Sosyal Medya

Güncel

Çavuşoğlu: Zamanı geldiğinde vize uygulamasını kardeşlerimiz için tekrar kaldırırız

Bakan Çavuşoğlu '(Türkiye ile Irak arasındaki) Vize kalıcı bir uygulama değildir. Burada işler yoluna girdiği zaman biz bunu tekrar gözden geçireceğiz. Zamanı geldiğinde vize uygulamasını kardeşlerimiz için tekrar kaldırırız.' dedi.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye ile Irak arasındaki vize uygulamasına iliÅŸkin, "Vize kalıcı bir uygulama deÄŸildir. Burada (Irak'ta) iÅŸler yoluna girdiÄŸi zaman biz bunu tekrar gözden geçireceÄŸiz. Zamanı geldiÄŸinde vize uygulamasını kardeÅŸlerimiz için tekrar kaldırırız." dedi.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Basra Valisi Esad el Ä°dani ile Basra ValiliÄŸindeki görüÅŸmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, kendilerine gösterilen misafirperverlik için Vali Ä°dani'ye teÅŸekkür ederek Basra'yı ziyaret etmekten duyduÄŸu memnuniyeti dile getirdi.

Irak ve tüm bölge için Basra'nın stratejik önemini bildiklerini söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, Basra'nın sahip olduÄŸu bu stratejik önem ve potansiyelle Irak'ın ekonomik baÅŸkenti olduÄŸunu vurguladı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Irak'ın yeniden imarı ve ekonomik kalkınması için Vali Ä°dani'nin belirttiÄŸi projelerin hayata geçirilmesinin çok önemli olduÄŸunun altını çizdi.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Ben inanıyorum ki Basra ve Irak, Körfez ve Avrupa arasında bir ticaret ve ulaşım merkezi olacaktır. Adeta bir hub olacaktır." dedi.

GeçmiÅŸte Türk firmalarının Basra ve Irak'ın yeniden imarı ve kalkınmasında oldukça önemli rol oynadığını anımsatan ÇavuÅŸoÄŸlu, Türk firmalarının buraya tekrar gelmesi için birlikte çaba sarf edildiÄŸinin altını çizdi. Türk firmalarına çaÄŸrıda bulunan ÇavuÅŸoÄŸlu, Irak'ta terör örgütü IŞİD'in yenilgiye uÄŸratıldığını ve güvenlikle ilgili tedbirlerin alındığını belirterek Türk firmalarının buraya tekrar gelmesi için her türlü desteÄŸi vereceklerini kaydetti.

ÇavuÅŸoÄŸlu, "Ama esas desteÄŸi tabii burada Basra Valisi, vilayet meclisi ve yönetimi, buradaki aÅŸiretler dahil kardeÅŸlerimiz verecektir." ifadesini kullandı.

Öte yandan ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin Basra'da açacağı baÅŸkonsolosluÄŸu sadece Vali Ä°dani ve vilayet meclisine deÄŸil, tüm Basra halkına emanet edeceklerini belirtti.

"IRAK'TA GEÇEN YIL YAÅžANAN SU SIKINTISININ SEBEBÄ° KESÄ°NLÄ°KLE TÜRKÄ°YE DEĞİL"

Irak'ın su yönetimine iliÅŸkin hem BaÄŸdat hem de Basra'da görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunduklarını söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, geçen yıl Basra ve Irak'ın su sıkıntısı yaÅŸadığını, bununla ilgili Türkiye'ye bazı eleÅŸtirilerin yöneltildiÄŸini anımsattı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, "Oysa Türkiye, kardeÅŸ ülke Irak'ın bu sıkıntısını bir nebze de olsun gidermek için üzerine düÅŸeni yapmıştır. Ilısu Barajı'mızın dolumunu erteledik. O gün bugündür de kapaklar kapatılmadı. Barajdan açık bir ÅŸekilde gelen su da Irak'a ulaÅŸtı." dedi.

Türkiye'nin su yönetimi konusundaki tecrübelerini Irak'la paylaÅŸmaktan memnuniyet duyacağını dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın, Türkiye'nin bu konudaki en tecrübeli ismini CumhurbaÅŸkanlığı Irak Özel Temsilcisi (Veysel EroÄŸlu) olarak görevlendirdiÄŸini söyledi. ÇavuÅŸoÄŸlu, EroÄŸlu'nun kısa sürede Irak ve Basra'yı ziyaret edeceÄŸi bilgisini paylaÅŸtı.

DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Irak'ta geçen yıl yaÅŸanan su sıkıntısının sebebi kesinlikle Türkiye deÄŸil. Türkiye Ilısu Barajı'nın dolumunu baÅŸlatmadı ve bunu 1 sene erteledi. Irak talep ettiÄŸi için Türkiye bu konuda jest yaptı. Biz, su konusunda bugüne kadar hiçbir zaman engel çıkarmadık. Ilısu Barajı'nın dolumunun yapılmamasının günlük maliyeti Türkiye'ye ne kadar biliyor musunuz? Günlük maliyeti 1 milyon dolar. Sen kardeÅŸine yapar mısın bunu? KardeÅŸin için bu fedakarlığı yapar mısın? Su sıkıntısı olduÄŸu zaman Türkiye'yi suçlamak bana göre ucuz bir yöntem. Bu yıl da su fazlası oldu. Suçlusu kim? Yine mi Türkiye?"

Irak'ta su yönetiminin olmadığını ve bu konuda çalışmaların yapılması gerektiÄŸini söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin, su yönetimine iliÅŸkin tecrübesini Irak ile paylaÅŸmaktan mutluluk duyacağını dile getirdi.

"ZAMANI GELDİĞİNDE VÄ°ZE UYGULAMASINI KARDEÅžLERÄ°MÄ°Z Ä°ÇÄ°N TEKRAR KALDIRIRIZ"

ÇavuÅŸoÄŸlu, iki ülke arasındaki vize meselesine iliÅŸkin, Türkiye'nin güvenlik sebebiyle Irak vatandaÅŸlarına tekrar vize uygulaması baÅŸlattığını hatırlattı. Vize konusunda bir sıkıntı olmadığını söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, vize uygulaması baÅŸlamadan önce Irak'tan Türkiye'ye gelen kiÅŸi sayısının 1 milyonun üzerinde olduÄŸunu, 2018'den sonra da 1 milyondan fazla Iraklının Türkiye'ye geldiÄŸini kaydetti.

Türkiye'nin Basra'da baÅŸkonsolosluk açtıktan sonra Iraklıların vize almak için BaÄŸdat'a gitmesine gerek kalmayacağına iÅŸaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, "Vize kalıcı bir uygulama deÄŸildir. Burada iÅŸler yoluna girdiÄŸi zaman biz bunu tekrar gözden geçireceÄŸiz. Zamanı geldiÄŸinde vize uygulamasını kardeÅŸlerimiz için tekrar kaldırırız." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.