay günü Bostancı Metro Ä°stasyonunda dışarı çıkmak için asansör beklediÄŸi sırada giyiminden ve inancından dolayı bir kiÅŸinin yüzüne tükürerek hakaret ettiÄŸini beyan etmesi üzerine soruÅŸturma baÅŸlatıldığı belirtilmiÅŸti.

Ä°ddianamede, sanık Atınç Manap'ın "halkı kin ve düÅŸmanlığa tahrik veya aÅŸağılama" ve "hakaret" suçlarından 9 ay 15 günden 3 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmiÅŸti. (AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.