Sosyal Medya

Venezüella'daki darbe girişimi bastırıldı

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kendisini Geçici Devlet Başkanı ilan eden Juan Guaido tarafından başlatılan darbe girişiminin cezasız kalmayacağını söyledi. Girişime katılanlar Anayasa ve toplum huzurunu hedef almaktan yargılanacak.



Maduro, baÅŸkent Caracas'taki baÅŸkanlık sarayı Miraflores'te Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ve Kurucu Meclis BaÅŸkanı Diosdado Cabello ile bir araya gelerek, ‘Ulusa SesleniÅŸ’ konuÅŸması yaptı.
Maduro konuÅŸmasına, sadakati nedeniyle Venezüella ordusuna ve verdiÄŸi destek için halka teÅŸekkür ederek baÅŸladı.
 
‘BU DURUMDA KÄ°M ELLERÄ°NÄ° OVUÅžTURUYOR’
 
Maduro, “Bu durumdan yararlı çıkan kim? Venezüella mı, demokrasi mi, barış mı? Bu tip durumlarda kim ellerini ovuÅŸturuyor? Åžüphesiz, orada olan kiÅŸiler, milletvekilleri ve aşırı saÄŸcı terörist Voluntad Partisinin faktörleri. Onlar oradaydılar, sosyal medya üzerinden yayınladıkları videoyla halkı anayasal hükümete karşı darbe yapmaya teÅŸvik ediyorlardı” dedi.
 
Maduro, 2014 yılında ev hapsine çarptırılıp siyasetten yasaklanan Leopoldo Lopez'in de Guaido ile birlikte hava üssünü gelerek darbe çaÄŸrısı yaptığını hatırlatarak, ÅŸu ifadeleri kullandı: "Sosyal medyada, aşırı saÄŸcı muhalif, faÅŸist ve 18 yıldır bütün darbe giriÅŸimlerinde bulunan, ev hapsinden kaçan Leopoldo Lopez'in görüntüleri yayınlandı. Darbe teÅŸebbüsünü özel olarak yönetiyordu ve daha sonra kendi kendini devlet baÅŸkanı ilan eden milletvekili Guaido, kaydettiÄŸi videoyla bir çaÄŸrı yaparak, askeri darbeye olan desteÄŸiyle ortaya çıktı" dedi.
ÜÇ SAVCI ATANDI
 
Darbe giriÅŸiminin cezasız kalmayacağını söyleyen Nicolas Maduro, “Ülkenin cumhuriyet baÅŸsavcısıyla konuÅŸtum. Bu iÅŸ için özel üç ulusal savcı atadım ve onlar ÅŸu an bu olaya karışan herkesi sorguluyor ve soruÅŸturmayı yürütüyorlar. Anayasa ve toplum huzurunu hedef almaktan yargılanacaklar” diye konuÅŸtu.
 
Çıkan çatışmalarda muhalefetin ateÅŸli silah kullandığına ve güvenlik güçlerini hedef aldığına vurgu yapan Maduro, "Biz sadece meydana gelecek karışıklığı, çılgınlığı düÅŸündük. Ne arıyorlardı, bir çatışma mı? Orduyu oraya yaÄŸmamızı mı istiyorlardı? Ya orada 100-200 kiÅŸinin öldüÄŸü bir felaket olsaydı? Bunu düÅŸünmek oldukça önemli” dedi.
Maduro, çatışmalarda ikisi ağır yaralı albay olmak üzere en az beÅŸ askerin yaralandığını açıkladı.
 
‘ASKERLER KANDIRILDI’
 
Çatışmaların çıktığı yere götürülen askerlerin kandırıldığını söyleyen Maduro, "Çatışmanın olduÄŸu Altamira bölgesine getirilen askerlerin yüzde 80'i kandırılmıştı. Onlara çeÅŸitli operasyonların yapılacağını söylediler ancak Leopoldo Lopez ve Juan Guaido'nun orada olduÄŸunu gördüklerinde kandırıldıklarını anladılar" dedi.
 
Maduro, askerlerin kandırıldıklarını fark ettiklerinde, askeri araçları oradan çıkardığını ve darbe giriÅŸimine destek vermediklerini açıkladı. Maduro ayrıca askerlerin, oraya nasıl götürüldüklerini anlattıkları görüntüleri izletti.
Savunma Bakanı Lopez de darbe giriÅŸiminin bastırılmasının arından yaptığı basın açıklamasında, “Darbeye katılan askerlerin yüzde 80’i kandırılmıştır. Ordunun ileri gelen komutanları demokrasiye sadıktır. Küçük bir grubun silah ve askeri araç çalarak baÅŸlattığı bir darbe” ifadelerini kullanmıştı.
 
ÜÇ DAKÄ°KALIK VÄ°DEOYLA DARBEYE ÇAÄžIRDI
 
Juan Guaido dün sabahı, baÅŸkent Caracas yakınlarındaki La Carlota askeri üssü dışında çekilen ve Twitter hesabında yayımladığı üç dakikalık videoda halktan "Özgürlük Operasyonu'nun son aÅŸamasını baÅŸlatmalarını" istemiÅŸti. Guaido’nun çevresinde askeri üniforma giymiÅŸ 70 kadar asker vardı.
Darbe çaÄŸrısının ardından Venezüella güvenlik güçleriyle Guaido destekçileri arasında çatışmlara çıkmıştı.
 
Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez silahlı kuvvetlerin Devlet BaÅŸkanı Maduro'nun yanında olduÄŸunu söylemiÅŸti. Askeri liderlerle görüÅŸen Maduro da "Bana tam baÄŸlılık gösterdiler" demiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.