Sosyal Medya

Güncel

Sadr, Haşdi Şabi'ye bağlı grupların acilen ülkeye geri getirilmelerini istedi

İran ve ABD çatışmasında taraf olmamaları için Suriye'de bulunan Irak'ın Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye bağlı grupların acilen ülkeye geri getirilmelerini isteyen Sadr, "Onların orada bulunması Irak'ın söz konusu şiddetli çatışmaya itilmesi demek." değerlendirmesinde bulundu.



Irak'taki Sadr Hareketinin lideri Mukteda es- Sadr, Irak'ın sınırlarının olası ABD-Ä°ran çatışmasından korunmasına yönelik olarak da BaÅŸbakan Adil Abdulmehdi'nin yönetiminde ulusal ordu ve polis teÅŸkilatından tugaylar oluÅŸturulması gerektiÄŸini ifade etti.

Ä°ran ve ABD çatışmasında taraf olmamaları için Suriye'de bulunan Irak'ın Åžii milis gücü HaÅŸdi Åžabi'ye baÄŸlı grupların acilen ülkeye geri getirilmelerini isteyen Sadr, "Onların orada bulunması Irak'ın söz konusu ÅŸiddetli çatışmaya itilmesi demek." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Åžii lider, Irak ile Ä°ran arasında "ülke egemenliklerine saygı duyulması"nı öngören ikili anlaÅŸmalar imzalanması, barış ortamının kısmen de olsa saÄŸlanması için Irak-Ä°ran ve Suudi Arabistan arasında da üçlü anlaÅŸma yapılması gerektiÄŸini kaydetti.

Sadr, Irak ve dışındaki Åžii mercilerle Ezher ve Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus'a da konuyla ilgili resmi heyetler gönderilmesine ihtiyaç olduÄŸunu belirtti.

ABD'ye elçilik tehdidi

Sadr, ülkesinin Ä°ran-ABD çatışmasına sürüklenmesi halinde ABD'nin BaÄŸdat BüyükelçiliÄŸinin kapatılacağı ve buranın yeniden ateÅŸ altında kalacağı tehdidinde bulundu.

Sadr, yaptığı yazılı açıklamada, "Ülkemin, Trump ve Netanyahu ile Ä°ran arasındaki çatışmaya siyasi ve ideolojik olarak sürüklenmemesi en önem verdiÄŸim konular arasında bulunuyor." ifadesini kullandı.

Ä°ki taraftan da Irak'a yönelik müdahalenin arttığını ve derinleÅŸtiÄŸini gördüÄŸünü, bu nedenle endiÅŸelerinin gün geçtikçe büyüdüÄŸünü belirten Sadr, ÅŸunları kaydetti:

"Irak'ın söz konusu çatışma ortamına sürüklenmesi halinde ABD'nin BaÄŸdat BüyükelçiliÄŸi kapatılacak. ABD'nin BaÄŸdat BüyükelçiliÄŸi, direniÅŸçilerin (silahlı milislerinin) yeniden ateÅŸi altında kalır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.