Sosyal Medya

Güncel

Salih Müslim: Türkiye ile görüşme yok, sadece ABD'nin arabuluculuğu var

PYD Sözcüsü Salih Müslim, Türkiye ile direkt görüşmenin olmadığına, ancak ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in arabuluculuk yaptığını söyledi. Müslim, Türkiye ile diyalog için TSK’nin ve bağlı radikal grupların Afrin’den çekilmesini şart koştu.



PYD eski lideri Salih Müslim, son günlerde Suriyeli Kürtlerin, Ankara ile yeniden temaslarda bulunduÄŸu iddalarıyla ilgili Gazeteci Burhan Ekinci'nin hazırladığı AhvalPod'daki, 'Yankılar' proÄŸramına katılarak, röportaj verdi. PYD sözcüsü Salih Müslim röportajında, Türkiye ile direkt görüÅŸmenin olmadığını, ancak ABD'nin Suriye Özel Temsilisi James Jeffrey'in arabuluculuk yaptığını söyledi.

Salih Müslümin'in Podcast'a verdiÄŸi röportaj ÅŸöyle:


‘ANKARA Ä°LE DÄ°REKT TEMAS YOK
ANCAK ABD ARABULUCU'

Ankara ile yeniden dolaylı ya da direkt bir görüÅŸmeniz var mı? Nedir durum?

''Ankara ile direkt görüÅŸmemiz yoktur. Sayın James Jeffrey (ABD Suriye Özel Temsilcisi) arada gidiyor, geliyor. O hem bu tarafa, hem o tarafa bazı ÅŸeyler söylüyor. Geçenlerde Ankara'daydı. Buraya geldiÄŸinde buradaki özerk yönetimle de görüÅŸüyor. O kadar. Bundan baÅŸka bir ÅŸey yok. Direkt temas yahut dolaylı yok. Sadece James Jeffrey ve takımı arabuluculukta bulunuyor. Bir taraftan NATO müttefiki olarak Türkiye'yi, diÄŸer taraftan Rojava (Suriye Kürdistanı) ve Kuzey Suriye'deki kazanımları kaybetmek istemiyorlar. Amerikan çıkarları için arabuluculuk yapıyorlar.

Bu arabuluculuktan memnun deÄŸil misiniz?

Muhakkak bizim de ÅŸartlarımız, isteklerimiz var, bir de Amerikan'ın istekleri var. Biz mümkün olduÄŸu kadar isteklerimizi, amaçlarımızı gerçekleÅŸtirmeye çalışıyoruz. Åžartlarımız yerine getirilirse memnun olabiliriz. Bu bir çabadır, ABD yoluyla sarfediliyor. DiÄŸer ülkeler de var. Biz James Jeffrey ile bir diyalog içiresindeyiz. Nereye kadar varır bilemiyoruz, bu bir çabadır, buna deÄŸer biçiyoruz. Bunu da kaybetmek istemiyoruz.

Bu arabuluculuÄŸun devam etmesini istiyorsunuz yani?

Bir sonuca varıncaya kadar devam etmesini istiyoruz.

‘TÜRKÄ°YE, AFRÄ°N'DEN ÇIKARSA
BAZI ÅžEYLER YAPILABÄ°LÄ°R'

Ne gibi ÅŸartlarınız var bunun için?

Afrin meselesi var. Tehditleri var. Bundan vazgeçilmeli. Bizimkilerin Afrin ÅŸartı var. Afrin'e getirilen örgütler var, Türkiye bu örgütlerle buradan çıkarsa en azından bazı ÅŸeyler yapılır. Afrin iÅŸgal meselesi kabul edilemez. Bizim için öncelikli konudur. Åžart olarak bunu yapması gerekiyor. Tüm örgütler Afrin'den çekilmeli.

Afrin sizin için kırmızı çizgi mi?

Kırmızı çizgi geçilmiÅŸtir, kırmızı çizgi kalmamış, iÅŸgal edilmiÅŸtir. Bu bir hatadır, böyle yapmaması gerekiyordu.

Siz Afrin'in yeniden YPG'nin denetimine verilmesini mi istiyorsunuz?

