Sosyal Medya

Güncel

İndependent gazetesi: S. Arabistan'ın infazında İngiliz sessizliğinin sırrı nedir?

Silah kaçakçılığına karşı kampanyanın sözcüsü Andrew Smith, Suudi Arabistan’da son gerçekleştirilen 37 idama karşı İngiltere ve Batılı ülkelerin sessiz kalmasını eleştirdi. Veliaht Prens Selman’ın modernist imaj çalışmalarının da kandırmaca olduğunu söyledi.



Silah kaçakçılığına karşı kampanyanın sözcüsü Andrew Smith, Suudi Arabistan'ın teröre karıştığı gerekçesiyle 37 kiÅŸiyi idam etmesi karşısında Ä°ngiliz hükümetinin duyarsızlığını eleÅŸtirerek, “Batı ne zaman sesini yükseltecek” dedi.

Smith, Ä°ndependent gazetesine verdiÄŸi röportajda, Ä°ngiliz hükümeti ile DışiÅŸleri Bakanlığı'nın, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın önderlik ettiÄŸi ‘reform kampanyası'na verdiÄŸi cevabın sessiz olduÄŸunu söyledi.

‘SUUDÄ° PRENSÄ° SELMAN'IN
MODERNÄ°ST Ä°MAJI KANDIRMACA'

Andrew Smith, Kraliçe Elizabeth'in bir öÄŸle yemeÄŸi davetini kabul ederek Ä°ngiltere'ye 3 günlük ziyaret gerçekleÅŸtiren Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın, ziyareti kapsamındaki görüÅŸmelerde kendini, Kraliyet ailesine ‘reformcu' olarak sunmaya çalıştığını dikkati çekerek ÅŸunları söyledi:
"Muhammed Bin Selman'ın kampanyası, Ä°ngiltere'de durmadı, Amerika'ya gitti ve teknoloji devleri, iÅŸadamları ve medya figürleriyle tanışmak için Los Angeles'i ziyaret etti. Ziyaretin amacı, reformcuya ihtiyacı olan bir ülkede modernist bir imaj ve ilerlemenin gücünü sunmaktı. 
Uluslararası Af Örgütü ise, Suudi Arabistan'ın iÅŸkence sonucu elde ettiÄŸi itiraflara dayanarak geçen salı günü 37 kiÅŸiyi idam ettiÄŸini, idam edilenlerin arasında 16 yaşındaki öÄŸrenci Abdul Karim el-Hawaj'ın da bulunduÄŸunu açıkladı. 
Af Örgütü tarafından yürütülen araÅŸtırmaya göre, Veliaht Prens Selman'ın iktidara gelmesinden sonra Suudi Arabistan'da rejim karşıtı protestolarda tutuklanarak, idam edilenlerin sayısının iki katına çıktığı tespit edildi. Bu infazlar, Suudi Arabistan'daki insan haklarının azaldığını gösteren bir dizi uygulama.”

‘PRENS SELMAN'IN EN BÜYÜK
SUÇU: CEMAL KAÅžIKÇI CÄ°NAYETÄ°'

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın baÅŸta Batı olmak üzere bütün dünyaya karşı iki yüzlü davrandığını öne süren Andrew Smith, “Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın kadınların araba kullanmasına izin vermesi çok övüldü. Ancak bu hikayenin ardında gerçeÄŸi savunan kadınların bazıları ise artık demir parmaklıklar ardında. 
Veliaht Prens'in en büyük suçu, Ä°stanbul'daki Suudi KonsolosluÄŸu'nda öldürülen ve bedeni kesilmiÅŸ gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti” dedi.

‘Ä°NGÄ°LTERE HÜKÜMETÄ°, YEMEN'DEKÄ°
SUUDÄ° VAHÅžETÄ°NE RAÄžMEN
BU ÜLKEYE SÄ°LAH SATTI'

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine yönelik soruÅŸturmaların sürdüÄŸünü belirten Smith, “ABD ile Batı istihbarat ve güvenlik kurumları, Kaşıkçı'nın öldürülmesinde Suudi lideri Veliaht Prens Selman'ın sorumlu olduÄŸuna inanıyor. Aynı zamanda, Suudi Veliaht Prens Selman, Yemen'deki büyük bombalı saldırıya eÅŸlik etti. Dört yıl boyunca savaÅŸta 70.000'den fazla insan öldürüldü. Yemen'de 24 milyon insan var ve nüfusun yüzde 80'i acil yardıma muhtaç. Suudi yöneticilerin vahÅŸetine raÄŸmen, ABD ve Batılı ülkelerin askeri ve siyasi desteÄŸi sürüyor.
ÖrneÄŸin, Ä°ngiliz hükümeti, Yemen savaşında kullanılmak üzere , S. Arabistan'a askeri uçak ve bombalar dahil, 4,7 milyar lira deÄŸerinde silah satışına izin verdi.

‘SELMAN'A EN GÜÇLÜ DESTEK
TRUMP VE TERESA MAY'DEN GELDÄ°'

Veliaht Prens Selman'ın diktatörlüÄŸünü sürdürmesinin nedenlerinden biri de uluslararası arenada destek bulması. Selman'a en güçlü destek ABD BaÅŸkanı Donald Trump ve Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Teresa May gibi liderlerden geldi. 
Yemen'deki savaÅŸ ve insani kriz, Suudi Kraliyet Prensi'nin Batı ülkelerindeki ziyaretleri boyunca devam etti. Selman'ın dünya liderleri ve yıldızlarıyla el sıkışması, Selman'ın kiÅŸiliÄŸinden bir ÅŸey deÄŸiÅŸtirmedi.”

‘Ä°NGÄ°LTERE GÄ°BÄ° HÜKÜMETLER
SUUDÄ° REJÄ°MÄ°N CÄ°NAYETLERÄ°NE
YARDIMCI OLUYOR'

Gazeteci Kaşıkçı'nın ölümü, Suudi ailesini tedirgin ettiÄŸini, daha önce karşılaÅŸması gereken soruları cevaplaması için zorladığını belirten Andrew Smith; ancak son gerçekleÅŸtirilen idamların, dost kaybetmekten korkan diktatörce davranışlar olarak görünmediÄŸini söyledi.
Ä°ngiliz hükümeti ve DışiÅŸleri Bakanlığı'nın Suudi Arabistan'daki idamlara karşı sessizliÄŸini tepki gösteren Andrew Smith, “ Ä°ngiltere gibi hükümetler, Suudi rejimini desteklemeye ve silahlandırmaya devam ettiÄŸi sürece, yalnızca cinayetten kaçmalarına yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda bu sözlerini yerine getirmelerini de yardımcı oluyor" dedi.

kaynak: timeturk.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.