Sosyal Medya

"Doktor Kıyamet" lakaplı ünlü yatırımcı Marc Faber: Türkiye’deyseniz daha fazla altın ve gümüş tutmanız gerekebilir

1987 Wall Street krizini başarıyla tahmin etmesinin ardından “Doktor Kıyamet” lakabını alan dünyaca ünlü yatırımcı Marc Faber, ekonomi gazetecisi Erkan Öz’ün Youtube kanalındaki Gerçek Ekonomi programında sorularını yanıtladı.



Faber, dünya ekonomisinin geleceğinden Bitcoin‘e kadar birçok merak edilen konuda değerlendirmeler yaptı.
 
Doların güçlü görünümüne dair Faber; Avrupa, Çin ve Japonya gibi Merkez Bankaları para basarken Fed’in bilanço küçültmeye gittiğini bu durumda da Dolar’ın göreceli olarak diğer para birimleri karşısında değerli bir halde kaldığını ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın bu durumdan memnun olmadığını söyledi. “Trump Fed’in hata yaptığını düşünüyor. Kim bilir belki de Fed hata yapmıştır.” dedi.
 
Global ekonomide belirgin bir yavaşlama olduğunu söyleyen Faber, 2015 yılında da benzer bir yavaşlama görüldüğünü ancak bu yavaşlamayı bir resesyonun takip etmediğini belirtirken bu kez bir resesyon olasılığını yüksek gördüğüne değindi. Resesyon olasılığı hakkında “Pek çok insanın inandığından daha yüksek bir olasılık” olarak değerlendirdi.
 
Fed’in faizleri indireceğine inandığını ve borsanın yüzde 10 düşmesi durumunda bunu yapacaklarını söyledi.
 
Türkiye’deyseniz daha fazla atın ve gümüş tutmanız gerekebilir
Faber açıklamalarında Alman ekonomisinin de 1919-1923 yılları arasında enflasyon ile başının dertte olduğunu hatırlattı ve o dönemde ellerinde altın ve gümüş tutan Almanların şanslı olduğuna değindi. Çünkü o hiperenflasyon döneminde nüfusun büyük bölümünün elindekileri kaybettiğini vurgulayan Faber bu nedenle “Altın ve gümüş tutmak iyi bir fikir olabilir” dedi.
 
“Esas soru ne kadar (altın ve gümüş) tutmalı?” diye hatırlatan Faber, “Eğer Türkiye’de yaşıyorsanız İsviçre veya Japonya’da yaşayanlara göre daha büyük bir miktarda tutmanız gerekebilir” dedi.
 
Faber ayrıca altını sevdiğini fakat dünya merkez bankalarının bastığı para miktarına kıyasla altın, gümüş ve platinin performansının bekleneni veremediğine dikkat çekti.
 
Yatırımcıların coğrafi olarak çeşitlendirmeye hazır olmaları gerektiğini söyleyen ünlü uzman, “Türkiye’deyseniz ve paranızın tümü Türkiye’de ise Türk Lirası’ndaki değer kayıplarına karşı daha korunmasız bir durumdasınızdır” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.