Sosyal Medya

Güncel

Irak-Suriye sınırında, 'Bağdadi' operasyonu

Irak'ın Anbar kentindeki Harekat Komutanlığı yaptığı açıklamada, 5 yıldır gizlenen IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin göründüğü bir videonun yayınlanmasından iki gün sonra Suriye ile sınır bölgesini denetlemek amacıyla geniş çaplı bir askeri operasyon başlattıklarını açıkladı.



Irak'ın Anbar kentindeki Harekat Komutanlığı yaptığı açıklamada, 5 yıldır gizlenen IŞİD lideri Ebu Bekir el-BaÄŸdadi'nin göründüÄŸü bir videonun yayınlanmasından iki gün sonra Suriye ile sınır bölgesini denetlemek amacıyla geniÅŸ çaplı bir askeri operasyon baÅŸlattıklarını bildirdi.

Irak Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Ä°stihbarat ve Terörle Mücadele Dairesi BaÅŸkanı Ebu Ali el-Basri, yaptığı açıklamada, örgütün internet sitelerinde yayınlanan BaÄŸdadi lakaplı Ä°brahim el-Bedri'ye ait 18 dakikalık konuÅŸması sırasında IŞİD liderinin ‘terör saldırılarında bulunmaları için yurtdışındaki örgüt mensuplarına çaÄŸrıda bulunduÄŸunu' belirtti.

Ä°stihbarat ve Terörle Mücadele Dairesi BaÅŸkanı el-Basri, örgüt lideri tarafından isimleri söylenen IŞİD üyelerinin çoÄŸunun geçen yıl el-Susa'da hava kuvvetleriyle koordine bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilen operasyonda öldürüldüÄŸünü kaydetti. Ayrıca BaÄŸdadi'nin BaÄŸoz bölgesinde maÄŸlup olduklarını kabul eden ifadelerinin, Ä°stihbarat ve Terörle Mücadele Dairesi tarafından gerçekleÅŸtirilen saldırının stratejik ve psikolojik bir saldırı olduÄŸunun kanıtı olduÄŸu deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Geçen pazartesi akÅŸamı hava kuvvetleri tarafından gerçekleÅŸtirilen bir baskın sırasında Ninova'nın batısındaki bir terör hücresinin dağıtıldığına atıfta bulunan el-Basri, uluslararası koalisyon güçlerinin desteklediÄŸi operasyon sırasında örgüte mensup 7 teröristin tutuklandığını belirtti.

Öte yandan, Irak Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, BaÄŸdadi'nin göründüÄŸü videonun çözümlenmesinin ardından elde edilen verilere göre ‘videonun çekildiÄŸi yerin bir yeraltı sığınağına benzediÄŸi ve yerin gizlenmesi için duvarların perdelerle örtüldüÄŸü' kaydedildi.

Açıklamada, Anbar, Selahaddin, Musul, Rakka ve diÄŸer yerlerle birlikte son olarak BaÄŸoz'da büyük kayıplar verilmesinin ardından örgüt liderinin hayrette kaldığının göründüÄŸü belirtildi. Ayrıca gerek Irak veya Suriye güvenlik güçlerinden gerekse de Rusya generallerden ya da ABD liderliÄŸindeki koalisyon kuvvetlerinden edinilen bilgilerde, BaÄŸdadi'nin birçok kez yaralandığı, durumunun ciddi olduÄŸu veya bazılarının iddia ettiÄŸi gibi öldürüldüÄŸü bilgisine yer verildi.

BaÄŸdadi'nin yürütmeye çalıştığı stratejiye iliÅŸkin açıklamalarda bulunan bakanlık, örgüt liderinin bu toplantıya yapmasının amacının ‘örgütü yeniden toparlamak, örgüt mensuplarına moral vermek ve kaybedilen valilerin ve emirlerin yerine yenilerini atamak' olduÄŸunu belirtti.

Açıklamada, OrtadoÄŸu'da girdiÄŸi savaÅŸlarda maÄŸlup edildiÄŸini kabul eden örgütün Büyük Sahra, Sahel, Burkina Faso, Mali ve Kongo gibi bölgelerde yeni arayışlara baÅŸladığı kaydedildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.