Afrin yanışında Åžehba'da kampalar var. Yerinden edilmiÅŸ insanlardır. Bunların kendi evlerine dönemleri gerekiyor. Ä°kincisi örgütler var. Köylere yerleÅŸtirilmiÅŸ. Guta'dan, baÅŸka yerlerden bu örgütleri toparlamışlar (ÖSO) Afrin içine sokmuÅŸlar. Kendi askerleri var, bir de örgütler var. Bunların çekilmesi, yapılan demografik deÄŸiÅŸimin giderilmesi gerekiyor. Afrin'den edilenlerin evlerine, köylülerine dönmesi gerekiyor.

Bir yandan da Afrin'de duvar örülüyor. Bu duvar neden örülüyor?

Uzun vadade Afrin'i Suriye'den ayırmak istiyorlar. Buradaki güçleri kalıcılaÅŸtırmak için bir duvar örülüyor. Bu örgütleri korumak için. Duvar olmazsa, herkes köylerine gidebilir. Afrin'i kendi topraklarına katmak için atılan bir adım olabilir.

‘ÅžARTLARIMIZI ANKARA KABUL ETMEDÄ°'

Siz 2014 yılında çözüm süreci yıllarında Ankara'ya geldiniz, çeÅŸitli temaslarda bulundunuz. Ama çözüm süreci çökünce, bu görüÅŸmeler de tıkandı. Türkiye sizle neden diyalogu kesti?

Türkiye o zaman bizi bir yerlere çekmeye çalıştı. Suriye Ulusal Meclisi vardı. Bizi o ÅŸemsiyenin altına sokmak istediler. Biz de bazı ÅŸartlar öne sürdük. Suriye devriminin bir parçası olduÄŸumuzu söyledik, Suriye Ulusal Meclisi'nin de Suriye'de Kürt sorunu olduÄŸunu kabul etmelerini istedik. Kabul ettiremedik.

Türkiye'nin baÅŸka planları vardı. Biz Türkiye'ye karşı bir mermi bile sıkmadık, iyi iliÅŸkiler kurmak istedik. Biz Suriye Ulusal Meclisi'nin çatısı olmayı kabul ettik yalnız bizim varlığımızı kabul etmelerini istedik ama bunu kabul etmediler. Hem Türkiye içinde hem de bizimle diyalog sona erdi. Kısa süre sonra Türk devletinin terimiyle bizi de 'terörist' diye lanse etmeye baÅŸladılar.

Türkiye CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, birkaç ay öncesine kadar Fırat'ın doÄŸusuna müdahale mesajları veriyordu ama bunu son zamanlarda artık göremiyoruz. Sizce neden? Türkiye bölgeye müdahaleden vaz mı geçti, yoksa baÅŸka bir ÅŸey mi var?

Sanırım hesapları tutmadı. Tutsaydı yaparlardı. Buradaki koalisyonun bulunması, ABD çekilme konusu... Åžimdi artık kimse Türkiye'ye güvenmiyor. 

‘UFUKTA ÇÖZÜM GÖRÜNMÜYOR'

Bölgede barış ve çözüm sizce nasıl saÄŸlanır?

Suriyeliler olarak özgür olursak, dış etkenlerden ne kadar koparsak o kadar çözüme yakın oluruz. Hem Türkiye, hem Ä°ran'ı, hem Amerika'yı hem Rusya'yı ikna ederek bir çözüm imkansızdır. Onun için Suriyeliler ne kadar özgür iradelerine yakın olursa çözüme yakın oluruz. Ama bazı güçler hâlâ kendi çıkarları bakımından bazı güçlere baÄŸlanmışlar. Ufukta çözüm görünmüyor. Çözümün olması için bazı nedenler olmalı. Çözüm yoluna girmek gerekiyor, ÅŸimdiyekadar çözüm yoluna girmiÅŸ deÄŸiliz.

Afrin, Ä°dlib, Ä°ÅŸgal var. Bu kadar güçler var. Durum çok karmaşık. Sadece Ä°dlib'e bakalım. Ne çeÅŸit terörist derseniz var. Ne Türkiye ne de Åžam rejimi bunlarla savaÅŸmak istiyor. EÄŸer Ä°dlib ve Afrin meselesi çözülmezse hiçbir zaman çözüm yoluna girilemez. Bu yola girmek için en azından bu meselenin çözümü gerekiyor, bu örgütlerin gitmesi gerekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.