Sosyal Medya

Kürsü

Ali Haydar Haksal- Günümüz Gençliği ve Sorunlar

Ali Haydar Haksal- Milli Gazete



GençliÄŸi kuÅŸatan, etki altına alan sorunların çokluÄŸu ve çok yönlülüÄŸü üzerinde düÅŸünmeyi zorunlu kılıyor. Ä°nsanlar hangi yönlerden birbirini etkiliyor ve örnek oluyorlar? Aile içi, arkadaÅŸ, sokak, okul, medya etkileri diye sıralayabiliriz. Bunlar içinde günümüzün en etkili olanı son aÅŸamada medya. Medya araç olarak insanı büyüleyen ve sürükleyen bir alan. Nesnelerin etkisi, onların edinilmesi üzerinde düÅŸünmeyi zorunlu kılıyor. Burada ahlâkî erozyonun büyüklüÄŸü ve bütün geleneksel ve aile içi ahlâkın tersyüz olduÄŸu gerçeÄŸi göz ardı edilemez.
 
Ekonomik dengesizlik, aile büyüklerinin veya anne-babanın ancak geçimlerini saÄŸlayabildiÄŸi bir ortamda, çocuklar dâhil, göz alıcı ve pahalı nesneler edinme psikolojileri neler yaptırıyor? Bunun üzerinde düÅŸünmemiz gerekli. Bir önceki yazımızda hayâ ettiÄŸimiz, anlatmaya çekindiÄŸimiz kimi konuları dolaylı olarak anlatmak zorundayız.
 
Mevcut yasalara göre, evlilik yaşı on sekiz. Ancak kız çocuklarının geliÅŸimi bu yasal kuralı aşıyor. Ergenlik çağına giren on dört yaÅŸ sonrası çocukların uyanışları, istekleri, istense de istenmese de kaçınılmaz. Kaldı ki henüz on beÅŸ yaşındaki bir kız çocuÄŸunun, ÅŸarkıcı olarak fenomen hâline gelmesi, getirilmesi kışkırtıcı deÄŸil mi? Medyanın görsellerinin başında gelen televizyonlar bunu topluma sunmuyor mu? AÅŸkları, heyecanları, giyim ve kuÅŸamıyla etkili olmuyor mu? Bu kız çocuÄŸunun cinselliÄŸi, sevgilileri gündemde tutulmuyor mu? Bu genç kızı bu nesneyi neyin karşılığı ediniyor, doymazlık onu hangi uçurumlara sürüklüyor?
 
Sosyal medya bilgi edinme açısından fazlasıyla yeterli. Ä°nsanı ürküten bir boyutta. Buralarda gezinmeyin demekle sorunun üstesinden gelinemiyor. Bir olay olarak var ve etkiliyor. Genç bir kızın, sevgilisine altı yedi bin liraya bir telefon aldırması, ardından da o kiÅŸiyi bırakması nasıl bir durum? Ailesi, bu pahalı telefonu nasıl edindiÄŸini sorabiliyor mu, soruyor mu? Sorsa nasıl bir durum ile karşılaÅŸabilir.
 
Ailelerin örnek olma ve etkili olabilmesi ne yazık ki çok sınırlı. Alkol ve sigara içilen bir evde ister istemez çocuklar da bundan etkileniyorlar. Bununla yetinmeyince daha ileri gidiyorlar. Sanatçı diye bilinen aktrislerin, pop ÅŸarkıcılarının veya ÅŸöhrete erenlerin yaÅŸama biçimleri etkili olmuyor mu? UyuÅŸturucu türü durumların özellikle bu kesimlerde olan yaygınlığı toplumu, özellikle de gençleri etkilemiyor mu?
 
Elinde kitap ve dergi olmayan bir toplum. Evlere artık kitap ve dergiler girmiyor. Aile büyükleri okumuyor. Çocukların oluÅŸumunu ve geliÅŸimini saÄŸlayan, heyecan oluÅŸturan bir durumdan söz edilemiyor. Evlerde izlenen diziler, kadın ve cinayet, spor programları, siyasal sıradanlığın haber programlarından çocuklara olan ilgi hemen hiç yok gibi. Çocuklara zaman ayrılmadığı, ilgilenilmediÄŸi için o elindeki nesneler ile bir baÅŸka dünyada seyrediyor.
 
Sosyal medya ahlâk bırakmadı. Yalan, iftira, hakaret, aÅŸağılama, galiz küfür gibi. Ä°nsanî deÄŸerleri yok etti. Böyle bir durumda insanın insana örnek olması nasıl beklenebilir ki? Ä°nsanın insan ile olan iliÅŸkileri nasıl saÄŸlanabilir ki?
 
Sahih ve samimi arkadaÅŸ grupları, edebiyat dergileri, nitelikli eserler, kimi sahih kurumlar, öÄŸrenci birlikleri, kimi hocalar insanların buluÅŸması için umut verici bir durum.
 
Elbette karamsar deÄŸiliz olamayız, bu bize haramdır. Çabamız insan olarak nasıl örnek olunabilir, neler yapılabilir, ne gibi özgün eserler ortaya konulabilir? GençliÄŸin okumaya ve düÅŸünmeye yönelimi nasıl saÄŸlanabilir?
 
Her adım bir baÅŸlangıç, her giriÅŸim bir çaba ve bir umut. Åžunu biliriz ki “denize at balık bilmez ise Halik bilir”. Hemen herkese düÅŸen ÅŸu çorak dönemde diriliÅŸi saÄŸlayacak, umut olunacak mutlaka yol ve yönetmeler vardır. Örnek olma, güven verme, sevgi ile yaklaÅŸma. Var olan sorunların üzerine gitme, bana ne demeden ilgilenme birer adım. Bunlar sadece birkaç örnek, bunlar çoÄŸaltılabilir. Sevgi ile olan yaklaşımlar mutlaka sonuç getirir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.