Sosyal Medya

Güncel

İran'dan ABD yaptırımlarını etkisizleştirme planı

İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, ABD'nin yaptırımlarını etkisizleştirmek ve döviz piyasasını dengelemek için komşu ve dost ülkelerle mali mekanizmaları geliştirmeyi öngören altı maddelik plan hazırlandığını açıkladı.



Ä°ran Merkez Bankası BaÅŸkanı Himmeti, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD'nin ekonomik baskılarını etkisiz hale getirmek için hazırlanan planla, enflasyonu durdurmayı ve döviz piyasalarındaki dalgalanmaların kontrolünün amaçlandığını belirtti.

Himmeti, ABD'nin Ä°ran petrolünü hedef alan yaptırımlarına karşı petrol dışı ihracatın artırılması ve ihracattan elde edilen dövizin ülke ekonomisine dahil edilmesinin hedeflendiÄŸini aktardı.

Döviz piyasasının güçlendirilmesi ve piyasadaki döviz dengesinin saÄŸlanması yoluyla piyasa istikrarının korunmaya çalışılacağının altını çizen Himmeti, hazırlanan plan doÄŸrultusunda temel ihtiyaç malzemelerinin temini için de gerekli dövizin saÄŸlanacağını dile getirdi.

Ä°ran Merkez Bankası BaÅŸkanı, yaptırımları etkisizleÅŸtirmek için hazırlanan plan kapsamında komÅŸu ve dost ülkelerle özel mali mekanizmalar kurulmasının önemini de vurgulayarak, ithalatın da takas sistemiyle gerçekleÅŸtirileceÄŸini kaydetti.

ABD yönetimi, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile Ä°ran arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaÅŸmadan Mayıs 2018'de tek taraflı çekilerek Ä°ran'a yönelik yaptırımları geri getirmiÅŸti. 

ABD'nin anlaÅŸmadan çekilmesinin ardından Tahran yönetimini nükleer anlaÅŸmada tutmak isteyen Almanya, Ä°ngiltere ve Fransa, Ä°ran'la ticareti kolaylaÅŸtırmak ve Avrupalı ÅŸirketleri ABD'nin yaptırımlarından korumak için INSTEX adında ödeme mekanizmasını kurmuÅŸtu.

Türkiye'nin, Ä°ran'a yönelik tek taraflı ABD yaptırımlarına karşı olduÄŸunu birçok kez dile getiren DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu da dün yaptığı açıklamada, "Biz de buna benzer bir mekanizmayı nasıl kurabiliriz, bunu konuÅŸuyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.