Sosyal Medya

Mehmetçiğe süper lazer silah geliyor

TÜBİTAK, milli piyade tüfeği MPT 76'ya monte edilebilen ve bir kilometreye kadar caydırıcı etkisi olan milli lazer silahı geliştirdi. Tüfeğe Monte Lazer (TÜMOL), Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda (IDEF 2019) görücüye çıktı.



Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, MehmetçiÄŸe süper lazer silah geliyor. TÜBÄ°TAK, milli piyade tüfeÄŸi MPT 76'ya monte edilebilen milli lazer silahı geliÅŸtirdi. TÜMOL'un bir kilometreye kadar caydırıcı etkisi bulunuyor.
 
TÜMOL, IDEF 2019'da görücüye çıktı. IDEF 2019'un açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tören öncesinde TÜBÄ°TAK BaÅŸkanı Hasan Mandal, TÜBÄ°TAK Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Bayraktar ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti BaÅŸkanı Selçuk Bayraktar ile birlikte TÜBÄ°TAK'a baÄŸlı BiliÅŸim ve Bilgi GüvenliÄŸi Ä°leri Teknolojiler AraÅŸtırma Merkezi (BÄ°LGEM) standında incelemelerde bulundu.
 
BÄ°LGEM tarafından milli imkanlarla geliÅŸtirilen TÜMOL'u, beraberindeki askerle birlikte Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın yanına getiren Varank, süper silahla ilgili ErdoÄŸan'a bilgi verdi.
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay BaÅŸkanı YaÅŸar Güler, Savunma Sanayi BaÅŸkanı Prof. Dr. Ä°smail Demir de eÅŸlik etti.
 
"MEHMETÇÄ°ÄžE HER ANLAMDA ÜSTÜNLÜK SAÄžLAYACAK"
 
Bakan Varank, TüfeÄŸe Monte Lazer'in tamamen milli olarak tasarlandığını ve üretildiÄŸini belirterek, "Bu, patlayan veya ateÅŸli bir silah deÄŸil. ElektriÄŸi lazer ışığına çeviriyor. Kısa mesafede etkisi çok yüksek. Ses çıkarmıyor yok. Sadece kızılötesi kamera ile görülebiliyor. 20 kilowat güç seviyesinde bir geminin güvertesindeki çeliÄŸi delebiliyor." ifadelerini kullandı.
 
Lazer silah sisteminin BÄ°LGEM tarafından tamamen milli olarak tasarlanarak üretildiÄŸini aktaran Varank, silahın kısa mesafede etkisinin çok yüksek olduÄŸunu, 150 metrede hedefi kesin etkisiz hale getirdiÄŸini, 250 metrede hedefe zarar verdiÄŸini, hava ÅŸartlarına baÄŸlı olarak bir kilometreye kadar caydırıcı etkisinin bulunduÄŸunu bildirdi.
 
Varank, TÜMOL'un BÄ°LGEM'deki 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olduÄŸunu kaydederek, "Optik, elektronik ve fizik mühendisleri bu çalışmada yer aldı. Silah, 500 watt'a kadar bir güç seviyesi var. 20 kilowat güç seviyesinde ise bir geminin güvertesindeki çeliÄŸi delebiliyor. Bu tahrip edici bir lazer ışığı. TÜMOL, el yapımı patlayıcılardan dronlara kadar pek çok farklı hedef türüne karşı etkin bir ÅŸekilde kullanılabilecek. MehmetçiÄŸe her anlamda üstünlük saÄŸlayacak." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
"TAM BAÄžIMSIZ TÜRK SAVUNMA SANAYÄ°"
 
Varank, IDEF ile ilgili yaptığı deÄŸerlendirmede, Türkiye'nin, bugün savunma sanayi alanında güçlü bir Ar-Ge ekosistemine, üretim kabiliyetlerine, hedef ve çözüm odaklı bir bakış açısına sahip olduÄŸunu bildirdi.
 
Sektörde 16 senede 700 yerli patent baÅŸvurusu yapıldığını aktaran Varank, ÅŸunları kaydetti:
 
"Bunun yüzde 63'ü sadece son 5 yılda gerçekleÅŸti. Yüzde 65'e varan bir yerlilik oranına ulaÅŸtık. GeldiÄŸimiz nokta, sayın CumhurbaÅŸkanımızın 17 yıl boyunca ortaya koyduÄŸu 'tam bağımsız Türk savunma sanayi' vizyonu sayesinde gerçekleÅŸti. Yatırımı, üretimi ve istihdamı önceleyerek, Türkiye'yi her zaman bir üst bir lige çıkarmanın peÅŸindeyiz.
 
Amacımız, uluslararası savunma sanayi üreticilerine taÅŸeronluk yapmak deÄŸil, yerli ve milli savunma sanayimizi bir dünya markası haline getirmek. Stratejiden, tasarıma, altyapı kurulumundan, teknolojiyi geliÅŸtirmeye, prototipten ticarileÅŸmeye kadar her aÅŸamayı büyük bir titizlikle takip ediyoruz."
 
SINIFININ EN Ä°YÄ°SÄ° Ä°HA VE SÄ°HA'LAR
 
Varank, Türkiye'ye teknolojik üstünlük kazandıracak projeler için tüm imkanları seferber ettiklerini anlatarak, artık dünyadaki en ileri teknolojili, sınıfının en iyisi insansız hava araçlarını (Ä°HA) ve silahlı insansız hava araçlarını (SÄ°HA) yerli kabiliyetlerle üreten Türk firmalarının bulunduÄŸunu vurguladı.
 
Bunları hem üretip hem de ihraç ettiklerini anlatan Varank, uzay ve havacılık teknolojilerinde yüz yıllık tecrübesi olan Ukrayna'nın insansız hava araçlarında Türkiye'yi tercih ettiÄŸini anımsattı.
 
Varank, Endüstri Bölgeleri Kanunu'nun yatırımcı dostu olduÄŸunu dile getirerek, "En son bir firmamız için Karasu Münferit Yatırım yerini ilan ettik. Bu entegre tesise; raylı sistemler, zırhlı taşıtlar, muhtelif kara araçları, savunma sanayi sistemleri, dizel motorlar ve alt sistemlerinin üretimine dönük proje bazlı teÅŸvikler verdik. Bu üretim ve teknoloji üssü tamamlandığında; yaklaşık 10 bin vatandaşımıza yeni iÅŸ imkanı saÄŸlanmış olacak. Üretilecek yerli katma deÄŸerin yanı sıra, buradan yapılacak ihracatın da yıllık 1 milyar doları bulması hedefleniyor." ifadelerini kullandı.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.