Sosyal Medya

Güncel

Mavi Marmara Davası'nda yeni gelişme

Uluslararası Ceza Mahkemesi, 'Mavi Marmara Davası'yla ilgili soruşturmanın başlatılıp başlatılmamasına yönelik UCM Savcılığına verdiği süreyi uzattı.



Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Ä°srail'in 2010 yılında Gazze Özgürlük Filosu'ndaki Mavi Marmara gemisine düzenlediÄŸi saldırıya iliÅŸkin davayla ilgili soruÅŸturmanın baÅŸlatılıp baÅŸlatılmamasına yönelik UCM Savcılığı'na verdiÄŸi süreyi erteledi.

UCM tarafından yapılan yazılı açıklamada, mahkemenin 15 Kasım 2018'de savcının 6 Kasım 2014'de aldığı kararı tekrar gözden geçirmesi için verdiÄŸi sürenin 15 Mayıs 2019'dan 2 Eylül 2019'a ertelendiÄŸi belirtildi.

Açıklamada, savcılığın yeniden gözden geçirme kararına itiraz ederek yüksek mahkemeye taşımasıyla ilgili kararın ise yine 2 Eylül 2019'da halka açık bir duruÅŸmada verileceÄŸi ifade edildi.

Ä°srail'in, Mavi Marmara ve Gazze Özgürlük Filosu'na 31 Mayıs 2010'da yaptığı saldırı sonrasında 37 farklı ülkeden maÄŸdurlar tüm hukuk mecralarında adalet arayışını devam ettirdi. Mavi Marmara'nın bayrak devleti olan Komor devleti adına 14 Mayıs 2013'te UCM'ye baÅŸvuru yapılmış ve bu baÅŸvuru sonrasında Ä°srailli siyasi ve askeri suçlular hakkında Komor, Kamboçya ve Yunanistan devletleri adına süreç baÅŸlatılmıştı.

UCM Savcılığı, 6 Kasım 2014'te yoÄŸunluk gerekçesiyle bu yargılamayı yapamayacağına karar vermiÅŸti. Mavi Marmara avukatları buna itiraz etmeleri ve tüm itiraz prosedürlerinin sonunda ön inceleme bürosu, 15 Kasım 2018'de verdiÄŸi hükümle savcının kararının yanlış olduÄŸuna ve tekrar gözden geçirilmesine hükmederek savcılığa, 15 Mayıs 2019'a kadar konunun kesin ÅŸekilde sonuca baÄŸlanmasını karar vermiÅŸti.

UCM Savcılığı, mahkemenin bu kararına itiraz ederek kararı yüksek mahkemeye taşımıştı. Savcılığın itirazıyla ilgili maÄŸdur avukatlarının ve savcılığın itirazlarının dinlendiÄŸi 1 Mayıs 2019'daki usul duruÅŸmasında, mahkemenin savcıları ile hakimleri arasında itirazla ilgili görüÅŸ farklılığı nedeniyle tartışmalar yaÅŸanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.